Nici fotbalul, nici viața nu vor mai fi la fel după revenire?

3 iunie 2020   PE CE LUME TRĂIM

Messi spune că nici fotbalul, nici viața nu vor mai fi la fel după revenire. Adică fotbalul va fi altfel? Cum?         

Acuʼ, dacă zice Messi, nu trebuie neapărat să-l credem, cît o fi el e fotbalistus maximus. Ori poate tocmai d-aia... Treaba asta globală i-a transformat pe mulţi în babe cu discurs apocaliptic, cînd, la scara istoriei umane, e doar un strănut. E grav şi înspăimîntător pe moment, dar cine ştie ce va fi şi cum vom fi mîine? Şi de ce să nu fie toate la fel? Fotbaliştii vor cîştiga bani mulţi în continuare, lumea va tot vrea fotbal pînă cînd cît puştii subversivi de la FaZe Clan care răspîndesc from L.A. to the world isteria jocurilor şi a vieţii petrecute online vor creşte şi vor acapara planeta cu cei asemenea lor. Dar şi atunci va exista fotbal, aşa cum mai există şampanie în lumea celor mai fanteziste băuturi de toate culorile.

Viaţa? Pentru Messi, viaţa va fi la fel. Pentru el, fotbalul va avea mereu gustul unei piersici care curge zemos pe gît în jos după ce a fost şparlită dintr-un copac al unui bogat lenevit în plină vară. Ori poate că se referea la viaţa noastră? Dar viaţa noastră a fost mereu diferită de a lui şi aşa va rămîne. Talentul lui l-a desprins de omenire. Nu poate vorbi pentru noi. Unii dintre noi privesc fotbalul, el este fotbalul. Nu-l mai joacă, îl creează. E zămislitor de lumi şi asta îl desprinde de chestiile mici şi vremelnice. Noi, aici, jos, la picioarele lui, vom trăi şi vom vedea dacă va fi la fel sau altfel. În curtea noastră ne putem juca. Putem broda. Ne putem legăna.

De exemplu, la gîndul că fotbalul, copil bogat şi răsfăţat al unei lumi hedoniste, va intra în fine în faza de maturitate şi nu se va mai crede nemuritor. Va înţelege că trebuie să fie nu doar aducător de plăcere, dar şi de democraţie, sau măcar să nu mai sprijine cele mai odioase regimuri. Poate că asta ar trebui să spună Messi, din cerurile lui: nu mai legitimaţi dictaturi şi autoritarisme care se ung cu imaginea acestui sport popular! Poate ar trebui să spună: hai să dăm un exemplu, să fim mai curaţi, în sînge şi în conturi, să fim exact ce au vrut creatorii jocului, un loc de întîlnire al libertăţii, indiferent de clase, culori, fete, băieţi! Pandemia a născut în oameni tot felul de dezordini, naivitatea fiind una dintre ele, de care tocmai m-am făcut vinovat. Evident, Messi n-o să zică asta. Atunci ce naiba nu va mai fi la fel după revenire?!

Mai multe