Economia duduie, statul șchioapătă

31 iulie 2018   PE CE LUME TRĂIM

Economia americană duduie. Creșterea economică e mai mare ca oricînd în ultimii zece ani. Să fie acesta un succes al administrației Trump? Ar fi primul, dacă recordurile economice se omologhează și dacă îi sînt atribuite președintelui în exercițiu și echipei sale. Scepticii relativizează cifrele prezentate ca mare victorie. Și pe vremea lui Barack Obama s-au înregistrat, în unele trimestre, creșteri economice de 4 procente, ba chiar, la un moment dat, a fost o creștere de peste 5%. Relevantă ar fi doar o creștere de peste 4% susținută pe timpul unui an întreg, spun unii, și asta nu s-a petrecut niciodată, nici măcar în timpul administrației democrate. Alții spun că cifrele de acum se datorează în primul rînd exporturilor care au atins, într-adevăr, cote fără precedent. Însă asta doar grație unei conjuncturi irepetabile: partenerii externi au cumpărat bunuri din SUA mult peste nevoile actuale, de teama unor eventuale taxe vamale pe care Europa le-ar putea aplica produselor americane ca o contramăsură la taxele pe produse importate din UE anunțate de Trump. (Asta se va putea verifica în trimestrele viitoare, căci, între timp, și SUA, și UE par să fi convenit asupra unei zone de schimb cu taxare redusă.) În fine, alți experți spun că această creștere a economiei e un fenomen ciclic, repetitiv la intervale regulate, previzibile, la fel ca și marile recesiuni, și că ea nu este efectul unor măsuri politice – prin urmare, Donald Trump n ar avea de ce să-și aroge meritul. (Nici această critică nu acoperă decît parțial realitatea, căci, conform acestei teorii a ciclicității, relansarea ar fi trebuit să înceapă de-abia peste doi sau trei ani, nu acum.)

Republicanii încearcă să capitalizeze succesul reformelor fiscale introduse de Donald Trump. Au cu ce să se laude? Reforma propusă de Trump este cea mai importantă modificare a legislației fiscale din ultimii 30 de ani. Principala schimbare: o scădere substanțială, de la 35% la 21%, a impozitului pe venit pentru companii cu scopul de a încuraja investițiile și de a relansa, astfel, economia aflată de ani buni în stagnare. O altă componentă a reformei: taxe mai mici pentru cetățenii americani din toate categoriile de venit. Administrația Trump anulează, de asemenea, o mare parte din programul ObamaCare, sistemul de sănătate inițiat de fostul președinte: sînt eliminate sancțiunile pentru cetățenii care nu și plătesc asigurările medicale. Asta înseamnă mai mulți bani pentru cetățeni.

Reforma fiscală produce efecte vizibile imediate. Și rezultatele sînt, cel puțin pentru moment, pozitive. Pînă și criticii neobosiți de la The New York Times admit – uneori, cu surprindere – că reforma funcționează. Venituri mai mari pentru familii, o creștere economică spectaculoasă, o creștere a încrederii generale în economie, investiții și, mai presus de toate, o scădere fără precedent a șomajului. Însă, pe termen lung, calea deschisă de administrația Trump e riscantă.

Conform promisiunilor inițiale, toți cetățenii ar fi trebuit să beneficieze de pe urma reformei: scăderi sau scutiri de taxe au fost planificate pentru contribuabilii din toate categoriile de venit. A devenit însă clar, odată cu adoptarea legislației, că există un decalaj imens între scutirile pentru cei cu venituri modeste și cele de care se bucură cei super-bogați. Se estimează că, pentru 45% din cetățenii cu venituri mici, povara fiscală va rămîne, pe termen lung, neschimbată. În schimb, contribuabilii cu venituri mari beneficiază din plin. Pe termen mediu și lung, reforma va conduce la eliminarea asigurării medicale universale obligatorii. Afectați vor fi mai ales cei săraci, căci ei sînt primii care vor renunța la această asigurare pentru a și putea spori veniturile altminteri modeste.

Scăderea taxelor înseamnă încasări mai mici la bugetul de stat. Deficitul e de ordinul sutelor de miliarde de dolari pe următorii zece ani. Și e puțin probabil că va putea fi compensat, fie și parțial, chiar și dacă economia va continua neîntrerupt pe același trend ascendent. Gaura din buget va fi plătită, politic, de cei care vor urma la guvernare. Dar asta nu mai e problema lui Donald Trump. Euforia succesului economic de acum va spori încrederea electoratului în candidații Partidului Republican la alegerile parțiale pentru Congres. Este foarte posibil ca Trump să se prezinte și să cîștige următoarele alegeri prezidențiale – în ciuda cotelor scăzute de simpatie înregistrate în prezent. Politica pe care o vinde Donald Trump e o ecuație pe care oamenii simpli o înțeleg ușor. La următoarele alegeri, își vor aminti că au avut job-uri, că au mîncat mai mulți hamburgeri, că și-au putut cumpăra mașină nouă. Deficitul bugetar? E o chestiune abstractă, greu de cuantificat. La fel ca serviciile sociale, medicale etc. susținute, toate, din taxe, din banii cetățenilor administrați de stat. Sînt abstracte, deci inutile, pînă cînd ai, într-adevăr, nevoie de ele…

Mai multe