Sînt „Prietenii Europei“ duşmanii României?

27 februarie 2018   PE CE LUME TRĂIM

La sfîrșitul săptămînii trecute, RFI România publica un interviu cu Ana Gomes, europarlamentar portughez, membră a grupului Socialiștilor și Democraților, din care face parte și PSD. În interviu, eurodeputata i-a atras atenţia ministrului Justiţiei din România că oficialii de la Bruxelles „nu sînt proşti“ şi cunosc în detaliu situaţia de la București pentru că se informează din mai multe surse.

„Dacă cineva îi dezinformează pe oficialii europeni, Guvernul României este cel care face asta, pretinzînd că această reformă a Justiţiei nu are nimic de-a face cu lupta anticorupţie şi omiţînd faptul că există o anchetă foarte serioasă a OLAF. (…) Oficialii europeni nu sînt proşti, ei obţin informaţii din multe surse din România. Este şi cazul meu“, a spus socialista Ana Gomes la RFI.

Șefa Guvernului român, Viorica Dăncilă, nu a rămas datoare și a răspuns duminică seară, la România TV, afirmînd despre Ana Gomes că „e membră a fundaţiei Friends of Europe, patronată de domnul Soros, deci nu e în necunoştinţă de cauză a ceea ce vrea să inducă în România“. Cu alte cuvinte, Friends of Europe, prin intermediul europarlamentarei portugheze, ar vrea să inducă lucruri nu tocmai în regulă, în România. Dar cine este această organizație? Și este ea, într-adevăr, patronată de George Soros?

Fondat în 1999, Friends of Europe este unul dintre numeroasele think-tank-uri care activează în capitala Uniunii Europene. Potrivit site-ului propriu, membrii săi își propun să contribuie la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă Europa, cetățenii și lumea.

Friends of Europe afirmă că nu reprezintă nici un punct de vedere național, religios, politic, corporativ sau al vreunui ONG, considerînd binevenite toate părțile care doresc să-și apere punctele de vedere în cadrul unor dezbateri.

Friends of Europe furnizează rapoarte și analize și organizează dezbateri publice, preocupările fiind diverse, de la Brexit la cooperarea UE Africa, de la perspectivele coaliției guvernamentale de la Berlin la apropiatele alegeri din Italia, de la provocările de securitate ale lumii de azi la dezvoltarea de orașe inteligente și ecologice, de la energie și climă pînă la cetățenie europeană sau probleme ale educației. Și, bineînțeles, aria de preocupări este cu mult mai largă.

Un interesant proiect al organizației este European Young Leaders, o listă, actualizată anual, de tineri cu mare potențial de lideri, din toate statele membre. Ediția 2018 a European Young Leaders tocmai a apărut la începutul lunii februarie și acolo o putem găsi, din partea României, pe Alexandra Dariescu, descrisă de BBC drept o stea în devenire a artei muzicale, pianistă care a dat deja recitaluri alături de London Philharmonic Orchestra sau Royal Philharmonic Orchestra.

Portugheza Ana Gomes face parte din board-ul organizației, alături de nume importante precum negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, fostul președinte al Consiliului European Herman van Rompuy, foștii comisari europeni Joaquín Almunia (acum visiting professor la celebra „Sciences Po“ de la Paris), László Andor sau Stefan Füle, fostul premier italian Mario Monti, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, actual lider al ALDE (familia europeană a partenerilor de coaliție ai PSD!), doi foști secretari generali ai NATO, Xavier Solana și Jaap de Hoop Scheffer, numeroși membri ai Parlamentului European și lista e cu mult mai lungă. Există și doi români în board-ul Friends of Europe: economistul Daniel Dăianu și diplomatul Sorin Ducaru, fost asistent al secretarului general NATO. Sînt toți aceștia în slujba lui George Soros?

Este adevărat că în raportul financiar al organizației găsim și numele fundației miliardarului american, Open Society Institute, alături de un mare număr de companii, fundații și guverne, care pe parcursul anului 2016 au finanțat Friends of Europe cu sume de peste 45.000 de euro fiecare. Printre acestea: Google, Huawei, ENGIE, dar și Președinția slovacă a Consiliului Uniunii, guvernele Chinei, Japoniei, Germaniei și Statelor Unite, Banca Europeană de Investiții și altele.

În orice caz, din totalul bugetului organizației (aproape 2,8 milioane de euro în 2018), puțin peste 40% reprezintă contribuții ale companiilor și fundațiilor. Restul banilor au provenit de la guverne, misiuni diplomatice și instituții internaționale, din taxe de participare și membership (la acest din urmă capitol găsim și Reprezentanța României la Uniunea Europeană).

Putem spune, așadar, despre această organizație că este „patronată“ de George Soros? Și, mai ales, putem crede că este ea preocupată să facă rău României? Ce motiv ar avea?

De fapt, în Bruxelles există o sumedenie de think-tank-uri precum Friends of Europe. Numai necunoașterea felului în care funcționează capitala Uniunii Europene sau neînțelegerea temelor abordate de astfel de organizații i-ar putea încuraja pe unii să dezvolte teorii ale conspirației.

Apropo: ce îi împiedică pe guvernanții de la București să înființeze și ei la Bruxelles un centru de excelență? Mai ales că, pentru destui exponenți ai coaliției de guvernămînt, două milioane de euro chiar că nu sînt o problemă… 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Mai multe