Dispariția

8 ianuarie 2020   PE CE LUME TRĂIM

Ar fi putut rămîne un fapt divers îngropat în paginile tabloidelor. Sau, poate, intriga unui film polițist prost, dar de mare succes la public. „Dispariția“ lui Carlos Ghosn, la 29 decembrie, de la reședința sa din Tokyo, unde se afla sub supravegherea autorităților japoneze, e subiect central în presa internațională. Și va rămîne în atenția publică mult timp de acum înainte.

Carlos Ghosn a fost șeful companiei Renault-Nissan și e anchetat în Japonia pentru evaziune fiscală și fraude. Eliberat pe cauțiune (în valoare de peste zece milioane de euro) și consemnat la domiciliu forțat, a reușit să evadeze și să fugă în Liban. Detaliile fugii sînt încă neclare. Ce e sigur e că planul evadării și întreaga operațiune au fost puse la cale de o rețea de profesioniști cu conexiuni în comunitatea serviciilor de informații și care a necesitat resurse financiare importante. Se pare că Ghosn a reușit să scape de sub supravegherea poliției, că a părăsit domiciliul, că a mers pe jos pînă la gară și a luat trenul din Tokyo pentru a ajunge la Osaka, de unde s-a îmbarcat într-un avion privat ascuns într-o cutie destinată echipamentelor de scenă și trecută, fără să fie controlată, prin terminalul cargo al aeroportului; avionul privat, aparținînd unei companii specializate în transporturi speciale și diplomatice, a plecat în direcția Istanbul pentru ca de acolo să plece în Liban. În registrele zborului Osaka-Istanbul figurează doar două nume: Michael Taylor și George Zayek. Primul este un american în vîrstă de aproape 60 de ani, furnizor privat de securitate. A fost mai întîi parașutist înrolat în forțele speciale ale SUA, apoi a antrenat Forțele Libaneze, o miliție creștină. Celălalt pasager al avionului, George Zayek, a fost și el militar profesionist, înrolat în Forțele Libaneze. Cei doi sînt suspectați că ar fi coordonat și executat operațiunea de extragere a fostului șef Nissan-Renault.

Numele celui de al treilea pasager, adică al lui Carlos Ghosn, nici măcar nu apare în registrul de zbor. Sînt multe întrebări la care anchetatorii trebuie acum să ofere un răspuns. Cea mai arzătoare însă e: cum de a putut Carlos Ghosn să părăsească domiciliul forțat?

Pînă una-alta, Carlos Ghosn va trebui să compară în fața procurorului general al Libanului în baza mandatului internațional de arestare, însă, de vreme ce nu există un acord de extrădare cu Japonia, el nu va fi extrădat. În plus, menționează autoritățile de la Beirut, Carlos Ghosn deține un pașaport libanez și a intrat legal în țară – deci nu există motive de reținere. Nici guvernul de la Paris nu-l va extrăda pe Ghosn în caz că se va repatria: Franța nu-și extrădează cetățenii. Fugarul nici măcar nu mai simte nevoia să se ascundă. Dimpotrivă: a anunțat întîlniri cu presa, printre altele, pentru a denunța „persecuția“ la care e supus de sistemul de justiție nipon.

Evadarea spectaculoasă a lui Carlos Ghosn pică foarte prost pentru guvernul Japoniei, țară care se pregătește să găzduiască, la vară, Jocurile Olimpice. E o discreditare stînjenitoare, dureroasă, a serviciilor de securitate, într-un moment critic.

Japonia se confruntă de peste un deceniu cu mari probleme demografice: populația e îmbătrînită, lipsește forța de muncă tînără. Lacune importante au apărut și în rîndul forțelor de ordine: sînt de opt ori mai puțini agenți decît ar fi necesari pentru a asigura ordinea publică în timpul Jocurilor Olimpice care vor fi urmărite zilnic de sute de mii de oameni pe stadioane și în sălile de sport. Pe alocuri, lipsa agenților de securitate a fost înlocuită de inteligența artificială: camere video și programe de recunoaștere facială alertează autoritățile cu privire la persoane suspecte, în vreme ce alți roboți sînt capabili să recunoască mulțimile și să administreze căile de acces astfel încît să nu se producă blocaje. Avansul tehnologic al japonezilor e incontestabil, însă ce inteligență artificială mai e și asta dacă s-a lăsat prostită de fugarul Carlos Ghosn?

În fine, fuga francezului evazionist e o lovitură și pentru guvern. După o tăcere stînjenitoare care a durat aproape o săptămînă, s-a aflat și că premierul Shinzo Abe, aflat în vacanță, nu și-a întrerupt partidele de golf pentru a discuta cu șefii serviciilor de informații chestiunea dispariției omului de afaceri.

 Foto: wikimedia commons

Mai multe