Referendum: cui foloseşte?

25 iulie 2012   PE CE LUME TRĂIM

Campania electorală se încheie şi, odată cu aceasta, se pune punct unei perioade a confruntărilor şi a declaraţiilor dure. A folosit?

Sociologii înclină să creadă că nu. Sondajele nu au arătat vreo modificare semnificativă a intenţiilor de vot. Românii par să fi intrat în campanie gata convinşi, în proporţie de cca doi la unu, că preşedintele trebuie demis. Şi tot aşa par să fi ieşit.

Desigur, sondajele sînt una, alegerile cu totul altceva. Pînă duminică spre miezul nopţii sîntem încă pe terenul presupunerilor. Şi totuşi, campania electorală pare să nu fi convins prea mulţi alegători să-şi schimbe opţiunile într-un sens sau altul. Determinantele nu vor fi eforturile partidelor de a convinge electoratul să voteze într-un anumit fel, ci munca de mobilizare sau de de-mobilizare a oamenilor în ziua votului. Dar indiferent cum se vor desfăşura lucrurile duminică, cei aflaţi în prima linie a confruntării vor ieşi puternic afectaţi, iar viitorul lor rămîne sub semnul incertitudinii.

Traian Băsescu: o alegere riscantă şi multe iluzii

Duminică va fi ziua decisivă pentru preşedintele Traian Băsescu. Mandatul său se poate încheia sau, dimpotrivă, poate continua. Dar în ce condiţii?

Traian Băsescu s-a văzut în ultimele zile în faţa unei alegeri grele: să-şi mobilizeze electoratul la urne, riscînd un scor negativ şi, în consecinţă, demiterea? Sau să încurajeze absenteismul în speranţa că referendumul nu va ajunge să fie fi validat?

Primele declaraţii lăsau să se creadă că optase pentru bătălia la urne. Traian Băsescu ameninţa PDL-ul cu ruperea relaţiilor şi cu „intrarea în coliziune“, în cazul încurajării absenteismului. Ba, invoca varianta unei demisii, în cazul unui vot nefavorabil, chiar în condiţiile nevalidării referendumului. Dar ultimele declaraţii ale preşedintelui arată o schimbare de opţiune.

„Moral este ce este legal. Iar acum legală este demiterea preşedintelui cu un cvorum de 50% plus 1“, declara preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu online pentru HotNews.ro.

În momentul scrierii acestui articol, conducerea PDL nu a luat încă o decizie privind tactica de urmat la consultarea populară de duminică. Dar va ajunge PDL să-l pună pe liderul său spiritual, Traian Băsescu, în situaţia de a cere poporului să nu voteze? Oricum, ar fi un moment jenant pentru un preşedinte şi un om politic, mai ales într-o ţară în care s-a murit pe stradă pentru ca oamenii să poată vota.

Dacă ar reveni la Cotroceni în asemenea condiţii, preşedintele Băsescu se va găsi într-o poziţie delicată, şi în faţa omologilor săi europeni. Cu toate criticile externe care s-au abătut în ultimele săptămîni asupra lui Victor Ponta, nici preşedintele Barroso, nici cancelarul Merkel şi nici un alt lider european n-ar putea concepe să le ceară concetăţenilor să nu vină la vot pentru ca ei să rămînă în funcţie.

Preţul unei victorii „la masa verde“ va fi unul greu, pentru preşedintele Băsescu şi pentru PDL. Poate va fi o victorie de moment, dar pe spatele celor care tac nu se poate construi nimic durabil în politică.

În perioada „de glorie“ a Guvernului Boc, parlamentarilor majorităţii li se interzicea să voteze la moţiunile de cenzură, pentru ca nu cumva vreunul dintre ei să se exprime altfel decît dicta linia partidului. Şmecheria a ţinut o vreme, dar pînă la urmă majoritatea tot s-a prăbuşit. În PDL se crede acum că, aplicat la scara societăţii, modelul va fi unul durabil. Este, desigur, o iluzie.

Dar cît va mai supravieţui politic Victor Ponta?

La o primă vedere, premierul Ponta se află în faţa marii încercări a mandatului. Dacă reuşeşte, piedicile din faţa guvernării vor fi înlăturate, cel puţin teoretic. Doar că lucrurile nu sînt atît de simple. Victor Ponta a suferit în această bătălie răni grave, care-i vor afecta în cel mai înalt grad activitatea viitoare. Acuzaţiile de plagiat continuă să se adune şi sînt tot atîţia bolovani legaţi de picioarele lui. Prestigiul său intern şi internaţional a suferit deja daune grave, iar relaţia sa cu mediul academic şi cu intelectualitatea suferă din greu. Supravieţuirea politică, în asemenea condiţii, pare doar o chestiune de timp. Apoi, Victor Ponta are de rezolvat dificila ecuaţie a credibilităţii sale în plan european. Va fi nevoie de timp pentru îmbunătăţirea imaginii, aceasta în cazul în care premierul şi prietenii săi politici nu se vor mai comporta din nou precum elefantul în magazinul de sticlărie.

Interviul acordat de Victor Ponta revistei germane Der Spiegel arată cît de grea va fi recuperarea imaginii. O singură întrebare pusă de jurnaliştii de la Der Spiegel arată clar felul în care este el văzut, cel puţin în media germană: „Sînteţi democrat, lider autoritar sau pucist?“. Răspunsul nici măcar nu mai contează. Simpla întrebare arată că Victor Ponta pleacă foarte de jos în privinţa credibilităţii, iar şansele sale de a se ridica la un nivel onorabil sînt reduse. Problema lui Victor Ponta este că nu are timp. Situaţia economică se agravează pe zi ce trece, într-un context european nefavorabil. Iar măsurile trebuie luate rapid de un guvern legitim şi bine văzut de partenerii săi. Victor Ponta nu are prea multe motive să privească foarte optimist la viitorul său, şi aceasta chiar dacă preşedintele Băsescu ar fi demis la referendum. Dar dacă Traian Băsescu se va întoarce?

O şansă pentru ambii combatanţi ar fi încheierea unui armistiţiu, pentru reamenajarea scenei politice şi rescrierea regulilor, astfel încît asemenea războaie să nu mai poată fi posibile. Se pare însă că le-am cere prea mult, şi unuia, şi celuilalt. 

Ovidiu Nahoi este realizator la The Money Channel.

Mai multe