Crowd-sourcing

22 iulie 2010   PE CE LUME TRĂIM

●  „Crowd-sourcing“. Un nou cuvînt e pe cale să intre în vocabularul organizaţiilor umanitare: crowd-sourcing. El desemnează alimentare (cu informaţii) din mulţime, externalizare la scară largă. Noile tehnologii permit conjugarea posibilităţilor oferite de telefoanele mobile: cartografiere, acces prin Internet la reţelele sociale, localizare exactă pe glob, apeluri directe la serviciile speciale sau la centralele organizaţiilor umanitare internaţionale. Totul pentru a scurta comunicarea cu oamenii aflaţi în situaţii de urgenţă sau cu victimele unor posibile abuzuri. Activităţi de crowd-sourcing de o amploare fără precedent au avut loc în Haiti, după cutremurul devastator din ianuarie. Cu ajutorul platformelor de crowd-sourcing, comunităţile locale au putut să-şi enunţe nevoile, să retraseze harta oraşului distrus, să marcheze traseele sigure, obstacolele şi zonele dificile, în vreme ce echipele de salvare au putut reacţiona concertat la apeluri. Organizaţiile umanitare vor acum să extindă folosirea acestor platforme de comunicare în zonele de conflict sau în cele în care există abuzuri şi violări sistematice ale drepturilor omului. (după www.infosud.org

●  Sex pentru marfă. În ţările din Europa de Est, mall-urile sînt mai mult decît un factor de dezvoltare economică. Ele au devenit noile temple ale consumismului. Mall-urile din Polonia se confuntă cu un fenomen nou, pe care comentatorii îl numesc galerianki. Atrase de strălucirea galeriilor comerciale, fete la vîrsta adolescenţei roiesc precum moliile în jurul lămpii. Ajunse la raioanele cu îmbrăcăminte, ochesc bărbaţi uneori de două, chiar de trei ori mai în vîrstă decît ele. Şi, înainte să-şi aleagă ţoalele sau accesoriile, se pun pe agăţat. Odată ajunse la casă, lasă bărbatul să plătească marfa, apoi dispar împreună în cabine, la toaletă sau în vreun colţ întunecat al garajului subteran. Mult capitalism şi un pic de iubire. (după Die Welt) 

●  Argentina permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Argentina, o ţară cu o populaţie care se declară catolică în proporţie de 91%, a devenit primul stat din America Latină care permite şi recunoaşte căsătoriile între homosexuali. După dezbateri care au durat mai bine de 15 ore şi o sesiune parlamentară istorică, transmisă în direct de televiziuni, legea a fost votată cu 33 de voturi pentru şi 27 de voturi împotrivă. Adoptarea textului de lege, susţinut de Guvernul de centru-stînga şi de preşedinta Cristina Kirchner, a fost primit cu căldură de partidele aflate la putere. „Este pentru prima dată cînd legiferăm pentru minorităţi“, a spus Miguel Pichetto, şeful grupului parlamentar majoritar din parlamentul argentinian. „Societatea Argentinei se schimbă. Există noi modele de familie“, a spus senatorul Gerardo Morales, senator din grupul radical (aflat în opoziţie), dar care a votat pentru această lege. Această lege ar „garanta drepturile minorităţilor“. Legea aduce de fapt o modificare Codului Civil, înlocuind formula „soţ şi soţie“ cu termenii „contractanţii“. Căsătoriţii vor beneficia inclusiv de dreptul la adopţie. (după Le Nouvel Observateur)

Mai multe