Cu pistolul pe noptieră
E greu să uiți imaginile astea! În fotografiile publicate de mai toată presa europeană apare premierul bulgar Boiko Borisov. E prăbușit pe pat, întins de-a curmezișul, învelit într-un cearșaf șifonat din pînză. Pe noptiera albă, de lemn, e un pistol. Iar în sertarul întredeschis al noptierei se văd cum stau îndesate teancuri groase de bancnote de 500 de euro și niște lingouri de aur. Se întîmpla anul trecut, în iunie. Borisov a acuzat atunci un kompromat, o înscenare organizată de adversarii politici pentru a-l compromite. Dar a recunoscut că doarme cu pistolul lîngă el.
Cînd premierul unei țări spune că doarme cu pistolul lîngă el poți să bănuiești că tocmai a trecut printr-o lovitură de stat. Sau că țara e în război. Nu e cazul Bulgariei. Bulgaria e însă o țară măcinată de corupție, în care clanurile mafiote ajung, uneori, și la confruntări armate. Nu știm dacă imaginile sînt autentice ori contrafăcute, dar ele sînt verosimile. Potrivit Transparency International, Bulgaria e cea mai coruptă țară europeană. Percepția asupra corupției e neschimbată de douăzeci de ani: cei mai mulți bulgari văd corupție la toate nivelurile statului. Și lupta împotriva corupției a fost tema centrală în campania pentru alegerile legislative din Bulgaria.
Boiko Borisov e la putere din 2009. Și se va menține probabil la guvernare și în noua legislatură. Partidul său, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a cîștigat alegerile legislative de duminica trecută cu aproximativ 26% (rezultate parțiale). Pe locul al doilea se plasează o nouă formațiune condusă de o vedetă media, Stanislav „Slavi” Trifonov. E un partid populist, declarat antisistem, cu o denumire îndrăzneață: „Există un astfel de popor” (ITN), care a făcut campanie denunțînd incapacitatea administrativă a statului și corupția. Partidul lui Slavi a obținut aproximativ 18% din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP) se plasează pe locul al treilea, cu 15%. Partidul Bulgaria Democratică (pro-european, de orientare liberală) a obținut cam 9% din voturi. Au mai intrat în Parlament partidul etnicilor turci și alianța „În picioare! Jos Mafia!”. În schimb, partidul de extremă dreapta VMRO, aliat al formațiunii lui Borisov, se pare că se află sub pragul electoral de 4%.
Cu o scenă politică atît de fragmentată e greu de prevăzut ce va urma. GERB are nevoie de cel puțin doi aliați pentru a obține majoritatea. Însă partidele mici, care s-au format tocmai pe valul de indignare împotriva Guvernului și avînd un program anticorupție, au declarat deja că nu vor intra într-o alianță cu Borisov. Socialiștii, în schimb, exclud cooperarea cu aceste noi formațiuni de sorginte liberală. Iar partidul lui Slavi, ITN, nu vrea să se alieze cu socialiștii, pe care-i consideră parte a vechiului sistem politic corupt.
Cu atîtea incompatibilități e de așteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze săptămîni bune. Și nu e exclusă nici varianta alegerilor anticipate. Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern tehnocrat, transpartinic, însărcinat cu misiunea de a scoate țara din criza actuală. Obiectivul, după Borisov, ar fi depășirea crizei sanitare pînă la sfîrșitul anului. Însă nici această variantă nu are suficientă susținere: radicalii lui Slavi nu vor accepta să gireze o nouă oligahie, fie ea și constituită din experți. Și dacă anticorupția e un slogan care prinde bine – probabil că întrunește unanimitatea –, aplicarea unor măsuri concrete se amînă pentru o dată neprecizată: nu poți lupta eficient cu corupția dacă nu ai, pe lîngă voință politică, și un guvern legitim și stabil. Probabil că, prin diverse birouri, niște funcționari cu mare putere de decizie și cu influență în cercurile politice își freacă palmele, voioși: pentru ei nu s-a schimbat nimic, au trecut și alegerile astea, afacerile continuă. Iar Boiko Borisov poate dormi liniștit, cu pistolul pe noptieră.