„Numai omu’ care-i mort...“

23 martie 2016   PE CE LUME TRĂIM

„…nu ştie ce-i ăla sport!“ Așa scrie pe ușa redacției Sport de la TVR. Glumița lor m-a pus pe gînduri și m-am apucat să număr performanțele (în continuă scădere) ale noastre, ale românilor, pe la toate disciplinele sportive. Ținînd cont, evident, de excepțiile de rigoare.

Acum ceva vreme, după Olimpiada de la Londra, m-am apucat cumva în joacă să compar clasamentul pe țări, la medalii, cu indicele de performanță universitară. Am găsit o tulburătoare coincidență, atunci cînd am eliminat abaterile statistice. Acestea țin de țara-gazdă a Jocurilor (ușor avantajată în cam toate cazurile) sau de regimul de subvenție financiară de dragul propagandei (ca în cazul unor țări precum Kazahstanul sau chiar Rusia, într-o oarecare măsură). Nu m-am putut abține să constat că țările cu performanțe sportive au un excelent indice al calității învățămîntului și, evident, sînt printre statele care stau foarte bine în statisticile productivității și competitivității economice.

Apoi, cu amar, m-am uitat în jurul meu, adică în București, și m-a apucat jalea! Cam tot ce înseamnă baze sportive este eliminat sau în curs de eliminare. Investițiile ultimilor ani mai degrabă distrug decît construiesc. Elimină în loc să adauge. Stadionul Ghencea este afară din circuit pentru că Gigi Becali s-a certat cu Armata. În schimb, Complexul Dinamo e construit și renovat. Ei sînt excepția. La Complexul Triumf s-a investit în terenul central de rugby. În schimb, Parcul Copilului arăta acum doi ani exact ca acum 30, cînd subsemnatul juca pentru juniorii de la Grivița Roșie. Pînă și robinetele dușurilor erau aceleași, iar petele de igrasie din vestiare decorau incinta din aceleași poziții. Pînă aici, una caldă, una rece. Numai că intru acum în enumerarea privatizărilor din domeniu. Voinicelul (sectorul 3) este parteneriat public-privat și oferă generos terenuri de tenis și minifotbal mai degrabă corporățeilor. De faimoasa (fostă) bază Cutezătorii, ce să mai zicem? A devenit megacelebră de cînd cu fostul tenisman Pescariu, implicat pînă peste cap în tot soiul de transferuri de comisioane, denunțuri, anchete penale. O bucată din terenul aferent fostului patinoar Flamaropol a fost utilizată întru buna dezvoltare profitabilă a unor activități cu caracter parțial sportiv. Fie vorba între noi, tocmai această tranzacție a întîrziat lucrările la noul patinoar cu aproape un an. La prima vedere, implicarea banului privat în sport pare un lucru bun, dezirabil. Necazul este că același capital se îndreaptă (firesc!) numai către zonele care pot aduce profit. Profit ai cînd ai clienți. Așa că se umplu Capitala cu piscinuțe de lux (nici una de mărime olimpică, alea sînt prea scumpe) și terenuri de tenis și minifotbal. Toate dedicate uzului aproape exclusiv al băieților și fetelor care au căpătat cîte ceva din fructele financiare ale tranziției. Am altă excepție de adăugat: fostul Complex Granitul, acum numit „Ion Țiriac“, după numele celui care l-a renovat. Acolo, copiii din sectorul 2 au unde bate mingea, pe gratis.

Mult mai rău stăm acolo unde Primăria Capitalei a decis să se implice forțos, puternic, spectaculos. Arena Națională a trecut prin peripețiile ultracunoscute și, oricum, este subutilizată. Sala Polivalentă este un proiect înghețat, încurcat în ițe legale și administrative. Patinoarul este, în fine, pornit spre demolare, cu o întîrziere de (numai) doi ani! Prin comparație, cu chiu, cu vai, Ministerul Sportului a reușit să mai cîrpească și să țină cît de cît în funcțiune bruma de baze sportive care i-au mai rămas.

Dacă la toate astea mai adăugăm lipsa oricărei strategii coerente de formare de cadre sau măcar de păstrare a lor în țară, nu trebuie să ne mai mire că (vorba colegei mele Alina Alexoi) în sala unde s-au desfășurat Campionatele Mondiale de gimnastică s a vorbit mai mult limba română decît altă limbă, pe la delegațiile naționale, dar fetele din România nu s-au calificat la Olimpiadă.

Așa că propun o modificare lozincii de pe ușă: „Numai statu’ care-i mort nu știe ce-i ăla sport!“

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Mai multe