Istoric grăit-a Barroso?

19 septembrie 2012   PE CE LUME TRĂIM

Discursul despre starea Uniunii Europene, ţinut în faţa Parlamentului European pe 12 septembrie, s-a dorit a fi unul istoric. Va fi, cu siguranţă, ţinut la arhiva de aur a videotecii Comisiei, lîngă cele ale lui Schuman, Adenauer sau Monet. Criteriul de căutare va fi ceva de genul „Viitorul Uniunii“ sau „Viziunea europeană“. Google (căci prin americanul Google se găsesc documente relevante din arhiva europeană) va indica, printre altele, spiciul recent, plin de nerv, al portughezului Barroso.

E bun. Cuvinte mari, potrivite, pline de miez. Expresii pe înţelesul tuturor. Diagnostice directe. Ba chiar şi cîteva fraze bune de folosit într-o culegere de citate. Bun. Am felicitat în gînd echipa de foşti colegi (adică foşti ziarişti) care s-a ocupat de aranjarea frazelor rostite de preşedintele Comisiei Europene.

Aşadar: criza a apărut din cauza „practicilor iresponsabile din sectorul financiar, a politicilor bugetare nesustenabile şi a lipsei de competitivitate economică a unor state membre“. Poţi combate? Aş… Apoi, vine rîndul soluţiilor. Carevasăzică, globalizarea vine, vine, vine peste noi. Statele membre, fiecare în parte, nu pot face faţă provocărilor din partea unor ţări precum China sau Statele Unite. Aşadar, numai toţi împreună putem reuşi. Chichirezul este în „toţi împreună“. Cît de mult „toţi“ (adică, toţi înseamnă cîţi?) şi cît de „împreună“? Vine omul şi explică. „Toţi“ înseamnă chiar toţi, adică toţi 27. „Împreună“ e chiar laolaltă, adică o Federaţie Europeană. Fe-de-ra-ţi-e! A zis-o. A rostit-o. A insistat… A promis chiar că va veni cu o propunere de modificare a Tratatelor (of, of, of…) pentru ca Fe-de-ra-ţi-a să devină realitate. Dacă nici ăsta nu e discurs istoric, atunci care să mai fie? Vine, carevasăzică, ditai şeful Comisiei Europene în faţa ditai Parlamentului European şi zice „Federaţie Europeană“ şi scapă nebătut! Ăsta, da, e un moment istoric! Laudă firmei de badigarzi locali care, deşi nu a fost în stare să oprească vreo trei jafuri în incinta din Bruxelles a PE, acum a reuşit să păstreze ordinea. Nu-i vorbă, Strasbourg-ul nu e chiar Hong Kong, să se ia parlamentarii la bătaie din orice, dar la aşa discurs istoric, orice era posibil.

Ce m-a apucat să nu iau în serios seriosul spici al comisarului-şef? Păi, în primul rînd, faptul că de aici, din ţara lui Caragiale, nu se cade să iei prea în serios asemenea discursuri prea-pline de viziuni pre termen lung. Apoi, din simpla citire a organigramei (adică, a intereselor) bruxelleze. Cine e domnul rostitor de discursuri istorice, prea-tare-chemătoare la federaţii de state? Păi, exact şeful singurei instituţii europene care are la interes aşa ceva: Comisia. De cînd se ştie, numita organizaţie este singura interesată în a dezvolta multe, foarte multe, cît mai multe politici comune. Unde se duse să îşi prezinte chemarea la mai mare unitate şi la mai multe politici comune? În Parlamentul European. Măcar acolo, unii dintre aleşi sînt pe potriva ideii federative. Dovada este că, după cum am scris mai sus, spiciul nu a fost întrerupt de rîsete zgomotoase. Necazul e că şefii Uniunii nu sînt în Parlament. Ei sînt alţii. Ei sînt în Consiliu. Adică în adunarea aia de şefi de state şi de guverne unde ne reprezintă fie Ponta, fie Băsescu. Ne-om hotărî noi pînă la urmă. Aşadar, domnul Barroso nu s-a dus în Consiliu să folosească acel cuvînt magic, „Fe-de-ra-ţi-e“. Păi, nu ar fi avut curajul. Consiliul reprezintă interesele statelor membre. Iar statele membre, în ciuda avîntului de a face istorie al domnului Barroso, îşi văd de treabă, adică de interesele proprii. Adică, fiecare cu ale lui. Nu cu ale tuturor. Nu cu „toţi împreună“, decît dacă negociem atent care „toţi“ şi cît de „împreună“.

Vreţi dovada locală a faptului că „istoricul discurs“ nu e nicidecum istoric? Cu numai o zi înainte, Traian Băsescu solicitase ca politicile europene să devină subiect bi-partizan în România! Cînd a mai cerut el aşa ceva? Rar eveniment. Altfel spus, european să fie, fe-de-ra-ţi-e chiar, numai că fiecare stat trebuie să tragă pentru el, la nivel naţional. Curat „toţi împreună“, coane Fănică. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

Mai multe