Sînt pe stradă

12 martie 2019   PE CE LUME TRĂIM

Sînt pe stradă. Strîng semnături pentru Alianța USR-PLUS. Este a noua oară cînd fac asta și deja sînt obișnuit cu sila de politică pe care majoritatea celor pe care îi rog să ne ajute o afișează.

Am fost de mai multe ori înjurat. De două ori ni s-a spus că ar trebui să fim împușcați. De ambele dăți cei în cauză ne-au explicat că știu de la Antena 3 că sîntem niște hoți plătiți de străini, care vrem răul țării.

România a fost condusă de formele PSD-ului pentru o mare majoritate a celor 30 de ani de la revoluție. Televiziunile de „știri“ cu cele mai mari audiențe au fost sau sînt controlate de oameni cu enorme probleme de corupție. Mogulii de televiziuni au ajuns mai toți în pușcărie (Sîrbu, Vântu, Voiculescu), unul este suspect de crimă și a fugit din țară, iar celălalt este de cîțiva ani buni în Serbia, unde se ascunde și el de Justiție. Toți, dar toți șefii principalelor trei televiziuni de știri au jucat roluri extrem de importante în PSD.

În fiecare zi, „știrile“ sînt dominate de oamenii PSD-ului, de oameni plătiți de PSD, de oameni angajați de oamenii plătiți sau dependenți de PSD, de partenerii de coaliție ai PSD-ului sau de foști PSD-iști sau apropiați ai PSD-ului.

Acum cîteva zile, Facebook a anunțat public că au eliminat, în campania lor împotriva manipulării, patru pagini de „știri“, 26 de conturi și un grup cu peste 1500 de conturi, toate legate de PSD.

Una dintre pagini se numea „Anti-Fake News“. Mai clar, PSD-ul a finanțat o „fabrică“ de minciuni care includea o pagină de produs și difuzat știri false denumită „Împotriva Știrilor False“. Toate paginile eliminate de Facebook păreau aproape perfect sincronizate cu Antena 3 și România TV, unde foști colaboratori ai Securității atacă „securiștii“ imaginari, unde oameni condamnați pentru corupție discută despre „eliminarea corupției“, unde foști pușcăriași promovează reforma Justiției.

Polarizarea, radicalizarea electoratului, dezgustul de politică al majorității este rețeta perfectă pentru partide corupte de a sta la putere și a liderilor lor de a scăpa de pușcărie. Năstase, Micky Șpagă, Hrebenciuc, Vanghelie, Oprea, Maior au fost predecesorii lui Dragnea. PSD-ul a reușit în mod excepțional un singur lucru – să creeze o industrie a scandalului, a minciunii și a corupției menită să protejeze conducerea partidului.

PSD-ul nu a adus nimic bun României, dar în timpul lui Dragnea a devenit de-a dreptul toxic.

Pe stradă este ușor să îi recunoști pe cei care vor semna. În marea lor majoritate, au între 30 și 50 de ani și par din clasa de mijloc. Am strîns cîteva sute de semnături și am întîlnit probabil cîteva mii de oameni care mi-au spus că au semnat deja.

Am fost verificat de un jandarm care, după ce m-a legitimat, și-a dat seama că știa cine sînt, locuiește aproape de școala unde facem teme cu copiii în fiecare -week-end, și a semnat și el.

E greu să mă explic celor care sînt agresiv împotriva oamenilor noi din politică. Greu de explicat că îmi este mai bine în afara politicii. Mult mai bine. Că cei apropiați mie nu sînt deloc fericiți că eu fac politică. Că am făcut public de la început că dacă, printr un miracol, ajung în Parlamentul European, toți banii o să îi folosesc pentru a face o super-echipă de oameni la Bruxelles și pentru a ajuta financiar un minimum de 40 de oameni promițători să devină experți pe probleme europene, sperînd să ne înlocuiască rapid pe toți cei care participăm acum la alegeri.

E greu să îi lămuresc că nu am ambiții de demnități publice. Că nu vreau putere și nu sînt deloc interesat de funcții. Că mă uimesc așteptările pe care le au unii de la noi și m-am gîndit de cîteva ori că un partid „La Peștișorul de Aur“ ar fi exact ceea ce îi trebuie României. Că îmi este greu să mă motivez să rămîn în politică și nu o dată m-am gîndit să renunț, nu de alta, dar e mult mai fain să comentezi de pe bară și să o arzi la schi în loc de luat înjurături la strîns de semnături. Că nu, nu sînt plătit de nimeni pentru a face asta.

Că urăsc să cer ceva și în mod sigur că nu am de gînd să cerșesc voturi. Dacă merit votul, bine, dacă nu, am justificarea perfectă pentru ieșirea din politică. Că în mod sincer chiar îmi doresc să fie alții mai buni pe care să îi votez.

Îmi plac oamenii buni, deși oamenii buni sînt adesea luați de proști. Am fost luat de prost de o mulțime de ori. Am fost luat de prost în școală, am fost luat de prost de unii dintre angajatorii mei, de unii dintre cei pe care i-am angajat și de pseudo-prieteni. Am fost luat de prost în ghetou, dar și în medii dominate de oameni foarte bine educați. De angajați ai băncilor și a destule firme. Și mă simt în fiecare zi luat de prost de PSD și de televiziunile lor.

De asta sînt pe stradă. Pentru că sînt înconjurat de un număr mare de oameni buni care nu sînt într-o situație care să le permită să fie în stradă, dar care și ei vor, la fel ca și mine, o schimbare a României.

Foto: Cosmin Bumbuț

Mai multe