Djokovici descalificat?

9 septembrie 2020   PE CE LUME TRĂIM

Sau aşa: Dojokovic s-a descalificat? Povestea pe scurt: pe la jumătatea US Open, alintatul Nole, nemulţumit de deznodămîntul unui punct, a aruncat, pe  jumătate nervos, o minge aiurea. Întîmplarea a făcut ca mingea să îl lovească fix în gît pe unul dintre arbitrii de linie, o doamnă care s-a prăbuşit şi a început să horcăie în căutarea aerului. Cînd a înţeles ce a ieşit din gestul său de frustrare, Djokovic a alergat să se intereseze de starea victimei, a sprijinit-o de spate şi apoi şi-a primit sancţiunea nu fără a încerca minute în şir să-l îmbuneze pe judecătorul meciului: eliminare din turneu.

Mareea de comentarii pro şi contra a acoperit lumea tenisului, măturînd faptele şi accesînd ultimele cute ale nebuniei moderne care ne face să descompunem totul pentru a găsi balaurii bunicilor în cusătura dublă a hainelor de la Cos. De fapt, e super-simplu: un „copil” (natura esenţial ludică a meseriei lor îi ţine pe mulţi sportivi temperamental în zona de pre-conştiinţă) a spart o vază de supărare şi a fost pedepsit, fiind exclus de la examenul zilei. Contează că puştiul e premiant? Nu. Există nişte reguli. Un întreg coerent. Un tot care l-a transformat pe Nole într-unul dintre cele mai cunoscute personaje ale planetei şi i-a umplut buzunarele de bani. Aceeaşi lege implacabilă care te face să primeşti trei milioane de dolari ca învingător la US Open te şi descalifică dacă păşeşti pe alături.

Ştim, Djoko e un pic loco. Prostia de turneu cu infectări la pachet pe care l-a promovat, luînd el însuşi, soţia sa şi mulţi alţii virusul, vorbeşte limpede despre o anumită ieşire, fără graţie, de pe carosabilul bunei gestiuni umane. Dar toată situaţia asta cu mingea buclucaşă nu trebuie răstălmăcită pînă la greaţă. Omul a greşit şi a plătit. Doamna lovită şi-a revenit. Şi cred că asta ar trebui să facem toţi.

Mai multe