E un noroc că s-a anulat meciul cu Norvegia?

18 noiembrie 2020   PE CE LUME TRĂIM

E un fel de nimic. E ca şi cum ai lua un examen pentru că profesorului i s-a făcut rău şi, dat fiind că nu există dată de amînare, toată clasa e trecută. Te poţi bucura moderat, dar, de fapt, n-ai rezolvat nimic. Dacă eşti o loază, rămîi o loază. Ai un 10 în carnet sau un FB (adică „foarte bine”, nu Facebook), dar asta nu te face mai deştept. Sigur, te poate ajuta în timp, dar te poate şi faulta, dacă mai apoi notele continuă să fie mici. Se va zice „prost să fii, noroc să ai”.

Povestea din întrebare se referă la meciul ratat România-Norvegia din Liga Naţiunilor la fotbal. Nordicii n-au mai ajuns la Bucureşti din cauza unui jucător infectat cu COVID, Ministerul Sănătăţii de acolo nepermiţîndu-le, în ciuda testelor negative ale celorlalţi, a tînguielilor lui Haaland şi compania, să iasă din ţară. Ce scandal ar fi ieşit la noi! Ce îndemnuri revoluţionare! Regulile draconice de acolo i-ar oripila pe mulţi. Sigur, nu şi faptul că zilnic avem sute de decese legate de coronavirus, că la ATI sînt atîţia bolnavi încît se încurcă medicii în fire şi cîteodată firele mai iau şi foc, în vreme ce Norvegia a înregistrat doar 30 de morţi (!) de cînd a început valul doi al pandemiei, plus că toţi cei în stare gravă de la ei ar încăpea într-o singură secţie la noi.

Iată cum, spre satisfacţia noastră, ei au rămas cu regulile lor şi noi cu trei puncte care ne vor fi acordate cel mai probabil din oficiu. Punctele astea ne sînt de ajutor doar dacă ne ajutăm singuri. Ele ar fi de folos, coroborate cu altele, ca să prindem o urnă mai bună la tragerea la sorţi a grupelor Cupei Mondiale, ceea ce, teoretic, ne-ar face să întîlnim adversari mai slabi. Dar, încă o dată, pentru un elev mediocru şi emotiv nu contează că un subiect e un pic mai uşor decît altul, dacă el oricum se blochează dinaintea foii de teren şi uită şi puţinul pe care îl ştia. Nu ni s-a făcut deci nici un favor, ceea ce vom afla negreşit. Life is fair, play please!

Mai multe