O creştere economică de un gri strălucitor

19 februarie 2014   PE CE LUME TRĂIM

În vremi de prosperitate naivă, cumperi vinul de zi cu zi la sticlă, de la supermarket. Pe ăla de ocazii festive îl iei de la negustori specializaţi, conaisseurs, cu care mai tragi şi o conversaţie despre recolta din anul X sau Y. În vremi de recesiune sau de prosperitate prudentă, o laşi mai moale cu ocaziile şi cauţi un negustor cît mai cinstit şi agreabil, care să îţi poată oferi cel mai bun raport calitate/preţ pentru litrul de vin „la vărsat“, de băut la masă, în familie. Dacă omul mai croieşte şi o conversaţie decentă, cu atît mai bine. Am avut noroc şi, din doar a doua încercare (e drept, la recomandarea unui amic), am găsit „crama“ ideală, aproape de casă şi cu preţuri decente.

În plus, de la obişnuitul „Cum mai merge vînzarea?“, în timp, am ajuns la a discuta despre starea economiei în particular şi a naţiei, în general. Fiind eu un soi de „Gică contra“, de fiecare dată cînd aud discursul avînd ca temei „la noi ca la nimenea, ai noştri fură şi noi sîntem muritori de foame“, îmi şi scormonesc varii contraargumente. De dragul conversaţiei. Ei bine, întrebarea amicului negustor de vin a fost ceva mai nuanţată: „Cum de avem creştere economică mare, dar românii o duc destul de prost? Mai prost decît înainte de criză…“ Nu mă pricep la macroargumentaţie sociologică. Aşa că am ales exemplul foarte local, adică pe mine însumi. Şi mi-am dat seama că, deşi cîştig cam ca înainte, sînt mai mereu la limita cardului şi număr regulat cîte zile mai sînt pînă la salariu. Apoi, mi-am dat seama că am trecut de la prosperitatea naivă de dinainte de 2008 (cu credite, leasing-uri şi vacanţe în străinătate), la o atitudine mult mai prudentă, cu tăieri masive din bugetele pentru vreun televizor nou sau din cel alocat drumurilor spre casa de la ţară. „Consum intern mult mai mic“, i-am spus negustorului.

„Bine, bine, dar unde sînt ăia 5% creştere?“ insistă amicul. Are dreptate. În statisticile UE, România are cea mai mare creştere economică dintre toate cele 28 de state membre: 5,1%, faţă de o medie de un procent la nivelul comunitar. Cîrcotaşii vor spune că a fost meritul lui Dumnezeu, care ne-a dat un an agricol de excepţie. O fi, nu zic nu. Mai este şi exportul performant înspre ţări din zona euro, dar şi înspre pieţe mai îndepărtate. Avem, aşadar, o economie care merge bine, dar consumatori precauţi, care merg mai rar la magazin. I-am zis amicului, luîndu-mă tot pe mine ca exemplu: „Mi-e cam teamă de cheltuieli, recunosc. Şocul de acum trei-patru ani a fost nasol.“ Amîndoi am găsit, apoi, alte argumente: benzinarii povestesc cum „a face plinul“ e mai rar. Mult mai des a devenit „pune de-un milion“. Acum cîţiva ani, la supermarketuri erau cozi de jumătate de oră la raionul care oferea garanţiile pentru electrocasnice. Stăteai la rînd, după un cîrd de cărucioare umplute ochi cu plasme uriaşe şi stive de laptopuri. Acum, la aceleaşi raioane cam sufla vîntul. „Păi, situaţia e cam gri“, conchide omul.

Tot de dragul conversaţiei, îi zic că nu e gri pur şi simplu. E un gri strălucitor, căci Guvernul se laudă cu procentul creşterii economice. Este o rată spectaculoasă, ce să zic… Acelaşi Guvern stă însă prost la capitolul colectării de taxe şi impozite, bugetul naţional pare a fi mereu pe muchie, iar FMI-ul agreează impozitarea suplimentară a benzinei şi motorinei. Fie vorba între noi, cunosc argumentul lor. Prin anii ’90, auzeam de la ei opinii de genul „atîta vreme cît se mai fac ambuteiaje pe DN1 în fiecare week-end înseamnă că România nu este săracă sau benzina nu este suficient de scumpă.“ Opoziţia îi spune Guvernului că se făleşte degeaba, că nu a făcut nimic pentru mediul de afaceri şi se opune accizării suplimentare, spunînd că ar sufoca şi mai tare consumul intern, respectiv cheful românului de a mai cumpăra ceva.

Aşa am ajuns la o concluzie comună: trăim cu prosperitate zgîrcită, adică prudentă, într-o economie cu o creştere economică de un gri strălucitor. 

P.S. Nu vă zic unde este prăvălia, dar cred că vă pot recomanda Feteasca Neagră de Budureasca. E potrivit cu vremurile. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

Foto: L. Muntean

Mai multe