Îngropat în cadouri
Dacă aveți un arheolog în familie – și dacă se ridică vreodată de la computer –, veți fi probabil în situația de a trebui să-i înmînați un cadou de sărbători. Poate fi un cadou ieftin (sensul ocult al cuvîntului simbolic) sau un cadou disproporționat de scump, ceva care să-l pună la pămînt și să-l pedepsească pentru toate greșelile lui sau măcar să-l facă să înțeleagă, ca la potlatch, cine are puterea. De preferat cadoul scump.
Dat fiind că, nu-i așa, arheologia nu e o meserie reală, cadourile de sfîrșit de an pot foarte bine să aibă o legătură directă cu ea. Vreau să zic că nu va fi ca și cum i-ai cumpăra unui contabil un calculator de buzunar și un pachet de hîrtie de indigo, care n-ar face decît să-i amintească lungile ore la birou. („Hîrtie de indigo”… uitasem că știu aceste cuvinte.) Cu alte cuvinte, puteți să-i luați arheologului dvs., să zicem, o cazma galbenă, chiar dacă asta îi amintește în mod nemijlocit de munca lui. Nu puteți da greș, evident, nici cu truela – unii colecționează truele cum colecționează alții pipe (cu diferența că, de obicei, colecționarii de pipe s-au lăsat de fumat).
Cel mai flatant este să primești un cort. N-o să-l folosești niciodată, dar e important să-l soliciți sau să-l accepți, ca un rebel pentru care aventura silvatică e în orice clipă o opțiune, în ciuda faptului că, la drept vorbind, n-ai mai ieșit de multă vreme din botoșei. Iar dacă nu cort, atunci măcar un sac de dormit, care de asemenea amintește omului imediat de munca lui pe coclauri și care va fi testat chiar în noaptea respectivă – ca și cazmaua, de altfel.
Un cadou îndrăzneț este ciocanul de geolog, un obiect la fel de fetișizat de geologi cum e truela de arheologi. Acest cadou sugerează că eminentul arheolog a epuizat conținutul profesiunii lui și e pregătit să facă pași laterali, interdisciplinari. Asta e bine. Dar cu o precizare esențială: trebuie ca arheologul din familie să aibă certitudinea că înțelegeți care e meseria lui și că nu o confundați cu arhitectura, geologia sau astrologia, caz în care sărbătorile vor deveni – ca niciodată pînă acum – un moment tensionat.
Pînă aici, am menționat doar cadouri care împlinesc funcția lor principală – aceea de a te achita de o obligație. Dacă însă aveți în vedere și funcția lor secundară, aceea de a face omul fericit, atunci lucrurile sînt chiar simple. Amenajați-i în garaj un atelier de olărie, cu roată și cuptor. Acesta este paradisul urban al arheologului. Dacă aveți în casă un paleolitician, pentru care ceramica nu există, îi puteți oferi o remorcă de silex pentru experimente, deși s-ar putea să fie nevoie să vă mutați temporar, pînă cînd experimentele iau sfîrșit prin victoria arheologului sau a silexului. Celor care au ca specializare arheologia funerară sau antropologia fizică, le puteți oferi un model al scheletului uman, din PVC, desigur în mărime naturală (fără compromisuri pentru cei dragi), adică exact 205 oase. Zic 205 pentru că se va extrage din cutie unul dintre ele, care se va livra anul următor, de ziua de naștere. Nimic nu-ți face o bucurie mai mare ca vertebra care-ți lipsea din colecție.
Orice-ați face, nu cumpărați o carte. Ea va fi luată ori ca un ultimatum referitor la alfabetizare, ori ca o insinuare că nu sîntem decît niște tehnicieni. Pericolul și mai mare vine însă din faptul că volumele de arheologie care pot fi cumpărate de un cetățean de bună credință dintr-o librărie sînt în mare majoritate nefolositoare pentru specialist, așa cum ar fi manualul de arheologie de clasa a șaptea, dacă s-ar preda așa ceva la școală – numai că manualul cel puțin ar avea o abordare științifică a domeniului. Sigur că altfel ar sta lucrurile dacă i-ați face cuiva cadou, să zicem, toate monografiile din seria Histria, dar tirajele lor sînt foarte mici și pentru a le procura trebuie să nu te dai în lături de la nimic. Ca să-mi fac totuși datoria și să las aici o recomandare: dacă vreți neapărat să-i luați unui arheolog de teren o carte, luați-i măcar una de colorat, sau mai exact, de culori: The Munsell Soil Color Book, catalogul folosit la identificarea tuturor culorilor pe care le pot avea straturile de pămînt sau fragmentele ceramice. Astfel, omul nostru va putea în sfîrșit să spună, în loc de „roșu-cărămiziu”, „5 YR 6/6”. Va regreta că nu poate obține aceeași precizie și cu sentimentele. Cartea Munsell e 200 de dolari, dar livrarea e gratuită. Sărbători fericite!
Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.
Sursa foto: pinterest