Ecourile tragediei

5 noiembrie 2015   PE CE LUME TRĂIM

Presa din întreaga lume vorbește despre tragedia de vineri noapte de la București. Sînt redate scenele dramatice din interiorul și din jurul clubului, eforturile pentru salvarea vieților omenești, dar și solidaritatea dovedită de români în aceste momente dramatice.

Regulile de securitate nu au fost respectate, titrează Le Parisien, care citează o relatare de la fața locului a AFP. Ancheta se desfășoară într-un climat de indignare, iar mass-media acuză proprietarii clubului și autoritățile de iresponsabilitate. Parchetul General trebuie să‑i audieze pe toți acționarii Clubului Colectiv, locul dramei, un local de noapte instalat într-o fostă fabrică de încălțăminte din centrul capitalei României.

Iar ziarul catolic La Croix scrie, ci­tînd aceeași depeșă AFP, că România a răspuns cu un elan de solidaritate în fața acestei drame, cea mai gravă din Bucureștiul ultimelor decenii. La București și în mai multe alte mari orașe, sute de persoane au luat cu asalt centrele de transfuzie pentru a dona sînge. Pe Internet s-au multiplicat apelurile de solidaritate cu familiile victimelor și mai mulți artiști au anunțat intenția lor de a dona încasările viitoarelor lor spectacole.

Românii au plîns, s-au rugat și au acuzat duminică, pentru victimele incendiului dintr-un club de noapte, în timp ce medicii au avertizat că numărul morților ar putea crește în mod semnificativ, deoarece mulți dintre răniți au arsuri grave, transmite U.S. News & World Report.

Națiunea a intrat în a doua zi de doliu și mii de oameni au adus un omagiu la clubul de noapte Colectiv în sectorul 4 al Bucureștiului – scena tragediei de vineri.

Într-un adevărat spectacol al durerii, mii de oameni au mers în tăcere, pe străzile orașului cu trei milioane de locuitori, duminică după-amiază, ducînd flori și fotografii ale celor decedați – mai scrie publicația americană.

Și Newseek transmite că mii de oameni au mărșăluit duminică, în liniște, purtînd flori și lumînări, pe străzile Bucureștiului, într-o comemorare a victimelor și pentru a-și manifesta solidaritatea cu familiile acestora. Publicația notează că focurile de artificii au generat mai multe dezastre în cluburi de noapte din întreaga lume. În 2013, în orașul universitar brazilian Santa Maria, un muzician a aprins în interiorul clubului de noapte Kiss un tub de artificii pentru exterior, declanșînd un incendiu în care au pierit 214 persoane.

Site-ul bulgar de știri Novinite scrie că președintele bulgar Rosen Plevenliev s-a adresat omologului său român Klaus Iohannis transmițîndu-i că a fost profund întristat la aflarea știrii privind accidentul și că nu găsește cuvinte care să dea expresie tristeții pentru tragicele pierderi de vieți omenești. Șeful statului bulgar a amintit și de un incident asemănător, petrecut în fața unei discoteci din Sofia, în decembrie 2001, cînd șapte tineri și-au pierdut viața într-o busculadă. Președintele bulgar a spus că și Bulgaria s-a aflat în doliu și comemorează victimele, alături de țara vecină. Site-ul bulgar reia de asemenea o știre difuzată de rețeaua Al-Jazeera, potrivit căreia mulți dintre cei implicați în tragedie erau străini și nu vorbeau românește.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

Mai multe