Ieri am aruncat prima serie de iaurturi

13 mai 2020   PE CE LUME TRĂIM

Rămîn perplex, cum s-a întîmplat? Am tot mîncat, am tot cumpărat, cum s-a întîmplat? Ieri am aruncat prima serie de iaurturi expirate. Cum puteau să expire? Cum? Cum de le-am uitat în frigider? Cînd s-a întîmplat uitarea? Probabil, tot cumpărînd și folosind doar iaurturi din față, am împins iaurturile astea spre fundul frigiderului. Probabil. Nu-mi dau seama. O să fac o analiză, o anchetă. După două luni mi se întîmplă o asemenea risipă. 10 lei, cred. 10 lei costă pierderea, nu știu nici cît e un iaurt, am cumpărat la disperare. „Îl mîncăm la micul dejun sau la gustarea dintre mese și îl folosim adesea la prepararea diferitelor rețete, de la cele mai simple sosuri pînă la cele mai complexe prăjituri. Da, despre iaurt vorbim acum, acest aliment pe care aproape toată lumea îl iubește. Iaurtul este gustos și sățios, o alegere foarte bună pentru dieta de zi cu zi. Tocmai din acest motiv, în cele ce urmează analizăm în detaliu acest aliment, îți spunem care sînt beneficiile sale și îți propunem cîteva rețete delicioase pe care le poți încerca acasă. Pe scurt, iaurtul este un produs lactat obținut prin fermentația laptelui și poate fi pregătit chiar și în propria bucătarie. Fermenții de bază, fără de care nu poate fi preparat iaurtul, sînt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus, care se mai numesc și bacterii lactice. 

Iaurtul de casă poate fi obținut în cîțiva pași simpli. În primul rînd, se fierbe laptele și se lasă la răcit, pînă cînd devine călduț (este bine să ai un termometru de bucătărie și să te asiguri că temperatura laptelui nu scade sub 45 de grade Celsius).“

Foto: wikimedia commons

Mai multe