Recomandări estivale incorecte politic

30 mai 2012   PE CE LUME TRĂIM

În cazul în care aveţi banii necesari (caz în care este posibil să nu aveţi timp de concediu) sau aveţi o săptămînă sau două libere, peste vară (în situaţia asta, de unde bani pentru vacanţă?), îmi permit să vă ofer recomandări după ureche, la zi, în funcţie de situaţia europeană curentă.

Londra ar fi o destinaţie interesantă. Au multe locuri bune de vizitat, numai că, odată cu Olimpiada, preţurile la hoteluri şi restaurante au trecut de la nivelul „obraznic de scump“ (situaţia normală) la „incredibil de obraznic de hiperscump“. În plus, englezii refuză să intre în rîndul lumii: circulă în continuare pe partea greşită a străzii şi nu folosesc euro decît la casele de schimb. Ceea ce reprezintă un disconfort, atît pentru turiştii continentali, cît şi pentru Comisia Europeană. Nici nu au vrut să audă de pactul fiscal, se opun din răsputeri unei taxe pe tranzacţii financiare şi au celebra politică a rebate-ului: cît vă dau, atît cheltuiesc din fondurile pentru agricultură, restul mi-l daţi înapoi. Dacă aţi cîştigat la loto, duceţi-vă în această vară să vizitaţi Londra. Nu uitaţi să afişaţi euroscepticismul în discuţiile de pub cu localnicii şi evitaţi Soho vineri şi sîmbătă seara. Adolescenţii băştinaşi adoră să se îmbete criţă şi să îşi arate lumii derrière-ul (ei numesc asta glumă, rîd de se prăpădesc).

V-aş mai recomanda Parisul. E frumos, e fascinant, e sofisticat. Este capitala unei ţări care tocmai a schimbat preşedintele. Trebuie să admiteţi că, după o primă doamnă interesantă, plină de sex appeal, va urma o altă primă doamnă plină de şarm. Au schimbat însă relaţiile cu vecinii „alemanzi“. Ioc Merkollande, după faimosul Merkozy. Gata. Noul preşedinte vrea eurobonduri, ceea ce nu poate conveni nemţilor. Asta însă nu vă va împiedica să vă bucuraţi de o bucătărie locală delicioasă, de nişte vinuri al căror renume este uşor supraevaluat (în opinia mea) şi de un transport public destul de bine pus la punct. Sfat personal: nu încercaţi să vorbiţi franţuzeşte, în Franţa. Au mania să vă corecteze cea mai mică abatere de accent, în loc să se simtă măguliţi că încercaţi să le vorbiţi limba. Se prea poate ca „bucatele tradiţionale“ cu care se laudă (pe drept) în toată lumea să fie şi ca urmare a unei politici agricole comune în care sînt vioara întîi, încă de la scrierea partiturii. Sau nu.

Dacă tot vorbirăm de nemţi, zic că sînt oraşe superbe de vizitat şi prin patria lor. Personal, pe mine cel mai tare mă amuză Hamburg. Poate pentru că sînt fan Beatles din fragedă adolescenţă. Sau pentru că este teribilă organizarea germană în materie de „cea mai veche meserie din lume“ (a se căuta Sankt Pauli, spectacolul în sine merită). Doamna Merkel nu se simte prea bine pe scena politică, sînt multe semne cum că la următoarele alegeri va pierde puterea. Ar fi un destin public ciudat pentru un cancelar care conduce o ţară care ia credite externe cu zero dobîndă, care are cel mai mic şomaj instituţional din UE şi care rămîne, încăpăţînată, pe creştere economică, în ciuda furtunilor financiare globale. Încercaţi vinurile nemţeşti (pe nedrept clasificate ca mediocre, în opinia mea), căutaţi restaurante cu specific local (greu de găsit, în Frankfurt am alergat o oră pînă am găsit unul) şi nu evitaţi banalul ciolan cu fasole. Se ţin tare în povestea cu datoriile Greciei şi uită să amintească, printre afuriseli, că mare parte din datoria respectivă s-a acumulat prin achiziţionarea de armament de producţie germană.

Aşa că puteţi să încercaţi un concediu în Grecia. Ştiu, e banal. O fi fost, anii trecuţi. Vara asta s-ar putea să încercaţi senzaţii tari. O grevă într-un port, pe la vamă sau prin hoteluri şi restaurante. Dacă nu plecaţi în insule şi veţi încerca să vizitaţi capitala, este posibil să asistaţi şi la oarecari bătăi de stradă între manifestanţi şi poliţie. Cele mai sigure ore sînt cele ale siestei de după-amiază. Atunci, nici guvernul nu poate cădea. Este posibil să găsiţi oferte mai ieftine anul ăsta faţă de anii trecuţi, pînă în alegeri. După, se prea poate să le găsiţi şi mai ieftin. Şi zău dacă am idee în ce monedă se va exprima preţul.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

Mai multe