Rusia Unită: victorie cu miros de fraudă

22 septembrie 2021   PE CE LUME TRĂIM

Nu e nici o surpriză: Partidul Rusia Unită obține o nouă victorie la alegerile legislative desfășurate în week-end-ul trecut, timp de trei zile. Potrivit rezultatelor oficiale (încă parțiale),  partidul prezidențial a obținut aproape 50% din voturi la nivel federal și va atinge în Duma o majoritate de două treimi (jumătate din cele 450 de locuri sînt atribuite prin vot la nivel federal, cealaltă jumătate fiind locuri ocupate prin vot local). Partidul Comunist se situează pe locul al doilea, cu aproape 20% din voturi – o creștere semnificativă care se datorează nemulțumirii crescute a populației față de partidul aflat la putere, dar și strategiei „votului inteligent” promovate de Alexei Navalnîi. Alte trei sau patru partide mai intră în Duma de stat. În jur de 45% din populația cu drept de vot a participat la scrutin; mobilizarea electorală se situează la același nivel ca la precedentele alegeri. În 2016, votul pentru Rusia Unită a fost mult mai evident. De data asta, partidul prezidențial, aflat pe o evidentă pantă descendentă, și-a asigurat cu greu majoritatea necesară pentru a putea introduce modificări constituționale. Numeroasele acuzații de fraudă și manipulare nu par să umbrească această victorie pe care liderii de partid o califică drept „clară și hotărîtă”.

Mișcarea pentru apărarea drepturilor alegătorilor (Golos) consemnează aproximativ 5.000 de încălcări ale codului electoral, de gravități diferite. E o creștere de 30% față de alegerile legislative din 2016. Și pe rețelele sociale au apărut imagini care ilustrează posibile fraude la vot: urne desigilate înainte de ora oficială a închiderii, liste electorale manipulate, vot multiplu, îndemnuri la vot după încheierea campaniei, oameni aduși la vot cu autobuzul, voturi forțate, alegători-fantomă, observatori împiedicați să-și facă treaba, alegători amenințați etc. Aceeași organizație a observat, comparînd, de pildă, statistici cu prezența la vot, abateri aberante care nu pot fi explicate decît prin erori materiale ori fraudă. Și, dacă faptul că partidul Rusia Unită a obținut, la urne, mult mai multe voturi decît estimau cele mai optimiste sondaje electorale nu e neapărat o dovadă de fraudă, felul cum a decurs numărătoarea voturilor la Moscova trezește suspiciuni serioase. Duminică seară, Opoziția conducea în majoritatea circumscripțiilor din Capitală – pe alocuri, cu diferențe notabile. A doua zi, adică luni, pierdeau pe linie. Voturile electronice – introduse, pentru prima dată, experimental, doar la Moscova și în alte cîteva regiuni – au fost adăugate cu o inexplicabilă întîrziere și au modificat rezultatele finale în favoarea partidului lui Putin. O răsturnare de situație pe care Opoziția o pune pe seama fraudei, însă contestațiile nu au primit încă nici un răspuns din partea autorităților.

După cum observă Die Welt, s-a furat suficient încît să fie asigurată o majoritate confortabilă, dar nu atît de mult încît să bată la ochi. După experiența dictatorului belarus Aleksandr Lukașenko, acuzat de fraudă majoră la alegerile prezidențiale de anul trecut, și care a declanșat proteste în masă, Kremlinul nu a vrut să exagereze.

Doar cîteva sute de oameni au protestat, zilele trecute, la Moscova, pentru a denunța falsificarea rezultatelor. Opoziția democratică e mai fragilă ca niciodată. Numeroși lideri politici din Opoziție au fost împiedicați, sub diverse pretexte, să candideze; mediile independente sînt desființate; accesul la anumite link-uri de pe marile platforme online este restricționat; arestarea opozantului Alexei Navalnîi, destructurarea organizației sale, reprimarea altor opozanți și disidenți, descurajarea oricăror manifestații antiguvernamentale au subminat capacitatea de reacție a adversarilor lui Vladimir Putin.

Faptul că Partidul Comunist a ajuns acum cel mai puternic partid de opoziție în Rusia lui Putin ar putea fi comic. Faptul că cel mai puternic partid de opoziție e neputincios în comparație cu regimul de la Kremlin e tragic.

Mai multe