Libertatea Internetului

15 aprilie 2010   PE CE LUME TRĂIM

Compania Google şi-a întrerupt recent colaborarea cu statul chinez, motivînd că nu mai este dispusă să-şi adapteze motorul de căutare pentru a restricţiona accesul chinezilor la anumite informaţii, aşa cum impune Guvernul acestei ţări. Deşi majoritatea ţărilor democrat-liberale au fost de acord cu decizia marelui concern, în Australia, de exemplu, Guvernul a declarat că va impune prin lege blocarea accesului la unele site-uri web, în special la cele care conţin pornografie infantilă, acte de violenţă, instigări la crimă sau la violenţă, detalii cu privire la utilizarea drogurilor ori care promovează eutanasierea bolnavilor incurabili sau în stadiu terminal.

Internetul, asemenea motorului cu aburi, este o invenţie care a revoluţionat lumea. În ziua de azi, o simplă conexiune la Internet îţi facilitează accesul rapid la informaţii care, pînă nu demult, erau disponibile numai prin intermediul marilor biblioteci – trebuie să recunoaştem că Internetul depăşeşte cu mult şi cea mai bine dotată bibliotecă, ca să nu mai spunem că este incomparabil mai simplu să găseşti o informaţie pe Internet decît într-o bibliotecă.

Aceasta a fost şi intenţia companiei Google încă de la înfiinţare: să faciliteze accesul rapid la orice fel de informaţie – nu este de mirare, aşadar, că cenzura instaurată de Guvernul chinez a fost percepută ca o trădare. Mult timp s-a sperat că, mai devreme sau mai tîrziu, guvernele care au impus măsuri represive vor ceda şi vor recunoaşte capacitatea nelimitată a Internetului de a răspîndi informaţia; altfel, ar fi dat cu piciorul posibilităţilor tehnologice nelimitate ale secolului XXI. Realitatea este însă mult mai complicată, cel puţin în cazul Chinei. Guvernul acestei ţări nu a intenţionat nici un moment să cedeze presiunilor companiei Google de a renunţa la cenzură şi este clar că, indiferent de costuri sau de metode (majoritatea ineficiente probabil), va găsi modalităţi de înlocuire a serviciilor puse la dispoziţie de Google. Internetul va rămîne, aşadar, interzis în China. Cu toate acestea însă, nici Google nu intenţionează să cedeze presiunilor politice şi, deşi unii vor acuza compania că încearcă să-şi impună propriile valori într-o ţară cu o cultură diferită (nici gînd de aşa ceva!), acesta este perfect îndreptăţit să-şi aleagă şi, mai ales, să-şi trieze partenerii de afaceri.

Un lucru este cert: în ciuda tuturor măsurilor de represiune, Internetul rămîne o forţă. Luna trecută, de exemplu, cînd guvernatorul provinciei chineze Hubei, deranjat de întrebările unui jurnalist despre scandalul iscat pe tema cenzurii, l-a ameninţat şi i-a confiscat acestuia reportofonul, alţi jurnalişti, dar şi avocaţi şi academicieni au ripostat via Internet. Timp de 18 ore, pe Internet a circulat un protest împotriva comportamentului înaltului demnitar şi, pînă ca autorităţile să se sesizeze şi să blocheze accesul către site-ul pe care fusese postat protestul, ştirea făcuse deja înconjurul lumii. Un alt exemplu vine din Cuba, unde blogul Generation Y, deşi interzis în această ţară – accesul către serverul care găzduia blogul fiind blocat de guvern – se distribuie în continuare pe CD-uri sau dischete şi funcţionează bine mersi şi în multe alte ţări.


Noua libertate de exprimare impusă de Google depăşeşte graniţele politice – oamenii interacţionează unii cu alţii şi vor să ştie mai multe despre ce fel de relaţii ar trebui să aibă cu persoanele despre care nu ştiu nimic în plus faţă de ceea ce oferă mediul virtual, informaţii care, pînă la urmă, pot fi distorsionate sau total neconforme cu realitatea. Dacă locuiţi într-un sat izolat şi aveţi pasiuni, interese şi preferinţe sexuale ceva mai neobişnuite, puteţi fi sigur că acolo, în mediul virtual, există cel puţin o persoană care v-ar putea înţelege şi care vă împărtăşeşte orientările şi gusturile. Nu aveţi acces la serviciile unui doctor? Vă puteţi da seama de ce anume suferiţi doar verificîndu-vă online simptomele, dar aveţi grijă că nu toate informaţiile pe care le veţi găsi sînt de încredere.

Tehnologia poate fi deopotrivă benefică şi dăunătoare, dar să dai un verdict în ceea ce priveşte Internetul este însă prea devreme. (Cine ar fi putut prezice, în secolul al XVII-lea, ce impact va avea motorul cu aburi asupra climei globale, de exemplu?) Chiar dacă Internetul nu va transforma în realitate visul de a eradica guvernele opresive, efectul pe care îl va avea asupra vieţii fiecăruia dintre noi va fi unul de impact şi de durată. 

Peter Singer este profesor de bioetică la Universitatea Princeton. A scris, printre altele, volumele Practical Ethics, One World, şi, recent, The Life You Can Save. 

Copyright: Project Syndicate, 2010 www.project-syndicate.org 
traducere de  Ruxandra TUDOR. 

Mai multe