Nevoia de Securitate
Domnul Tolontan a dat o lovitură jurnalistică de excepție. Nu e cazul să fac un rezumat, sînt sigur că știți cu toții despre ce e vorba. La un moment dat, pe parcursul dezvăluirilor, a apărut un element interesant (numit „șoc“ sau „bombă“, în funcție de tabloidul care a preluat informația): SRI avea cunoștință de contrafacerea „biocidelor“ (un cuvînt pe care, evident, mi l-am introdus de curînd în vocabular) și a informat autoritățile statului. Firesc, atenția s-a orientat spre aflarea conținutului respectivelor dări de seamă, a numelor destinatarilor și a motivului lipsei lor de reacție. S-a cerut, așadar, declasificarea documentelor. Președintele a refuzat. Societatea s-a revoltat.
Pe mine m-a uimit că nu prea am auzit o întrebare (zic eu) esențială: ce a căutat SRI să pună sub urmărire, să investigheze, să se intereseze de soarta unor contracte comerciale, fie ele pe bani publici, pentru achiziția de dezinfectant? Cum de a ajuns un serviciu secret, menit a veghea la lupta cu spionu’, să cerceteze gradul de diluare al cloraminei? Publicul pare a se revolta pentru că notele scrise de spionii noștri au fost ignorate, nu pentru că au fost scrise. În plus, Traian Băsescu îl acuză de prea multă secretomanie pe Klaus Johannis și conducerea SRI-ului, afirmînd că s-a creat panică din pricina acestei excesive rigidități în comunicare. Iaca, mi se confirmă: Serviciul ar fi urmărit operativ compania Hexi. De aici, fandacsia-i gata! Au apărut toate teoriile conspiraționiste firești: ba e luptă între SIE și SRI, ba nu a fost accident, ci sinucidere sau înscenare pentru a-l face dispărut pe domnul Condrea.
SRI-ul și-a informat forul tutelar (Parlamentul). Firma Hexi nu reprezenta un caz de pericol pentru securitatea națională, astfel încît nu era sub urmărire operativă. M-am relaxat, într-un fel. În alt fel, iar a apărut crisparea. Bine, bine, Hexi nu era o amenințare la adresa securității naționale. Totuși, pe ce temei se făcuseră investigațiile și notele infomative? Faimosul Serviciu răspunde: în virtutea mandatului public, de „asigurare a exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, consacrate prin Constituţie“. Avînd în vedere că în legea fundamentală este trecut și dreptul la ocrotirea sănătății, orice atentat la el intră sub incidența activității SRI. Prin împingere la absurd, orice act de malpraxis medical ar trebui investigat de SRI!
Mai mult, între mandatele principale ale serviciului nostru de informații se găsește și lupta împotriva corupției, deoarece aceasta produce „disfuncţii majore în domenii de interes pentru segmente largi de populaţie, precum administraţia publică, justiţia, învăţămîntul, sistemul sanitar ori cel de protecţie socială.“ Acesta e tot un citat din site-ul organizației. Acum chiar m-am înfiorat! Aș fi de acord ca în materie de urmărit corupți (dată fiind lipsa de mijloace a procuraturii), SRI-ul să mai dea o mînă (tehnică) de ajutor. Dar... să faci investigații și analize despre administrație, justiție, învățămînt și sistemele de pensii mi se pare excesiv. Asta presupune enorm de multe resurse financiare și umane (agenți acoperiți în teren și analiști „la centrală“), sub mai puțin control democratic decît un guvern. Mai înseamnă recunoașterea instituțională a unei slăbiciuni crunte a administrației „clasice“. Plasează (mult prea) multă putere în mîinile unor oameni care ar trebui să se ocupe de altceva (în opinia mea, cel puțin). Atunci cînd ai la îndemînă cele mai bune informații din teren (mai de calitate decît ale executivului) și analiști capabili, este evident că ai o instituție care se află într-o poziție de superioritate față de un executiv handicapat de prea dese schimbări de personal, imagine publică proastă, resurse umane ceva mai subțiri.
Nu cred că SRI-ul a cerut toate aceste sarcini. Mă tem că i-au fost plasate în ogradă, în timp, din cauza slăbiciunii cronice a administrației. Din pricina actualului mandat, mult prea extins, mi-e teamă parcă mai degrabă de competența SRI-ului, decît de incompetența sa.
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.