David la Bucureşti

23 decembrie 2015   PE CE LUME TRĂIM

T omas are o pauză scurtă, de zece minute, pentru fumat. Iese în fața pub-ului din South Kensington. Aerul Londrei este călduț și este soare. Cu o mînă aprinde țigara, cu cealaltă deschide smartphone-ul. Joacă Grepolis. În forumul alianței, giorgio65 aruncase o întrebare. „Ajutor de la jucătorii din Anglia! Am de scris un articol despre vizita lui Cameron în România, termenul e scurt, nu am timp de documentare serioasă! Care e pachetul de asigurări sociale, abuzat de est-europenii din UE? În ce constă? Ce fel de abuzuri se pot întîmpla?“ Asta e culmea! Tomas nu are timp nici să respire, tocmai a fost retrogradat chef-adjunct, muncește de îi sar ochii și lui giorgio îi arde să ceară documentare pentru articolele lui! Răspunde: „Nu mă roade politica. Habar n-am ce pachet social pot să abuzez. Dacă vii tu să mă înlocuiești vreo 12 ore în bucătărie, fac eu documentarea în locul tău“. Tomas e din Slovacia și lucrează ca bucătar de lux în Londra de vreo zece ani.

La asta mă împinsese disperarea. Să cer ajutor în forumul alianței din Grepolis. Presa românească a ignorat aproape total vizita lui David Cameron la București. Cea britanică a dedicat cîteva rînduri. Păi, de unde să aflu de ce a venit englezul în vizită la Cioloș și la Iohannis? Atîta discreție n‑am mai văzut! Mai țineți minte, pe vremuri, cînd venea alde Bush? Se băga și curcubeu pe cer! Mai apoi, cînd a sosit Blair, l-au invitat să vorbească în Parlament. Breaking news, nu alta. Acum, mai nimic. Doar cîteva declarații „de serviciu“. Cameron a vorbit despre românii foarte bine calificați care au ales să lucreze în Marea Britanie în știință, medicină sau finanțe. Președintele Iohannis a făcut referire la sprijinul englezilor întru securizarea părții de est a Europei și… cam atît! Administrațiile ambelor state au făcut mari eforturi pentru a face vizita cît mai discretă posibil. Mama ei de democrație!

Pare-se că premierul britanic a făcut un scurt turneu la București și Varșovia din motive ținînd de politica sa internă, cu aromă europeană. Este sub mare presiune la el acasă. A promis că va reuși reforme profunde în filozofia de funcționare a Uniunii. Îl așteaptă un referendum crucial pînă la sfîrșitul lui 2017, cînd supușii Majestății Sale vor decide dacă mai vor sau nu să fie membri ai Uniunii Europene. Unul dintre punctele-cheie ale discursului său este presiunea pe care serviciile sociale ar simți-o din cauza celor mai bine de 300.000 de „imigranți“ veniți în Regat în ultimul an. Pentru a-i considera pe cetățenii statelor membre ale UE drept „imigranți“, Cameron are nevoie de schimbări fundamentale în Decalogul Uniunii. Iar libera circulație a persoanelor nu este negociabilă. I s-a spus de mai multe ori, de către mai toți liderii europeni. Cei din Est nici nu vor să audă de o atare revizuire. De aceea a plecat în vizite de seducție la București și Varșovia. Declarațiile oficiale au fost diplomatice. Adică menite a fi înțelese doar printre rînduri. Partea română a insistat cum că ar fi bine ca Marea Britanie să rămînă în UE, iar Cameron a lăudat profesioniștii români care lucrează în Regat. 

De fapt, britanicul ar dori să-i excludă pe cei pe care îi consideră „imigranți intra-comunitari“ de la orice acces la servicii sociale, timp de patru ani după ce au ajuns în Marea Britanie. Pentru asta, ar fi dispus să îi pună în aceeași categorie pînă și pe tinerii propriei țări, numai să nu fie acuzat că ar crea o discriminare. Cameron insistă: are nevoie de această măsură pentru a convinge electoratul că Uniunea poate fi reformată, astfel încît Brexit-ul să fie evitat. 

T omas stinge țigara și se întoarce în bucătărie. Atît el, cît și colegii ro­mâni, polonezi sau bulgari își plă­tesc taxele și impozitele la zi. Ar fi și cul­mea să le interzică cineva înscrierea co­piilor în școlile publice. Iar giorgio65 ră­mîne cu regretul că presa românească a ratat momentul de a comenta cum un prim-ministru britanic s-a ales cu un refuz la București.

Semnat: 

giorgio65, fondator al alianței Wake of the Kraken, server-ul Achilles, Grepolis

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Mai multe