Risepocalipsa
Acum vreo două ore a venit Apocalipsa la USR. Risepocalipsa, mai degrabă, prin articolul „Adevărul despre Dan Barna“, publicat de cei de la Rise Project.
A urmat o serie oarecum predictibilă, dar grețoasă și ipocrită, de atacuri ale membrilor USR asupra jurnaliștilor de la Rise Project. Au fost, desigur, și excepții.
Candidatura lui Dan Barna pare compromisă și presiunea asupra Alianței USR-PLUS o să crească. Există riscuri majore care pot duce nu numai la o ruptură, dar și la o demobilizare foarte toxică a electoratului anti-PSD. Erodarea firească a unei eventuale guvernări PNL ne va pune într-o situație posibil la fel de catastrofală ca la sfîrșitul lui 2016, iar revenirea foarte posibilă la conducerea țării a cuplului Ponta-Tăriceanu este un coșmar.
Însă, ca în orice criză, există un potențial bun de reformă.
● USR decide că banul public pe care îl primește va fi folosit așa cum ar fi trebuit folosit de la început și nu aruncat pe campanii modeste de promovare a șefului. USR ar trebui să-și angajeze o echipă de management profesionistă și să-și dezvolte un departament de Resurse Umane super-bun, capabil să construiască o cultură organizațională profesionistă.
● Se impune rapid o transparentizare totală a cheltuielilor tuturor oamenilor din USR, mai ales pe partea de fonduri forfetare ale celor din Senat și Camera Deputaților. Acolo sînt vulnerabilități masive care, deși nu pot fi exploatate de alte partide, vor putea genera o altă criză în condițiile unei anchete jurnalistice de tip Rise.
● Se stabilesc niște indicatori de performanță clari pentru toți oamenii din USR și mai ales pentru vedetele foarte vocale ale USR. Indicatori care ar trebui asumați public și care nu ar strica să includă și ceva voluntariat în interesul public, mai ales pentru cei mai vizibili oameni din USR. Sancțiunile trebuie să fie și ele clare și dure. Responsabilitățile și recompensele trebuie și ele să fie mult mai bine definite.
● Se pune la punct un Red Team (o echipă menită să critice deciziile propuse de conducere sau propunerile parlamentarilor) care să poată să sancționeze derapajele de comunicare și să prevină eventualele crize.
● Se agreează o politică de zero toleranță pentru orice fel de nepotism sau act de corupție. Se pun la punct mecanisme care să facă imposibilă democrația de tip baroni locali care, din păcate, începe să fie vizibilă și în USR.
● Vedetele USR, incluzîndu-l pe Dan Barna, învață să-și ceară scuze cînd e nevoie și își asumă colectiv schimbările necesare.
În acest fel vom avea într-adevăr un partid cu standarde serioase, capabil să producă foarte necesara schimbare politică. Toate cele de mai sus le-am spus cu mai mult de un an în urmă conducerii USR.
Ancheta Rise este una necesară și foarte curajoasă. Forțează o discuție necesară despre nepotism, catastrofala lipsă de eficiență a fondurilor europene cînd vine vorba de grupuri vulnerabile și pericolul afacerilor cu bani publici. O să genereze și o explozie de atacuri ipocrite asupra lui Dan Barna de la tot felul de Cumpănași care se cred sfinți. Puterea smintește. Rise e un tratament bun și sigur aplicabil multora din USR (și nu numai) care au simțit miros de sînge.
Acum este un moment bun pentru ca oamenii foarte capabili care au plecat din USR să revină. Mai ales cei de la sectorul 1. Ar fi foarte bine și dacă Nicușor Dan ar reveni pentru a readuce echilibrul și a-l susține pe Dan Barna, care, chiar și după ancheta Rise, este candidatul cel mai bun (ancheta Rise despre Iohannis este mai consistentă). Mai ales dacă și Barna recunoaște că a greșit (nepotismul e o chestie clară) și își pune cenușă în cap.
Asumarea responsabilității pentru greșeli nu este deloc tipică politicianului român. Este necesară, dar lipsește cu desăvîrșire. Poate e timpul pentru o schimbare.