Cît mai rezistă May?

21 noiembrie 2018   PE CE LUME TRĂIM

Miniştrii Afacerilor Europene din statele Uniunii Europene s-au reunit la începutul acestei săptămîni la Bruxelles pentru a discuta cu privire la acordul pentru Brexit. Proiectul de acord a fost aprobat în forma negociată de premierul britanic Theresa May. Următorul episod al acestui divorț se va petrece pe 25 noiembrie, în cadrul summit-ului extraordinar la care vor participa șefii de stat ai Uniunii Europene. Dar e tot mai neclar dacă acest acord atît de disputat va mai avea vreun sens. Guvernul de la Londra se clatină. Și, cu cît ne apropiem mai mult de data preconizată a despărțirii de Marea Britanie, devine tot mai neclar ce va însemna acest Brexit.

Documentul are 585 de pagini și prevede detaliile tehnice ale aceste despărțiri. Chestiunea cea mai dificilă e legată de relația Regatului Unit cu Irlanda după Brexit: cum poate fi evitată o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care va rămîne în Uniunea Europeană? Cum poate fi menținut acordul de pace din 1998 dacă Marea Britanie părăsește uniunea vamală și piața internă europeană? De la Bruxelles s-a propus menținerea Irlandei de Nord în cadrul uniunii vamale pînă la semnarea unui eventual tratat de liber-schimb între Marea Britanie și UE, prevăzut pentru 2020. Evident, cu condiția păstrării principiului liberei circulații între cele două Irlande. Una din chestiunile încă în discuţie este durata unei posibile prelungiri a celor 21 de luni ale perioadei de tranziţie, perioadă care începe în momentul ieşirii efective a Marii Britanii din UE.

După cîteva luni de negocieri intense, acordul a fost în sfîrșit validat de guvern. Cu prețul unei crize politice fără precedent: cinci membri ai guvernului, inclusiv ministrul pentru Brexit și secretarul de stat pentru problemele Irlandei de Nord, au demisionat pentru a protesta față de forma în care a fost adoptat acordul. Theresa May pare tot mai izolată, poziția ei în partid e tot mai fragilă. Aripa dură a conservatorilor încearcă s-o mazilească. Puciștii au ratat, luni, o primă încercare de a o supune unui vot de neîncredere. May a rezistat, la limită, acestui puci intern. Dar cît mai poate rezista?

Fostul premier laburist Tony Blair crede că acordul e, în sine, o idee proastă. Și că încă mai e timp pentru ca Marea Britanie să se răzgîndească în legătură cu Brexit. „Nu cumva să credeți că acordul se va ține. El este nociv pentru ambele părți implicate. El nu este aprobat nici de Parlamentul britanic, nici de poporul britanic, nici măcar de o bună parte dintre miniștrii rămași în guvern. Fiți pregătiți pentru orice eventualitate. Inclusiv posibilitatea unui nou referendum“ – avertizează Tony Blair într-o scrisoare deschisă. Problema, spune el, e chiar acest proiect de acord. Acesta ne lasă să înțelegem că Regatului Unit îi este permis să rămînă în afara pieței unice și a uniunii vamale avînd în continuare acces la piețele europene fără nici o fricțiune la frontieră. Cu alte cuvinte, să poată schimba bunuri în Europa, la fel ca acum, fără să existe vreo constrîngere juridică de a se conforma regulilor europene.

Falia politică este la fel de profundă. Theresa May negociază avînd următorul obiectiv: să unească țara după fracturile create de Brexit. Pentru a merge în direcția dictată de brexiteri, ea recunoaște Brexit ca pe un fapt dat, dar, în același timp, încearcă să micșoreze daunele. Și continuă să respecte regulile europene astfel încît Regatul Unit să aibă de suferit cît mai puțin de pe urma eventualelor perturbări economice. (…) Or, problema e că brexiterii tocmai așa justifică urgența divorțului de Uniunea Europeană: nevoia de a se elibera de aceste reguli. Theresa May își dorește ca Marea Britanie să părăsească structurile politice ale Europei, dar să rămînă aliniată cu strictețe la structurile economice. E un obiectiv care are sens. Dar care ne ghidează spre un Brexit lipsit de sens. Tot ceea ce face acum Regatul Unit e să renunțe la a mai avea un cuvînt de spus cu privire la regulile la care va continua să se supună“ – scrie Tony Blair. Pentru el, soluția nu ar consta într-o renegociere a acordului. Ci într-un referendum nou prin care poporul să revină asupra deciziei de a părăsi Uniunea Europeană. Ca să se ajungă acolo nu trebuie decît ca acordul pe tema Brexit să pice la vot în Parlamentul britanic. Ceea ce, avînd în vedere nemulțumirile crescînde în ambele tabere, nu e deloc exclus să se întîmple.

Foto: adevarul.ro

Mai multe