Politica şi geana de rom

23 august 2017   PE CE LUME TRĂIM

Acum cîteva zile, după o discuţie despre manele cu fiu-meu, mama, tanti Lucica şi Lili, plictisite de bîrfit pe toată lumea şi aflate într-o pauză de publicitate la Antena 3, îmi spun serios că nu ar trebui să mă iau de Adrian, că e rudă cu noi. M-am gîndit, ros uşor de invidie: „Dumnezeu e crud, ce mai încoace şi încolo, dacă doar pe mine m-a sărit în halul ăsta geana lăutărească. Văru’ de-al enşpelea, Guţă, e o vedetă de vedetă, văru-miu primar Marin a cîntat în deschidere la Phoenix şi acuşi sînt şi din geană cu Adrian cel mai Minune.“

Le zic că în sfîrşit înțeleg cum se face că în neamul mamei sînt toţi sub 1,60 m şi că Geta era aşa talentată la cîntat. Femeile se uită cam confuz la mine. Sînt obişnuit cu asta, că doar, pentru ele, Gâdea este purtătorul de cuvînt al lui Dumnezeu, Voiculescu e un fel de Iisus mai pragmatic şi mai şmecheraş, iar Dragnea, Olguţa şi Firea sînt apostolii lui cei buni.

– Ce ai, mamă, că doar Adrian e înalt!

E rîndul meu să fiu confuz. Înalt în ce sens? Că pe lat nu se zice înalt. Şi nici nu îl duce vocea chiar aşa de sus. Poate dacă se urcă pe Maybach-ul lui să fie înalt, că altfel nu cred că are mai mult decît cei 1,38m ai mamei.

– Da, bre, e înalt, înalt şi mai frumos decît Făt-Frumos! Că nu degeaba îi zic ăştia că e o minune – zic eu sarcastic. Toate dau aprobator din cap şi zîmbesc larg. Sarcasmul nu e mai deloc apreciat nici la noi în familie. Nu am nici o îndoială că Antena 3 poate fi recomandată ca tratament pentru stoparea inteligenţei şi că amestecul cu RTV duce sigur la o scădere rapidă şi sănătoasă a oricăror dureri datorate gînditului, dar sînt totuşi rudele mele cele mai dragi.

– Hai, pe bune, Adrian Copilul Minune nu numai că e rudă cu noi, dar e şi înalt şi frumos?

– Nu, dragă, că doar nu de lăutarul ăla vorbeam noi. Adrian Năstase, maică!

Îmi vine brusc să zic că Adi Minune e întruchiparea mai chipeşă şi mai talentată a lui Michael Jordan, doar-doar s-o răzgîndi mama să fim rude cu cocalarul ăla de Năstase. Dar nu, băiete, dacă e să mă iau după mama, sînt rudă cu Năstase, cel mai faimos premier puşcăriaş, împuşcat şi mare, mare numărător de ouă. Întreb dacă nu ar fi mai bine să fim rude cu Ilie, dar nici acolo nu ar fi o mare diferenţă, căci mega-tenismanul, pe lîngă că este arogant, e îndeajuns de prostovan încît să nu fie în stare să îşi mascheze rasismul şi misoginismul. Aflu cu oareșce stupoare că şi Ilie e din neamul extins. Încep să mă cam îngrozesc, că doar de Iliescu au scris toate ziarele că e impur. Sigur, dacă descoperă Antena 3 chestia asta, ajung vedetă, îmi fac neamul mîndru şi ajung să îi iau locul domnului Ciuvică.

E clar că acuşica sînt gata de politichie, că doar o am în neam şi eu pe mătuşa Tamara. Tanti Lili începe să îmi explice cum sîntem noi înrudiţi şi mă mai liniştesc. În felul ăsta, sînt cumva rudă şi cu Charlie Chaplin, că şi ăla, cică, a avut o bunică din neamul cel bun.

Există o fascinaţie să descoperim că împărţim gene cu diverşi oameni faimoşi, indiferent cît de mîrlani ar fi aceştia. Am auzit zeci de ipoteze care mai de care mai fantasmagorice cum că diverşi, începînd cu Clinton şi terminînd cu Madonna, ar fi romi. Nu contează că oamenii ăia nu au avut nimic de-a face în viaţa lor cu romii, e de-ajuns că sînt faimoşi şi în felul ăsta dau „credibilitate“ neamului. O mulţime de celebrităţi, de asemenea, habar n-au că sînt români din osul lui Ştefan cel Mare sau urmaşi direcţi ai lui Decebal. Îmi amintesc de elucubraţiile pe care le-am auzit în Macedonia despre originile machidonești ale marii majorităţi a eroilor din istoria Bulgariei, Greciei, României, Rusiei, Serbiei şi mă liniştesc de tot.

– Vouă chiar vă place Adrian Năstase? 

Tanti Lucica şi tanti Lili sînt şocate de întrebare. E înalt, un pic durduliu, vorbește bine, a fost prim-ministru şi există o probabilitate să fim din acelaşi neam – sigur că le place. Începem o discuţie despre politică şi aflu cu stupoare că Lili l-a votat pe Vadim Tudor. O întreb: De ce? Şi mă lămureşte: Păi, vorbea bine, era înalt, un pic durduliu. Şi Ponta, şi Dragnea, şi Tăriceanu intră în aceleaşi tipare. Îmi iau o oră din viaţă şi le explic în detaliu cît de toxic a fost şi este Năstase pentru România. Cît de nesimţit, hoţ, avar, mincinos şi corupt este presupusa noastră rudă înaltă şi frumuşică. Discutăm încă o oră despre cum se face manipularea la Antena 3. Pe mama am cîştigat-o de cîteva luni, aşa că e cu mine.

I-au retras geana onorifică a lui Năstase. Şi ne-am pus de acord asupra felului în care se construiesc politicienii la noi.

Sociopaţii şi scandalagiii care fac audienţe bune la televiziunile cele mai urmărite au cele mai mari şanse să ne conducă. Cu foarte puţine excepţii, televiziunile sînt cele care determină succesul oamenilor politici şi nu educaţia, experienţa, realizările sau caracterul acestora. Şi vina nu este numai a votanţilor, a televiziunilor şi a sociopaţilor din PSD sau ALDE. Este şi vina noastră, pentru că am făcut prea puţin să ne înţelegem şi să le explicăm cu răbdare compatrioţilor noştri că o ţară nu poate fi condusă de baroni care se închipuie haiduci.

Mai multe