Contrafaceri, crescători de porci şi belgieni

23 septembrie 2010   PE CE LUME TRĂIM

● Date autentice despre contrafaceri. Un nou raport finanţat de Uniunea Europeană afirmă că, altfel decît se credea, achiziţionarea de obiecte de designer contrafăcute poate constitui un avantaj pentru consumatori şi chiar pentru companiile ale căror mărci sînt furate. Studiul descrie cum consumatorii beneficiază de piaţa pentru imitaţii de haine de designer, la preţuri mici. Textul respinge, de asemenea, reclamaţiile companiilor, susţinînd că pierderile pentru industrie de pe urma contrafacerii sînt exagerate, de vreme ce majoritatea celor care cumpără produse contrafăcute nu ar plăti niciodată pentru produsele originale. În Regatul Unit, autorităţile au decis să nu-i incrimineze şi pe consumatorii care cumpără asemenea produse, ci doar pe cei care le vînd. Însă turiştii care cumpără bunuri falsificate din alte ţări se pot confrunta cu procese şi acuzaţii. În Franţa, pedeapsa este ori o amendă de maxim 300.000 de euro pentru achiziţionarea de bunuri contrafăcute sau 3 ani de închisoare. Iar în Italia, un turist a fost amendat, în această vară, cu 1000 de euro pentru că a cumpărat o geantă Louis Vuitton falsificată, cu preţul de 7 euro. (The Times citat de presseurop.org)   

● Proteste ale crescătorilor de porci. Scenariul e acelaşi de fiecare dată: oamenii dau năvală în magazine şi lipesc autocolante pe toate produsele din carne de porc, care nu au înscris pe etichetă logo-ul VPF (viande porcine française, „carne de porc franceză“). Pe autocolante scrie: „Origine necunoscută. Cereţi VPF!“. Scopul acţiunii este să-i intimideze pe măcelari, să-i preseze să încheie acorduri cu producătorii autohtoni. „Asta nu o să salte preţul cărnii de porc, dar măcar noi, producătorii, o să putem spera la cîteva centime în plus“ – e de părere liderul crescătorilor de porci. Industria porcină din Franţa trece printr-o perioadă dificilă, după creşteri substanţiale ale preţului cerealelor. Numeroase hipermarketuri au încheiat contracte cu furnizori mai ieftini, din afara Franţei, astfel încît producătorii locali îşi văd afacerea ameninţată. Alte proteste au fost programate săptămîna viitoare, la Salonul Agricol de la Rennes. (după Libération)  

● Franţa ar trebui să-i găzduiască pe belgieni. Un deputat francez (fost UMP, actualmente membru al grupului populist Debout la République) e de părere că Franţa ar trebui să se pregătească pentru a primi walloni şi bruxellezi. Belgia trece printr-o accentuată criză guvernamentală care acutizează relaţiile, oricum proaste, dintre cele două principale grupuri etnice ale regatului – flamanzii şi francofonii. „Dacă ne gîndim la Belgia ca la o ficţiune o să provocăm un divorţ violent, à la Iugoslavia, cînd, de fapt, o separare paşnică, à la Cehoslovacia, ar fi posibilă. Este de datoria Franţei să arate că un asemenea model e posibil, primindu-i pe wallonii şi bruxellezii care doresc acest lucru“ – afirmă deputatul Dupont-Aignan. (după Le Soir)

Mai multe