Gazul şoaptelor

18 februarie 2015   PE CE LUME TRĂIM

În ziua în care toată ţara era în plin efort de decriptare a faimosului deget la nas, colegul meu Moise Guran i-a categorisit pe cei din delegaţia Fondului Monetar (venită la Bucureşti în acea zi) drept „golani“. Rar l-am auzit folosind cuvinte atît de tari în emisiunea pe care (nu numai eu) o consider drept cea mai bună producţie de televiziune dedicată analizei evenimentelor zilnice, politice şi economice, interne şi internaţionale. Motivul lui era simplu: nu era defel de acord cu presiunea pe care FMI-ul o punea pe Guvernul României, pentru a restructura (a se citi reduce) producţia de cărbune din Gorj şi pentru a liberaliza (a se citi scumpi) gazele pentru consumatorii casnici. Premierul Ponta a refuzat cele două măsuri bazîndu-se pe faptul că scumpirea gazului pentru populaţie nu este neapărat necesară. Liberalizarea preţului este îndreptăţită în cazul industriei, pentru ca piaţa europeană să fie cu adevărat liberă, concurenţială, fără vreun ajutor de stat prin subvenţia la combustibil. Dar nu ştiu cît este de urgentă pentru doamna Popescu de la trei, cîtă vreme România poate vinde gaze ceva mai ieftin, din producţie internă.

Ceea ce m-a dus imediat cu gîndul la cealaltă mare ştire a săptămînii trecute: DNA-ul nu a căpătat avizul de cercetare pentru Varujan Vosganian. Tot despre preţul gazelor era vorba şi în cazul fostului ministru. Acum mai mulţi ani, pe cînd era membru al Guvernului Tăriceanu, a insistat într-o şedinţă a executivului pentru ca fabricile de îngrăşăminte ale lui Ioan Niculae să cumpere gaze naturale la un preţ ceva mai mic. Argumentul lui era menţinerea competitivităţii unei firme româneşti mari, contributoare la buget, pe piaţa naţională, în faţa concurenţilor externi. A reuşit să îşi convingă colegii. Ordonanţa a trecut şi prin Parlament şi a fost promulgată de preşedinte. Procuratura a înaintat documentele reproşînd „constituirea de grup infracţional“, fără a aduce nici cea mai mică dovadă privind „primirea de foloase necuvenite“ (ah, ce-mi place expresia asta!). În atari condiţii, ce era să facă Parlamentul? Vorba lui Georgică Severin (actualmente rival politic al lui Vosganian): „Dacă ar fi existat un singur indiciu că Varujan a primit măcar o Coca-Cola, aş fi votat pentru DNA cu două mîini. Aşa, însă, care e grupul infracţional? Guvernul, Parlamentul şi preşedintele?“.

La o vreme după acea ordonanţă în favoarea lui Ioan Niculae, un alt mare industriaş cu prezenţă solidă în România, Lakshmi Mittal, proprietarul lui SIDEX Galaţi, s-a dus în audienţă la Victor Ponta şi i-a atras atenţia că nu se poate produce oţel la preţ competitiv, utilizînd curent electric de la centralele eoliene, zdravăn subvenţionate prin sistemul certificatelor verzi. Domnia sa a fost şi la Bruxelles, a vorbit cu Barroso şi Tajani şi… a obţinut o decizie favorabilă: relaxarea sistemului de încurajare a producţiei de energie eoliană scumpă, în cam toată Uniunea Europeană. Totul, în favoarea lui şi a industriei metalurgice. Exact aceeaşi speţă ca în cazul lui Vosganian. De aceea, propun inculparea pentru „constituire de grup infracţional organizat“ a numiţilor Victor Ponta şi Jose Manuel Durrao Barroso.

Reacţiile de după votul din cazul Vosganian au fost relativ previzibile. Fără a se gîndi cu atenţie la acuzaţiile din dosarul înaintat de DNA, preşedintele Iohannis, premierul Ponta, liderul de partid Gorghiu s-au declarat „scandalizaţi“. Aşa dă bine în cadru, astăzi, în ţara noastră. Nici unul nu a avut curajul (politic) de a sublinia diferenţa între şpaga primită pentru sine sau partid, în cazul unor contracte publice, şi o decizie de politică economică (bună sau proastă, asta nu e treaba DNA-ului să decidă). Dacă ar fi aşa, atunci „grup infracţional organizat“ s-ar chema: FMI-ul (pentru chemarea la lichidarea exploatărilor miniere din Gorj), Guvernul Tăriceanu (pentru că s-a lăsat convins de Vosganian), Ponta şi Barroso (pentru că au decis în favoarea intereselor lui Mittal). Multă lume riscă să uite unde se termină fişa postului celor de la DNA.  

P.S. Nu am făcut decît o singură referire la calitatea de prozator a lui Vosganian (căci nu are legătură cu deciziile sale ministeriale): titlul acestui articol.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

Mai multe