Fanii Rapidului scandează împotriva Cristinei Neagu injurios şi homofob, cei dinamovişti o susţin scandînd rasist. Clubul Rapid ia apărarea fanilor săi, clubul Dinamo tace. Galeriile conduc cluburile?

1 martie 2023   PE CE LUME TRĂIM

În sportul românesc, şi prin extindere în România, a izbucnit un război între ceea ce unii numesc bun-simţ, civilizaţie, incluziune, toleranţă, iar alţii jug al corectitudinii politice, antinaţionalism, distrugere a valorilor tradiţionale. Nu e un conflict unic în lume. În SUA, unul asemănător a dus la asaltul asupra miezului democraţiei care este Congresul. La noi, nişte băieţi cu muşchi, voci puternice şi limbi necenzurate asaltează arenele. Au oprit un meci de fotbal, o operaţiune 100% reuşită: de la acel eveniment încoace sînt căutaţi vinovaţi peste tot, mai puţin în rîndurile lor. Apoi, la meciul de handbal din Cupă Rapid-CSM, galeria giuleşteană a luat-o la ţintă pe cea mai bună handbalistă română. I-au dat şi despre familie, şi cu tentă homofobă. Justificările publice ale liderului de galerie: Neagu a acuzat Rapidul că fură (fals – n.a.), bărbatul şi femeia au drepturi egale (adică au dreptul la aceleaşi scabroşenii – n.a.) şi „au fost înjurături frumoase, noi respectăm valorile pe care le considerăm noi valori”. Nu încercaţi să vă imaginaţi cum ar suna înjurăturile care nu sînt frumoase!

La o zi după aceea, clubul CS Rapid – club de stat, atenţie! – a emis un comunicat alambicat, o ciorbă lungă în care străluceşte acestă perlă: „Galeria Rapidului nu a intrat în conflict cu marea handbalistă Cristina Neagu, ci cu omul Cristina Neagu”. Abisal. În mod normal, o astfel de înşiruire pusă pe o hîrtie ar trebuie să se autodistrugă instantaneu, să intre în combustie spontană. Se spune că hîrtia suportă orice. Dar asta e dincolo de orice. E, de fapt, un mişto ieftin şi şmecheresc de gang.

În fine, băieţii şi fetele din galeria lui Dinamo, după ce au aplaudat-o pe Neagu ca răspuns la tratamentul la care fusese supusă, le-au făcut rapidiştilor celebra serenadă: „La ţigani, m..e la ţigani!”. De această dată, nimic la reacţii. De la nimeni. De la Neagu, care ar fi trebuit poate să bată un obraz. De la CS Dinamo, care ar fi fost obligat să iasă măcar de ochii lumii cu un „Aşa nu, băieţi!”. Dar nu, nimic, nada, rien de rien. Je ne regrette rien. Cînd colegii de la Digi Sport au încercat să ia o reacţie de la şeful CS Rapid, acesta i-a trimis la şeful de galerie. Deci, e clar. În acest moment, aceste cluburi, nu că ar fi singurele, stau sub bocancul unor grupări de literaţi, eminesci colectivi vărsînd peste terenuri, arene şi societate lăturile care ne trag pe toţi înapoi în peşteri. Cu complicitatea oficialilor plătiţi din bani publici. Ăsta stat paralel! De fapt, e perpendicular. Perpendicular pe toată România ale cărei valori nu sînt vorba groasă şi palma grea. Cît o mai fi rămas din ea.

Mai multe