Cum se copiază la examen

7 iulie 2010   PE CE LUME TRĂIM

● Cum se copiază la examen. 70% dintre elevii francezi trişează în timpul perioadei de şcolarizare. În mod paradoxal, cei mai buni absolvenţi de universitate sînt cei care au trişat cel mai mult. Un studiu recent (la care au participat 1800 de studenţi înscrişi la universităţile de stat) arată că 70,5% dintre studenţii francezi recunosc că au trişat. Este prima cercetare cu privire la fraudele întreprinse de studenţi în Franţa. Amploarea lor este îngrijorătoare. Studenţii chestionaţi recunosc că au trişat în şcoala primară (4,7%), la colegiu (48,3%), la liceu (35%) şi la universitate (11,4%). Doar 16% dintre cei chestionaţi ştiau că ar putea fi excluşi din învăţămînt pentru tentativă de fraudă la examen. Una dintre cele mai răspîndite metode de fraudare este copierea lucrărilor de pe Internet. Profesorii sînt tot mai îngrijoraţi de acest fenomen (mai ales că e greu de controlat), în vreme ce elevii şi studenţii îi minimizează efectele. Pe de altă parte, autorii studiului au mai remarcat o tendinţă: cine a început să trişeze în şcoală, trişează şi mai mult la facultate. Dintre cei care admit că au trişat, 87,5% au copiat de pe ciorna vecinului, 86,9% au copiat de pe materiale de curs sau cărţi, 71,4% au copiat direct de pe foaia de examen a vecinului, 86,2% s-au înţeles să rezolve în comun subiectele de examen, 70,5% au utilizat în mod neautorizat calculatoare de buzunar, 38% au „suflat“ colegului la examenul oral. (după Libération)

●  Regele congolezilor. Aproape un milion de persoane s-au adunat, pe 28 iunie, la Kinshasa, pentru a-l întîmpina pe regele Albert al II-lea al Belgiei şi pe Paola. După numeroase frămîntări politico-diplomatice, regele a hotărît să meargă, totuşi, în Congo, pentru a sărbători cea de-a 50-a aniversare a independenţei fostei colonii. Vizita sa a fost amînată în repetate rînduri din cauza autorităţilor congoleze, care au ezitat să ofere autorizaţiile necesare pentru această vizită oficială. Populaţia l-a primit cu căldură, chiar cu entuziasm. „Mulţimea congoleză aclamă sosirea regelui său în Congo“, titra Le Soir. În comparaţie cu preşedintele congolez Joseph Kabila, regele Albert al II-lea are toate motivele să fie răsfăţat de mulţime. (după Le Soir)

●  Pantent mai ieftin în UE. Comisarul european Michel Barnier vrea să scadă costurile pentru protejarea invenţiilor în Europa. În acest sens, el a propus o scădere a taxei pentru patent, dar şi proceduri mai uşoare de acordare a brevetului. Printre măsuri: reducerea numărului de limbi în care se prezintă documentaţia. Oficiul European pentru Brevete nu mai solicită decît traducerea documentaţiei în limbile engleză, franceză şi germană – ceea ce scade considerabil costurile pentru obţinerea actului. În acest mod, costurile pentru brevet nu vor depăşi 2600 de euro. Comisia vrea astfel să impulsioneze firmele mici şi întreprinzătorii creativi. Brevetele oferite de instituţia de la Munchen protejează invenţiile din 33 de state europene. (după Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Mai multe