Garry Kasparov aduce un mare turneu la București. Reînvie oare șahul de performanță în România?

9 iunie 2021   PE CE LUME TRĂIM

Kasparov a venit cu turneul, nu l-a adus. Nuanţă. De adus, l-a adus patronul firmei care sponsorizează evenimentul şi care, în trecut, a fost campion european la şah. Tot aşa, dacă aş avea bani mulţi-mulţi, prima idee ar fi să creez o cursă şi să aduc cei mai buni ciclişti din lume. Asta ar impulsiona acest sport în România? Faptul că organizăm o etapă de Cupa Mondială la sărituri cu schiurile la Rîşnov va face ca tinerii să năvălească spre trambuline? Această logică e valabilă şi pentru şah.

Kasparov are un rol în eventualul reviriment al şahului mondial, nu doar românesc, mai ales prin contribuţia la serialul Gambitul Reginei. În rest, Superbet Chess Romania 2021 este un concurs care tractează mai ales şahişti români deja consacraţi sau în drumul spre elită. Pentru ei e o oportunitate rară. Constantin Lupulescu este dincolo de locul 80 mondial, iar Bogdan Deac e încă junior, dar stau la masă cu 8 dintre primii 12 mondiali. Două junioare au remizat la un simultan cu Kasparov şi mai mulţi concurenţi stratosferici. E drept că debarcarea acestor super-creiere în frunte cu legendarul Kasparov în Capitală a atras media, dar multă atenţie a virat către partea politică a demersului fostului campion mondial, care vorbeşte despre Putin în termenii cei mai duri posibili. În sine, simpla prezenţă aici a unor asemenea personalităţi nu va mişca masiv şahul românesc. Cîţiva, da, se vor apuca. Nu Kasparov ne va ajuta, însă, în treburile pe care sîntem chemaţi să ni le aranjăm singuri. Ba aş zice că, dacă am deveni o naţiune importantă a acestui sport, marii maeştri internaţionali vor veni aici nu doar pentru că sînt bani serioşi puşi la bătaie. La fel precum cicliştii.

Construcţiile punctuale nu pot ţine loc de strategii publice. Dacă am avea un dram de minte colectivă am institui două sporturi ca naţionale, curăţate de personaje nocive, evident: şah şi rugby. Şi, vorba lui Ion Crăciunescu, copiii scutiţi de efort de doctorii care au pe conştiinţă sănătatea generală a tinerilor să practice măcar şahul! Uite, cam asta ne-ar ajuta. Restul... bla-bla.

Mai multe