D’ale noastre şi d’ale lor
Sastisit de aşa-zisa campanie electorală de pe la noi, din care nu am priceput absolut nimic, am luat o hotărîre cruntă. Mă voi decupla de la „cele patru canale de ştiri“ şi voi trece pe unul internaţional, să văz ce se mai petrece prin lume. Aşadar, am schimbat RomâniaTV, Antena 3, B1 şi Realitatea (plus Digi, ca bonus) cu CNN-ul. Nu de alta, dar m-am lămurit repede că nu am nici o idee calificată despre ţinta votului meu din primul tur. Nu am aflat nici un detaliu, cît de mic, despre programe economice, relaţii externe, opinii legate de politicile publice din sănătate, securitate, IT, pensii, industrializare, energie, minorităţi, taxe şi tot felul de alte alea care, pînă la urmă, ar trebui să definească viziunea despre viitor a şefului de stat. Am văzut o noncampanie electorală perfectă. Habar nu am în ce fel unul sau altul dintre conaţionalii mei şi-a putut forma vreo convingere electorală fermă. Se pare că avem mulţi cetăţeni fără dileme. Altfel nu îmi pot explica fermele convingeri afişate în favoarea lui Iohannis, Ponta, Macovei sau Udrea.
Pe CNN, iată cîteva dintre titlurile săptămînii de după primul tur electoral prezidenţial românesc. Un tînăr bancher englez, angajat la o multinaţională faimoasă, cu un trecut profesional impecabil şi studii la Cambridge, a măcelărit două (posibil) prostituate, în Hong Kong. Oraşul este şocat pentru că, în ciuda imaginii pe care o avem din filmele cu Jackie Chan, urbea este foarte paşnică. Fapt divers, pînă la urmă, deşi unul destul de sîngeros. Prin Mexic se petrecu o dramă misterioasă. Mai mult de 40 de elevi de liceu pedagogic de provincie au plecat cu un autocar spre o manifestaţie civică. Noaptea, au fost opriţi pe drum de nişte poliţişti care au deschis focul şi au început să îi împuşte pe adolescenţi. A trecut mai mult de o lună de cînd un supravieţuitor a povestit cum şi-a văzut unii colegi murind. Nici pînă azi nu se ştie ce s-a întîmplat cu acei copii. Sînt daţi dispăruţi. Au fost arestaţi primarul unui orăşel din zonă şi soţia lui, bănuiţi că au legături cu un cartel de traficanţi de droguri şi care ar fi comandat unor poliţişti corupţi asasinatul în masă. Atenţie! Nu vorbim de vreo provincie a Afganistanului, ci de ditai Mexicul, ţară vecină cu Statele Unite, avînd renumele unui stat (totuşi) democratic, „normal la cap“ (e drept, cu niscai necazuri legate de o justiţie incompetentă şi de corupţia pe scară largă). Tot un fapt divers, aţi zice. Tot sîngeros. Ca mai toate ştirile de gen.
De prin politică, să te ţii. Au avut şi ei alegeri. Ei, americanii. Nu duminică. Marţi. Alegeri „intermediare“, la jumătatea ciclului electoral prezidenţial. Ştiţi rezultatul: republicanii au cîştigat majoritatea în Senat. Pe cea din Cameră o aveau deja. Drept urmare, Barack Obama va fi nevoit să îndure ultimii săi doi ani de mandat în condiţiile unei crunte coabitări cu un legislativ ostil şi defel pus pe dialog. Altă asemănare: pînă şi cei mai democraţi dintre candidaţii democraţi nu aveau nici un chef să fie alăturaţi imaginii preşedintelui, aflat în picaj liber într-ale sondajelor de simpatie. Cam ca la noi, cu excepţia Elenei Udrea. Tot ca la noi, prezenţa la vot a fost de aproximativ jumătate din electorat. Motivul: lipsa unor oferte atractive şi dispreţul faţă de o clasă politică percepută ca fiind arogantă, foarte departe de nevoile reale ale societăţii. De ce ar fi Obama atît de nepopular, în ciuda faptului că economia îşi revine spectaculos? E mult de spus. Ca trăitor în Europa de Est, nu pot decît a spera în victoria unui republican, peste doi ani. Cine să fie acela? Habar n-am. Dacă vor fi în stare să găsească un candidat mai presus de categoria Sarah Palin, republicanii vor cîştiga la pas. Dacă nu, vom avea un Putin din ce în ce mai agresiv şi parcă abonat etern la poziţia de „cel mai puternic om al Planetei“ în clasamentul revistei Forbes (a cîştigat şi anul ăsta, pentru a doua oară la rînd).
Pînă la urmă, cred că am găsit diferenţa între cele patru televiziuni de ştiri (conform domnului Ponta, singurele care contează) şi CNN-ul: numărul de morţi de la fapt divers şi puterea globală a preşedintelui despre care vorbesc la jurnal.
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.