Messi?

21 decembrie 2022   PE CE LUME TRĂIM

Mais si! Ştiu, e vremea osanalelor, a plecăciunilor, a statuilor, a zeificărilor. Bref, a acelor momente după care te trezeşti cu un gust acru-dulceag şi o durere de cap cît planeta. Întrebarea e: de ce a vrut majoritatea acestui glob, care pare ca o casă de nebuni călătoare în austeritatea infinitului cosmic, să cîştige Messi Cupa Mondială? Ei bine, raportat la isteria căreia s-au dedat chiar şi mulţi dintre cei rezonabili, există o explicaţie din zona transcendenţei. Victoria lui Messi e pentru aceşti devoţi o victorie personală. Fiecare dintre ei chiar a cîştigat, în acea seară, Cupa Mondială şi s-a dus cu ea la culcare. Messi a încheiat duminică la Doha o călătorie şi şade acum printre personaje care au însoţit milioane de copilării, Cuore, Pinocchio, Peter Pan, Alice, Cosette. Ficţiuni alături de care piticii de oriunde s-au bucurat şi au suferit, care le-au făcut sufletele zdrenţe şi li le-au cusut la loc. Messi a ieşit din realitate şi a intrat în această lume fantastică. Era deja cu un pas acolo, dar ar fi rămas, fără triumful qatarez, cu un rol neterminat, un spleen care, paradoxal, i-ar fi hrănit legenda.

Acum el e absolutul fotbalistic. Ştiind că nu mai e nimic dincolo de asta, perspectiva e tristă. Oamenii se vor trezi amari înţelegînd că asta a fost tot, el fin, the end, koneţ filma. Messi va sălăşlui în ei pentru vecie şi se vor încălzi cu supa reîncălzită a meciurilor lui înregistrate, dar vor pricepe repede că aceasta a fost petrecerea finală, dacă nu s-au făcut pulbere, dacă n-au atins Nirvana, gata, a trecut, a plecat şi nu se va mai întoarce niciodată – cum zbiera printre lacrimi cîtbobul de strugure, atîrnată de gardul de la Aeroportul Băneasa, o fană la plecarea lui Michael Jackson după concertul din 1990. Poanta e că s-a întors, dar chiar trebuia să fii dus cu „Thriller“ ca să mai apreciezi. Da’ dus rău! Ei, ăsta e pericolul.

Cortina a căzut. E rău. Dar poate fi şi mai rău. Căci, ce să vezi, Messi anunţă că nu se mai retrage. În aparenţă, e o veste bună. De fapt, e cea mai proastă. Nu vrei să-l vezi zi de zi pe Winnie Pooh cărîndu-şi oliţa prin toată casa ta. E mai bine să stea cuminte în paginile cărţilor şi în filme. La faza cu revenirea, reacţia normală la cap şi suflet către Messi e: Mais non!

Mai multe