Spre Sudanul de Sud se abate furtuna

23 iunie 2011   PE CE LUME TRĂIM

Acum, că generalul Ratko Mladic se află în boxa de la Haga pentru acuzaţii legate de atrocităţile comise de trupele sale în timpul războiului bosniac, ceea ce se petrece în Sudanul de Sud apare într-un contrast teribil. Guvernul sudanez condus de preşedintele Omar al-Bashir a redeschis joaca de-a războiul, după modelul Darfur, de data aceasta atacînd civilii şi proprietăţile din zona de frontieră Abyei, o regiune în dispută cu Sudanul de Sud – stat a cărui secesiune legală va intra în vigoare de luna viitoare. Este vorba de acelaşi Bashir, actualmente acuzat de genocid de către Tribunalul Penal Internaţional, şi de aceiaşi oficiali sudanezi care au primit aplauze din partea diplomaţilor străini pentru acordul prin care pretindeau că pun capăt unui război civil de douăzeci de ani între Nord şi Sud şi pentru decizia lor publică de a respecta reglementările Curţii Permanente de Arbitraj în ce priveşte regiunea Abyei. 

În Abyei, regimul Bashir a pus la cale şi a desfăşurat un pogrom care nu poate fi caracterizat altfel decît ca un act premeditat de epurare etnică, cu intenţia de a debarasa zona de etnicii ngok dinka şi a-i înlocui cu etnici Misseriya, fideli Nordului. Potrivit relatărilor, sate întregi au fost distruse, civilii bombardaţi fără discriminare şi copiii lăsaţi morţi pe marginea drumurilor (cu semnalări că unii au fost mîncaţi de lei în timp ce fugeau). Un om şi-a sunat fratele din Abyei şi a auzit vocea cuiva care i-a spus: „Tocmai l-am omorît pe fratele tău“. Între 60 de mii şi 150 de mii de persoane au fugit ca să-şi salveze viaţa, lăsîndu-şi în urmă modestele proprietăţi. Şi aceştia pot fi consideraţi norocoşi. Forţele lui Bashir au distrus singurul pod care lega zona Abyei de zonele mai sigure, iar efectul este că cei rămaşi sînt prinşi ca într-o capcană, iar cei care au apucat să fugă nu mai au cale de întoarcere.  Spre deosebire de cazurile anterioare, cînd regimul Bashir a atacat civili, acum nu mai avem nevoie să aşteptăm relatări fragmentare de la sol, pe care să le punem apoi cap la cap, ca să ne lămurim exact ce s-a întîmplat. De această dată avem imagini din satelit care arată ce s-a petrecut aproape în timp real. Proiectul Satelitului Santinelă (SSP) iniţiat de George Clooney, precum şi proiectul Enough au furnizat aproape instantaneu dovezi irefutabile despre acest nou val de crime comise împotriva populaţiei din regiunea Abyei şi din împrejurimi. 

Imaginile satelitului DigitalGlobe despre aceste distrugeri sînt şocant de asemănătoare cu ceea ce am văzut de mai multe ori în trecut, în Sudan. În faţa evidenţelor fotografice disponibile online şi în raportul SSP realizat de Harvard Humanitarian Initiative, nici un guvern sau organizaţie internaţională nu poate invoca în mod plauzibil necunoaşterea sau dezinformarea. Imaginile din raport arată prezenţa în Abyei a cel puţin zece tancuri ale Forţelor Armate Sudaneze, piese mobile de artilerie şi vehicule de luptă ale infanteriei. Analiza imaginilor relevă de asemenea că pînă la o treime din construcţiile civile din Abyei au fost incendiate, iar rapoarte coroborate indică deplasarea a zeci de mii de civili. 

Nu se poate concepe nici un fel de bază conformă cu legile sau obiceiurile războiului, care să justifice distrugerea caselor civililor şi jefuirea sau distrugerea unor bunuri furnizate prin generozitatea altor guverne, ce au dorit să sprijine satisfacerea nevoilor urgente ale populaţiei. Şi nu există nici un fel de fundament pentru a spune că acuzaţiile ar fi bazate pe rapoarte fragmentate sau că ar fi pur şi simplu fabricate. În Abyei, faptele sînt atît de clare că nu poate exista nici un pretext pentru inacţiune. 

Consiliul de Securitate al ONU ar trebui acum să-şi exercite atribuţia din Capitolul VII de a mandata o echipă independentă de experţi internaţionali care să poată evalua dovezile asupra crimelor comise în Abyei şi să culeagă mărturii înainte ca guvernul sudanez să le aducă la tăcere. Dacă Bashir – care a fost acuzat de Tribunalul Penal Internaţional pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid în Darfur – e într-adevăr responsabil pentru atacul din Abyei, acest fapt în sine ar trebui să oblige toate statele să decidă extinderea investigaţiilor Tribunalului şi la crimele comise în Abyei. Mai mult decît atît, „nordicii“ care s-au stabilit acolo, în urma atacului, ar trebui consideraţi mai degrabă complici la crimele regimului, decît civili paşnici care construiesc o comunitate. 

Astăzi, guvernele de pretutindeni ar trebui să aplice regula de bază pe care cu toţii am învăţat-o în şcoala primară: agresiunea asupra unor nevinovaţi nu poate fi recompensată. Criminalii de război din guvernul de la Khartoum şi-au pierdut acum chiar şi ceea ce mai rămăsese dintr-o pretinsă autoritate morală. Comportamentul militar al conducerii lui Bashir ar trebui să creeze un protest în toată lumea, aşa încît guvernul său să fie obligat să returneze bunurile obţinute ilegal şi să recompenseze victimele în mod corespunzător. 

Dincolo de toate, cetăţenii din Abyei au dreptul fundamental de a-şi hotărî singuri propriul destin, chiar şi în faţa trupelor şi a tancurilor regimului care continuă să ocupe zona. Populaţia din Abyei are dreptul de a alege să-şi reconstruiască spulberata comunitate sub noul guvern independent al Sudanului de Sud, şi nu să fie obligată prin indecizii diplomatice să rămînă sub bocancii armatei lui Bashir.  

John C. Bradshaw este director executiv al Enough Project, o organizaţie anti-genocid din Washington D.C.
Michael A. Newton predă dreptul la Universitatea Vanderbilt şi a fost consilierul ambasadorului plenipotenţiar american pentru chestiuni privind crime de război. 

Copyright: Project Syndicate 2011
www.project-syndicate.org 

traducere de Andrei MANOLESCU

Mai multe