Senzaţional! Guvernul german ştia de atentate!

3 august 2016   PE CE LUME TRĂIM

Vă rog să ignorați titlul! Este o formulare imbecilă, specifică presei tabloide. Din moment ce citiți aceste rînduri, este clar că nu asta căutați. De aceea, ignorați titlul!

„Cînd vor veni primele atentate… Repet, cînd și nu dacă vor veni, sper să fim pregătiți.“ Aceasta a fost replica ștabului din Ministerul Federal de Externe german. Apoi, explică. „Este imposibil pentru noi să preîntîmpinăm atentate islamiste pe teritoriul Germaniei. Am avea de-a face cu mult prea multe necunoscute, cu factori cu care nu am avut de-a face pînă acum. Nu sîntem Israelul sau Irlanda de Nord. Nu prea știm cum să-i prindem pe toți, înainte de a produce tragediile. Vom avea de-a face cu teroriști organizați, pregătiți de Daesh, cu lupi singuratici sau cu demenți și frustrați. Nu vom putea să le facem față. Măcar să fim cît de cît pregătiți cu comunicarea.“ Declarația venea acum două luni, înainte să se producă vreun incident pe teritoriul Germaniei. Am înțeles perfect. Nici serviciile secrete, nici Poliția, nici Ministerul Justiției, nici funcționarii de land sau federali și, în nici un caz, cetățenii nemți nu au fost pregătiți pentru valul de refugiați care i-a asaltat, cu amenințările de rigoare. 

Cu puțin timp înainte de debutul vio­len­țelor, Germania mi-a părut înduioșător de nepregătită pentru un val de un milion de azilanți din Siria, Afganistan și altele. Centrele de azil au fost încropite în grabă și au dat naștere unei afaceri pe bani grei. Învățămîntul era subdimensionat și nu putea face față cerințelor pieței muncii. Aceasta era, legalmente vorbind, într-un stadiu de blocaj. Fără perfecta cunoaștere a limbii germane, nu poți nici măcar să cari ambalaje pentru Lidl! Dacă nu se reformează rapid, Germania va fi o țară cu zeci de mii de șoferi de taxi cu doctorate (luate în alte țări, nu în România!). Da, Germania a sugerat refugiaților din Orientul Mijlociu să vină în Vaterland. Așa este. De prin România, ni s-a părut că este un soi de conjurație bine pregătită, în scopul de a păstra la nemți doctorii în medicină și IT-iștii, împreună cu un binevenit spor demografic, și a trimite în Est prăpădiții… (oricum, asta e pe la noi imaginea nemților: niște tipi cu un plan bine făcut, indiferent de circumstanțe). Fals! Nu au avut în cap un plan atît de sofisticat. Pur și simplu, au acționat, pe alocuri, la instinct. Nu poți lăsa copiii să se înece în Marea Egee. Or fi venit, apoi, calculele demografice și economice. Nu cred că ele au fost primele, în ordinea priorității. Ar fi fost necesară prea multă planificare. Nici măcar faimoșii nemți nu au fost în stare de așa ceva, credeți-mă. În bună măsură, au acționat după instinct și atît. 

Nemții de azi, de după atentate, sînt buimaci, credeți-mă. Au avut, o viață întreagă, încredere în statul lor perfect. În birocrația lor superioară. Descoperă acum că nici statul, nici funcționarii landului sau cei federali nu sînt imbatabili. Se confruntă cu propriile mituri funcționale. Trăiesc o criză identitară. Cam cum ar fi la noi să găsim un director de spital necorupt. Germania e varză! (Ăsta ar fi fost un titlu mai bun?) 

Paradoxal, tocmai starea asta a Germaniei mi-a făcut țara mai simpatică. Lipsiți de aroganța perfectei administrații, nemții sînt umani. Au dubii, au umor, sînt europeni cu adevărat. Recunosc chiar că numele jocului la UE este „What’s in it for me?“, adică un fel de „Ce-am io la chestia asta?“. De-aia au fost de acord, de-abia în ultima clipă, cu o Pază de Coastă a Uniunii (un mic exemplu). De-abia cînd i-a răzbit. De-aia se gîndesc acum la import de învățători și asistenți sociali din Est. Că i-a răzbit. Păi, dacă ăsta e numele jocului, cum stă România, în toată afacerea (folosesc cuvîntul afacere în deplină înțelegere)? Nu știu. Deocamdată, ne uităm la televizor. Să vedem ce-i mai lovește. 

Apoi, ca de obicei, ne vom da cu stîngu-n dreptu’. Asta a fost o simplă presupunere, bazată pe unele precedente. 

(Călătorie realizată la invitația Ministerului Federal de Externe al Republicii Federale Germania și susținută de Public Diplomacy Initiativkreis e.V. și Ambasada Germaniei la București.)

Mai multe