De la Constituție la ecologie

22 decembrie 2020   PE CE LUME TRĂIM

Lupta împotriva schimbărilor climatice trece la un alt nivel. În Franța, președintele Emmanuel Macron vrea să inițieze un referendum pentru modificarea Constituției astfel încît angajamentul statului pentru apărarea mediului să fie înscris în actul fundamental. E o promisiune mai veche, făcută încă din timpul campaniei electorale din 2017 și reiterată în 2018, odată cu prima propunere de modificare venită din partea Guvernului: „Republica asigură un înalt nivel de protecție a mediului și urmărește progresele realizate în ceea ce privește protecția biodiversității și măsurile împotriva schimbărilor climatice”. Proiectul de modificare a rămas, de atunci, blocat în Parlament. Pe agenda publică a fost declasat, fiind îngropat de subiecte mai fierbinți: revolta „vestelor galbene“, afacerea Benalla, criza sanitară provocată de coronavirus etc…

Recent, Emmanuel Macron a revenit asupra propunerii, cu o promisiune încă și mai îndrăzneață: angajamentul statului se transformă în garanție. El a propus, în cadrul Consiliului Climatic al Cetățenilor, ca articolul 1 al Constituției să includă următorul paragraf: „Republica garantează conservarea biodiversității, a mediului înconjurător și lupta împotriva schimbărilor climatice”. Pentru modificarea Constituției la inițiativa președintelui e necesar ca propunerea să fie aprobată în formă identică de ambele Camere ale Parlamentului și apoi să fie adoptată prin referendum.

Chiar dacă în Franța numeroși opozanți (de stînga) se îndoiesc că ambițiile ecologice ale lui Emmanuel Macron sînt autentice, acuzîndu-l de ipocrizie, eforturile sale pentru a sprijini lupta împotriva încălzirii globale sînt de necontestat și au produs rezultate. Acordul climatic de la Paris e rezultatul unei ofensive diplomatice fără precedent și pașii (ce-i drept, mărunți) făcuți pentru a transpune documentul în fapte vor conta, la un moment dat. La fel cum și Pactul Verde European – susținut de Franța, prin vocea lui Emmanuel Macron – reprezintă un bun început pentru viitoarele politici de mediu la nivelul UE. Modificarea Constituției nu ar fi deci decît o continuare logică a acestui angajament susținut pînă acum doar la nivel comunitar și internațional.

Noua propunere a lui Emmanuel Macron intervine acum și dintr-un calcul politic. Criticat de facțiunile stîngiste din interiorul partidului său liberal-centrist pentru că nu a reușit să facă suficient de mult și de repede pentru a reduce impactul schimbărilor climatice, președintele aflat la final de mandat se vede nevoit să facă propuneri maximale. E un pariu riscant, pentru că, în Senatul dominat de conservatori, propunerea sa nu stîrnește prea mult entuziasm. Conservatorii consideră că introducerea termenului de „garanție” în legătură cu lupta împotriva schimbărilor climatice va crea obligații greu de satisfăcut și va paraliza economia.

Totul e luptă politică, inclusiv politica de mediu. Dacă propunerea va trece și de Senat, în forma dorită de președinte, atunci Emmanuel Macron va cîștiga puncte importante în campania electorală pentru următorul mandat prezidențial. Cu imaginea „ecologizată” de un referendum pe tema mediului, va cîștiga cu siguranță susținere în rîndul ecologiștilor și al socialiștilor – sau, măcar, o contestare mai puțin feroce. Conservatorilor, ale căror interese ar fi atinse de o eventuală modificare a Constituției în sensul dorit de Emmanuel Macron, le va fi însă greu să refuze inițiativa președintelui în condițiile în care o largă majoritate a populației o susține fără ezitări. Macron a înțeles bine asta –  și știe că șantajul are mari șanse să funcționeze. Și dacă, totuși, nu va funcționa, dacă senatorii conservatori vor „pica”, totuși, inițiativa, atunci îi va fi ușor să arate cu degetul spre țapul ispășitor. Nu are, deci, prea mult de pierdut, oricare ar fi rezultatul.

Și tocmai asta pare să-i scoată din minți pe opozanții săi, acest mod al lui Emmanuel Macron de a face politică și de a cîștiga ușor.

Oricum ar fi, dar mai ales dacă se va ajunge la referendum și acesta va fi adoptat, viitorul președinte va avea de transpus în politici susținute „garanția” înscrisă în Constituție. Pentru că simpla modificare a Constituției nu va reduce încălzirea globală. E nevoie și de fapte, fapte, fapte…

Mai multe