Putem vorbi despre sportivii anului? În anul fără spectatori?

22 decembrie 2020   PE CE LUME TRĂIM

Putem orice, că cine ce ne poate face? Ce dacă nu sînt spectatori? Sînt telespectatori. E un moment al lumii în care totul devine „tele”. Telemuncă, telefilme, telejocuri, teleconferinţe, telereuniuni de familie şi (al)tele, pe care nu le numesc, care să ne umple viaţa restrînsă la cîţiva pereţi. Stadioanele şi sălile arată trist, dar ne obişnuim uşor-uşor. Pariez că dacă am vedea mîine Allianz Arena plină de oameni ne-am speria.

Aşa că, da, există sport şi fără public „viu”. Ba chiar cred că sportul va suferi o mutaţie importantă, se va desprinde definitiv de esenţa lui veche, aceea de reprezentaţie pentru privitorii în carne şi oase, de happening la care trebuie să vii în persoană ca să miroşi iarba, parchetul, sudoarea combatanţilor şi damful de bere ieftină al tipului de lîngă tine. În viitorul vecin, aşa cum probabil că vor dispărea clădirile de birouri, aşa vor intra în istorie şi stadioanele. Dacă oamenii se vor întîlni virtual în suprafeţe create pe computer unde vor putea munci împreună fără să fie în persoană acolo, tot aşa, în afară de vestiare, ce va fi dincolo de teren va deveni, fizic, inutil. Tribunele, parcările, căile de acces. Galeriile vor cînta, fiecare fan de la el de acasă, şi se vor auzi/vedea pe stadion graţie hologramelor. Ba chiar telespectatorii se vor putea îmbrăţişa electronic cu sportivii, un vis. Nici nu vom mai şti cum era înainte, acest fotbal de pînă mai ieri va apărea ca o bizarerie, cam cum ni se pare acum că era pe vremea cînd jucau monşerii cu basca pe cap. La fel în toate celelalte discipline. Vom avea arene superbe, mai frumoase şi mult, mult mai ieftine decît cele reale.

Vi se pare o nebunie? Înseamnă că aţi lipsit de pe acestă planetă în ultimul an. Nu-i bai. În curînd fiecare va avea planeta lui pe care să se refugieze. Planeta cu rasism şi planeta fără rasism, planeta veneratorilor lui Maradona şi a celor care cred că era hoţ talentat, planeta celor care vor să vadă un sport cu dopajul lăsat la liber şi planeta celor care vor să ştie ce văd. Cum? Există deja?! Păi, vedeţi? Ne-am teleportat deja în spaţiul co(s)mic!

Mai multe