În derivă

28 noiembrie 2012   PE CE LUME TRĂIM

Noul preşedinte al federaţiei de box îl bate pe cel vechi?

Boxul românesc era un sport onorabil atunci cînd se ocupa de box. Sport care, în ciuda reputaţiei, are mai multă legătură cu mintea şi cu sufletul decît cu pumnii.

În ultimii ani, boxul nostru a intrat în epoca retoricii, pentru că Rudel Obreja a fost indiscutabil cel mai bun vorbitor dintre toţi preşedinţii de federaţie. Dotat cu o inteligenţă remarcabilă şi cu un trecut pe care şi l-a narat flexibil, cele mai convingătoare minciuni ni le spunem nouă înşine! Obreja a condus Federaţia Română de Box într-o splendidă perioadă a declaraţiilor. Şi a falimentului sportiv. Nu înseamnă neapărat că a avut intenţii rele. Dimpotrivă! Boxul românesc a fost făcut praf, dezonorat şi împins în afara lumii sportului, cu cele mai bune intenţii şi cu cele mai proaste decizii.

După şase ani, epoca Obreja s-a încheiat acum zece zile, dar asta nu înseamnă nimic. Pentru că, ameninţat de Obreja „cu un şut în fund“, Doroftei l-a provocat „la un duel în ring“, iar, în replică, fostul preşedinte a ameninţat că va face publică o boală ruşinoasă, pe care a şi numit-o: „Doroftei a fost diagnosticat cu depresie“. Ce uşurare! În sfîrşit un om obişnuit în fruntea federaţiei! Unul dintre noi, unul în derivă, nu unul care, fără nici o nevroză, a făcut afaceri cu Elena Udrea, pe vremea cînd ambii, preşedinte de box şi ministru de fonduri europene, credeau că sînt eterni şi nesupuşi vreunui dubiu. În urma acţiunii Obreja – Udrea, statul român s-a ales cu o gaură de vreo 2 milioane de euro în cazul Galei Bute, după ce Comisia Europeană, în urma unui raport DLAF care acuză fapte penale, a refuzat să deconteze suma! Îmi aduc aminte ce au scris acum un an şi jumătate Gazeta Sporturilor şi Cristian Ghinea: plătitorii de taxe români vor achita tot. Aşa s-a întîmplat!

Astăzi, preşedinte este Leonard Doroftei. Fost mare campion, gură mare, suflet sincer şi răutăcios la adresa lui Lucian Bute, din viteză sau poate din premeditare, el promite că va readuce boxului nostru gloria de odinioară. Deocamdată are probleme să-şi plătească integral factura de curent la federaţie.

Mai multe