Derive ale democrației

6 octombrie 2016   PE CE LUME TRĂIM

Democrația occidentală trece, de ceva vreme, printr-o perioadă complicată. În Ungaria, referendumul propus de premierul conservator Victor Orbán pe tema refuzului sau acceptării cotelor de refugiați a eșuat, la limită, datorită abstenționismului. Iar în Polonia, mii de femei protestează împotriva înăspririi legislației privind avortul. Două cazuri grave de derive ale democrației…

● Este, probabil, prima înfrîngere importantă suferită de FIDESZ în ultimii zece ani: la referendumul prin care cetățenilor maghiari li se-a cerut să răspundă dacă acceptă sau nu cotele de redistribuire a refugiaților decise la Bruxelles, nu s-au prezentat suficient de mulți alegători. Marea majoritate (95%) din cei care au votat s-au pronunțat împotriva primirii refugiaților, dar referendumul nu poate fi validat. Peste trei milioane de oameni au votat împotriva cotelor obligatorii, dar aproape cinci milioane nu s-au prezentat la urne. În plus, 6% din cei care au votat au ales să-și anuleze buletinele de vot ca o formă de a protesta împotriva a ceea ce au considerat că este un referendum absurd.

Vestea bună este că inițiativa premierului maghiar a picat. Vestea și mai bună e că Orbán nu va mai putea să facă din migrație tema principală a agendei publice. Eșecul referendumului e o victorie a democrației. Căci nu despre voința populară a fost vorba la acest referendum, ci despre intenția unui lider autoritar de a-și vedea confirmată politica xenofobă. Oricît ar vrea să deghizeze acest eșec în victorie, Viktor Orbán nu a reușit să-și mărească bazinul electoral, în ultimii doi ani: numărul de voturi obținute pentru referendumul pe care l-a inițiat e același cu numărul de voturi obținut în 2014 de FIDESZ și de partenerii săi de la Jobbik. De fapt, Orbán nu a reușit să-și crească baza electorală. Numărul de voturi negative este egal cu numărul de voturi pe care coaliția de guvernămînt din jurul FIDESZ și partidul naționalist-extremist Jobbik le-au obținut împreună la alegerile generale din 2014. Chiar dacă nu demisionează după eșecul înregistrat, Viktor Orbán a ieșit slăbit din această aventură în care singur a intrat.

● Mii de femei protestează în Polonia împotriva anunțatei modificări a legislației privind avortul. E o grevă la care participă femei de toate vîrstele și de toate condițiile – ele refuză să meargă la școală ori la facultate, la serviciu, sau să se achite de sarcinile casnice – după modelul unui protest al femeilor din Islanda, din 1975. Zeci de mii de femei și-au arătat solidaritatea cu această mișcare, apărînd în fotografii, pe rețelele de socializare, îmbrăcate în haine negre.

Modificarea articolelor de lege se face în urma unei inițiative civice. Petiția inițiată de Coaliția Stop Avorturi a reușit să întrunească peste 100.000 de susținători și a intrat pe ordinea de zi a Parlamentului. Inițiativa este susținută public de partidul conservator Lege și Justiție (PiS) și de Biserica Catolică.

Polonia are unul dintre regimurile cele mai severe din Uniunea Europeană în ceea ce privește avortul și ar deveni al treilea stat european care interzice întreruperea de sarcină, alături de Malta şi de Vatican. Întreruperea sarcinii este permisă doar în cazul în care viața fetusului este amenințată, dacă sănătatea mamei e grav amenințată sau dacă sarcina a rezultat în urma unui viol ori a unei relații incestuoase. Modificarea legislativă restricționează încă și mai mult situațiile în care avortul este permis. Întreruperea ilegală va deveni un delict, femeile găsite vinovate riscînd pînă la cinci ani de închisoare. Medicii care au asistat/ajutat întreruperea ilegală a sarcinii pot fi și ei condamnați penal. Adversarii legii susțin că, așa cum e formulată noua lege, chiar şi femeile care pierd sarcina din cauza unor probleme medicale riscă să fie investigate sub suspiciunea de avort.

Vor conta protestele și petițiile lansate de mișcările pro-choice? Vor lua în calcul reprezentanții din Parlament și argumentele femeilor care protestează împotriva unei legi retrograde? Dacă nu vor asculta aceste voci va fi, din nou, o derivă a democrației.

Mai multe