Comisie nouă, obiceiuri vechi
Carevasăzică, începui săptămîna trecută să descriu noua Comisie, cea a domnului Juncker. Am primit oarecari păreri favorabile, de pe la cunoscători din Bruxelles, ceea ce mi-a gîdilat orgoliul şi m-a făcut să perseverez. Aşadar, pe scurt, descrierea modului în care unele ţări au ajuns să ocupe posturi-cheie în actuala echipă. Englezii au pierdut locul destinat diriguirii aşa-zisei politici externe comune a Europei. După contraperformanţa (care nu i se poate imputa sută la sută) doamnei Ashton, portofoliul respectiv a ajuns pe mîna unei italiance care nu are o foarte mare experienţă profesională în domeniu şi pare a avea o atitudine (cam prea…) favorabilă faţă de domnul Putin. Cel puţin, aşa au zis balticii şi polonezii, atunci cînd, în prima fază, s-au opus. În a doua fază nu s-au mai opus, aşa că domnul Tusk (din Polonia) a căpătat postul de şef la Consiliu. Spre deosebire de doamna Ashton, Kristalina Georgieva din Bulgaria a avut o prestaţie oficială remarcabilă. Asta a propulsat-o spre o poziţie de vicepreşedinte al Comisiei, cu un portofoliu dedicat Bugetului şi Resurselor Umane. Englezii, în aste vremi de cruntă presiune înspre sectorul financiar, au primit domeniul dedicat exact… pieţelor de capital. De acolo se vor bate în crunte bătălii instituţionale cu domnul Pierre Moscovici, care se va ocupa cu politicile economice, de pe platforma sa pur socialistă, orientată spre solidaritate, privind mai degrabă chiorîş înspre corporaţii şi profituri.
Unul dintre vechile obiceiuri ale Comisiei este acela că oamenii pot rămîne două mandate la rînd. Portofoliile, însă, trebuie musai schimbate. Bulgaria şi-a păstrat omul. Am numit-o mai sus: doamna Georgieva. La fel a făcut şi Germania, păstrîndu-l pe domnul Oettinger. Care a trecut de la Energie la Economia şi Societatea Digitală. Dacă mă întrebaţi pe mine, e un portofoliu cam subţirel pentru un ditai statul membru. În plus, trebuie să mă mai întreb cum îşi va împărţi activitatea cu estonianul Andrus Ansip, al cărui titlu este Comisar pentru Piaţa Unică Digitală.
Un personaj destul de bine cunoscut pe piaţa politică europeană este Frans Timmermans. Este (pînă la începutul mandatului european) ministru de externe al Olandei. Pe numele său întreg Franciscus Cornelis Gerardus Maria „Frans“ Timmermans, domnia sa va ocupa o poziţie onorantă, de Prim Vicepreşedinte al Comisiei Europene, avînd în grijă portofoliul care se numeşte al Mai Bunelor Reglementări, Relaţiilor Interinstituţionale, Domniei Legii şi Chartei Fundamentale a Drepturilor Omului (vă rog să traduceţi dumneavoastră mai bine: „Better Regulation, Inter-Institutional Relations, Rule of Law and the Charter of Fundamental Rights“). În fine. Ăsta este alt obicei local, o dată la cincinal, în Bruxelles: inventarea unor portofolii cu nume exuberante, obţinute prin savante combinaţii de axe prioritare, domenii de acţiune, denumiri de directorate şi pretenţii ale statelor membre.
O altă carieră europeană atrage atenţia: cea a slovacului Maros Sefcovici. Are un traseu diplomatic şi academic impresionant, fiind absolvent de facultăţi în Rusia (Facultatea de Relaţii Internaţionale), Franţa, Statele Unite (Stanford). Apoi, a fost ambasadorul ţării sale în Israel. Am avut privilegiul să îl cunosc. Un tip care a îndeplinit cu discreţie şi eficienţă (potrivită) mandatul din echipa Barroso II: adaptarea la realităţile de după tratatul de la Lisabona, adică la negocierile cu Parlamentul European şi la mecanismul Trialogurilor. Acum, pare a fi la „pensie“: la al doilea mandat de comisar, se ocupă de Transport şi… Spaţiu (traduceţi dumneavoastră mai bine: „Transport and Space“).
Tot în conformitate cu principiul: „Păstraţi persoana, schimbaţi portofoliul“, adică un soi de rotaţie a cadrelor, o regăsim în Comisia Juncker pe doamna Cecilia Malmström, de la liberalii ALDE. Dînsa a fost comisar pentru Afaceri Interne şi a luptat cu multă energie împotriva abuzurilor domestice sau a pornografiei infantile. Acum se ocupă de portofoliul Comerţului.
O întrebare aş pune şi eu: cum să spere domnul Cioloş la un al doilea mandat pentru Agricultură, în asemenea circumstanţe?
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.