Demolăm tribunele?

6 mai 2020   PE CE LUME TRĂIM

Aflăm zilele astea că telespectatorii aduc mai mulţi bani fotbalului decît spectatorii. Demolăm tribunele?

Da, bună idee! Cu ocazia asta dăm o lovitură şi concertelor de pe stadioane. Care se vor mai putea ţine doar în varianta Pink Floyd la Pompeii, cu public exclusiv în partea de jos, în zona de „iarbă” unde orice e permis, orice fum şi orice fumuri. Şi totuşi, am putea lăsa tribunele pentru efectul de ecou al înjurăturilor combatanţilor şi exasperării antrenorilor. Nişte monumente goale, pline de curenţi de aer şi de suflul amintirilor, în vîrful cărora vom instala gargui gata să povestească vizitatorilor despre vremurile în care coruri uriaşe se ridicau dinspre aceste legiuni în ordine de luptă înclinată de sus înspre teren, despre cum lupta se vedea diferit de la ultimul etaj al plebei la cel al bogaţilor de jos ale căror nări fremătau de parfumul transpiraţiei amestecate cu noroi. Am putea pune statui ale Afroditei în zona mediană ca să povestească despre doamnele aranjate dincolo de recunoaştere însoţindu-şi amanţii sau înamanţindu-şi soţii fără să ştie exact, pînă în momentul pătrunderii în încăperile cu cele mai bune mîncăruri de plastic şi cele mai bune băuturi false. Dacă au venit la un Tottenham-Barcelona sau la un Adele vs. Shakira. Am putea juca fotbal electronic, ceea ce şi facem.

Această incursiune în viitor ne dă cele mai trăsnite şi sustenabile idei. Despre cum să îţi suspenzi libertăţile. Despre cît de obedienţi putem fi. Despre cum tînjim după jucărioarele noastre pentru care sîntem gata să spunem „Da, da!” la orice. Despre cum viaţa poate fi înlocuită cu imagini care o imită, sentimente fabricate care le înlocuiesc pe cele reale, spaime care le reproduc pe cele din filme şi, în general, despre cum Orwell şi Huxley pot convieţui foarte bine într-o lume în care coexistă Coreea de Nord şi SUA. Şi despre cum Lana şi Lilly, ex Larry şi Andy, par să fi avut dreptate dincolo de toată dreptatea pe care oricum le-o dădeam.

Fotbalul, această unghie de la degetul mic al umanităţii despre a cărei importanţă afli doar cînd faci buba, merită să-i fie demolate tribunele şi înlocuite cu unele virtuale în care hackeri care ţin lipită pe computer poza printată a lui Neo vor insera bannere interzise. „FIFA = Mafia.” Dar Mafia va fi la ora aia doar o biată mătuşică întoarsă cu curu-n sus la reanimare.

Mai multe