Sfîrşitul istoriei, începutul democraţiei

3 august 2016   PE CE LUME TRĂIM

Într-o perioadă confuză pentru de­mo­crațiile occidentale, într-un moment în care Occidentul este amenințat de valurile succesive de terorism, dar și de o recrudescență a populismelor de tot felul, istoricul Francis Fukuyama își precizează poziția cu privire la răspunsul pe care Europa ar trebui să-l dea acestor provocări. Nu trăim în cea mai urîtă perioadă a istoriei, spune Fukuyama în­tr un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica. Autor al unui faimos eseu intitulat Sfîrșitul istoriei, în care prevedea, la scurt timp după căderea Cortinei de Fier, că lumea se îndreaptă inevitabil spre un triumf al democrației și liberalismului, Francis Fukuyama e în continuare încrezător în această direcție. E, poate, cel mai optimist dintre gînditorii politici de astăzi. Pentru el, amenințarea nu e exterioară, ci vine din interiorul societăților noastre. Avem nevoie, spune el, de inițiative politice curajoase și de mai multă încredere în instituții. 

Adevărata amenințare în fața terorismului de orice fel ar fi o reacție exagerată din partea noastră, spune el. Or, exact asta doresc să înfăptuiască mișcările teroriste, mai ales organizația teroristă Stat Islamic. „Nu avem voie să repetăm greșeala îngrozitoare din 2003, cînd cu războiul din Irak. Oamenii își doresc o rezolvare rapidă a problemei. Dar, sincer vorbind, o asemenea soluție nu există. Atentate de mici dimensiuni, dar violente, realizate de indivizi labili, precum cel recent, se petrec mereu în SUA, ele nu pot fi prevăzute. Este imposibil să-i protejezi pe toți. Totodată, nu trebuie să restrîngem drepturile și libertățile unei părți a societății – așa cum cer mișcările rasiste și xenofobe. Căci astfel se erodează piatra de temelie a democrației.“ 

Cît despre problema refugiaților – explică Fukuyama – e clar că trebuie găsite soluții. Există limite în ceea ce privește integrarea noilor veniți. Iar Schengen are lacune mari la granițele sale exterioare. Dar, din nou, nu aceasta e principala problemă! 

Anumiți comentatori susțin că principala problemă a islamului e că nu se poate reforma și că tocmai din acest motiv e o amenințare pentru democrație. Francis Fukuyama vede însă în așa-numitul „islamism moderat“ un argument al compatibilității între islam și democrație. Islamul moderat poate fi compatibil cu instituțiile moderne, după cum se poate vedea în cazul Malaeziei și al Indoneziei. Turcia e un caz în sine – Erdogan ar fi, după părerea lui Fukuyama, cel mai autoritar islamist. Ideologia jihadului are doar foarte puțini suporteri. Și, evident, reprezintă o amenințare. „Dar altul ar fi pericolul adevărat în ceea ce privește supraviețuirea democrației. Acest pericol se găsește printre noi. E vorba de lipsa încrederii cetățenilor în propriile instituții – o tendință tot mai vizibilă, determinată de frică. Și de populismul pe care îl generează această teamă și neîncredere.“ Dar, după cum spune Fukuyama, e vorba și de o lipsă de leadership în Europa. Pentru că Angela Merkel acționează politic în căutarea unui consens intern, a unei înțelegeri cu cetățenii germani, în vreme ce François Hollande nu reușește să compenseze lipsa de inițiativă a Germaniei, iar David Cameron, acum demisionat, a făcut o politică dezastruoasă. 

„Nu cred într-o ciocnire a civilizațiilor, nu cred într-un război al culturilor. Pînă și falia dintre șiiți și sunniți are motivații mai degrabă ideologice și strategice decît culturale. Nu sînt un clarvăzător, dar cred că viitorul omenirii nu e nici într-un stat islamic, nici într-un sistem de stat antiliberal precum China sau Rusia. Democrația autentică se va impune în cele din urmă“ – spune Francis Fukuyama.

Mai multe