Jos mîinile de pe manuale

6 septembrie 2017   PE CE LUME TRĂIM

În Polonia, noul an școlar începe cu o grevă a profesorilor și cu proteste ale asociațiilor de părinți în fața Ministerului Educației de la Varșovia. Sînt cele mai mari demonstrații din învățămînt din ultimii zece ani. Reforma educației naționale – adoptată în regim de urgență, fără o consultare prealabilă, și anunțată cu surle și trîmbițe în această primăvară – intră în vigoare în ciuda numeroaselor avertismente venite din partea sindicatelor profesorilor și în ciuda unei scrisori publice de protest care a adunat aproape un milion de semnături.

Aceste modificări, vîndute de guvernul conservator drept „reformă a educației naționale“, sînt, de fapt, o restaurație, o revenire la modelul comunist. Și asta la scurt timp după ce adevărata reformă, cea din 1999, începuse să producă rezultate: în ultimii ani, elevii polonezi s-au plasat pe poziții superioare în clasamentele PISA. Sistemul actual, structurat pe trei niveluri de educație (primar, gimnaziu, liceu) este înlocuit de unul pe două niveluri (opt ani de școală primară și patru ani de liceu). De fapt, e o întoarcere la sistemul comunist. Școala primară va începe de la 7 ani (și nu de la 6 ani, așa cum era pînă nu demult). Asta presupune desființarea celor aproximativ 7500 de gimnazii și reînscrierea respectivilor elevi conform noii amenajări a ciclurilor de învățămînt. Un haos administrativ greu de rezolvat, o bătaie de cap și pentru secretariatele școlilor, și pentru părinți! Încă și mai complicată e reîncadrarea profesorilor de la un ciclu la altul, printre altele și din cauza specializărilor diferite. Sindicatele anunță că în jur de 30.000 de profesori își vor pierde locul de muncă. Ministrul Educației a promis că nimeni nu își va pierde job-ul – însă posturile rămase libere după reformă nu sînt cu normă întreagă.

Dincolo de restructurarea ciclurilor de învățămînt, așa-zisa reformă a educației vizează și programele școlare. Profesorii sînt reticenți și îngrijorați – și pe bună dreptate: cei mai mulți descoperă noile manuale de-abia acum, la început de an școlar, odată cu elevii lor. Modificările de conținut le-au fost, ce-i drept, împărtășite: astă-primăvară, în cadrul unor cursuri de formare care au durat cîte două ore.

Mai gravă e însă noua orientare impusă de executiv. Piotr Podemski, expert în educație la Fundația „Geremek“, denunță o intruziune nesănătoasă a politicului în educație. Istoria va fi rescrisă din perspectivă naționalistă, manualele vor fi centrate pe Polonia și nu vor fi deschise spre lume – afirmă Podemski (citat de Le Monde). De pildă, legendarul Lech Walesa va fi eliminat din noile manuale de istorie. Nu e nici un secret faptul că Walesa e un opozant înverșunat al guvernului conservator și al lui Jaroslaw Kaczynski, așa că evacuarea din manuale a fondatorului Solidarnosc, laureat al premiului Nobel pentru Pace din 1983 și unul dintre pionierii Poloniei libere de după 1990, e ușor de explicat. Și manualele de științe ale naturii vor suferi modificări. De pildă, teoria evoluției speciilor a fost lăsată deoparte. Apariția omului va fi predată la orele de Religie. Manualele par a fi concepute pentru a crea „noul cetățean“ polonez, lipsit de aparat critic și deci permeabil la ideologia de partid, avertizează Podemski.

Conform unui sondaj de opinie, această reformă a educației scindează Polonia: cam o treime dintre polonezi s-au declarat împotrivă, o altă treime sînt pentru, iar restul spun că nu sînt la curent cu modificările. Nu e însă exclus ca, dacă protestele vor continua, partidul aflat la putere să își piardă credibilitatea. E însă puțin probabil ca, la alegerile locale de anul viitor, Partidul Lege și Justiție (PiS) să sufere o înfrîngere: atacurile la adresa sistemului democratic și reorganizarea instituțiilor publice de media din ultimii doi ani nu au afectat masiv regimul conservator de la Varșovia.

Foto: adevarul.ro

Mai multe