Ce (ne) fac mepii?

8 aprilie 2010   PE CE LUME TRĂIM

Salariu de mii de euro, poziţie bună, transportul decontat, proximitatea „marii politici europene“, angajaţi la dispoziţie, salariu de mii de euro. Salariu de mii de euro. Cam asta auzi cînd întrebi românul ce ştie el despre mepi (de la MEP, membru al Parlamentului European). De curînd, altă dandana, preluată cu voluptate de cvasi-totalitatea presei româneşti: o fundaţie care centralizează condica de prezenţă a mepilor din toate statele membre a făcut un clasament al absenţelor şi, iată, românii stau cel mai prost la capitolul respectiv. Pe româneşte, chiulesc. „De ce nu ne mirăm?“ – întreabă retoric un (altminteri) excelent analist de politică externă.

Am luat mailul la prăşit să încerc să văd cu ce se ocupă (cînd se ocupă), totuşi, mepii români. Recunosc, am o sursă bogată, dar săracă. E bogată, pentru că mă bombardează zilnic cu cel puţin şase-şapte dări de seamă despre ce fac şi cum fac mepii „lui“. E săracă, pentru că e de la un singur grup politic, de la socialişti (cunoscuţi la noi drept PSD-işti). Radu Magdin, ofiţerul de presă al socialiştilor români, mă are în mail-list-ul lui şi mă informează. Îşi face meseria. De la celelalte grupuri, recunosc, primesc mult mai puţine informări. Ceva, ceva de la liberali, mai nimic de la PPE. E şi vina lor, e şi a mea. Ar fi trebuit să le solicit insistent să îmi trimită mailuri despre activităţile grupului? Cred că şi ei ar avea interesul să anunţe ziariştilor de specialitate din ţară ce mai fac şi ce mai dreg în Parlamentul European.

Aşadar, ce au mai făcut mepii (socialişti) înainte de Paşte? Daciana Sîrbu ne anunţă că „se va ajunge la o circulaţie liberă şi sigură a animalelor de companie în spaţiul european după 2011“. După ce rîd vreo cinci minute, citesc textul complet şi aflu că sînt mult mai multe subînţelesuri în intervenţia dna Ponta. Era vorba despre raportul de Brun privind sănătatea animală în transporturile necomerciale, iar implicaţiile merg pînă la „preocupările Parlamentului referitoare la crearea unui precedent pentru noua procedură de comitologie sub Tratatul de la Lisabona“. Îmi dau seama că am nevoie de documentare suplimentară, pun deoparte ştirea pentru un articol viitor, deşi din invocarea „utilizării puterilor delegate“, încep să înţeleg pe unde se bate şaua. Credeţi-mă, depăşeşte tema bunăstării animalelor de companie.

Alt eveniment face parte din categoria monden-imagine. Trei mepi socialişti români, împreună cu o grecoaică (Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, vicepreşedintă a PE) au organizat o „cină pascală“, au oferit muzică bisericească (corul Bisericii Stavropoleos) şi ouă încondeiate româneşti şi greceşti colegilor mepi din toate statele membre. Să nu uit, la reuşita (?) acţiunii a contribuit şi dl Gigi Becali, coautor al manifestării. Adevărul e că evenimente de acest gen se ţin lanţ la PE, în organizarea mai tuturor grupurilor politice naţionale din forul bruxellez. Ce nu am înţeles este doar ce e aia „cină pascală“, în plin post. Neavînd la dispoziţie un meniu pentru a ne lămuri, rămîn, alături de dvs., un pic în ceaţă.


Acum, enumerare seacă a altor teme şi intervenţii. Dl Boştinaru refuză (ca membru al Comisiei de Petiţii) cererea unor italieni (un ONG) de reluare a adopţiilor internaţionale în România. Îi înţeleg iritarea (să nu uităm cît sînge rău a făcut dna Nicholson PSD-ului în perioada de pre-aderare), dar, personal, nu pot fi de acord cu domnia sa. Apoi, aflăm că dl Severin a condus delegaţia socialiştilor europeni în Ucraina şi în China. Întîlniri la vîrf, discuţii serioase (cred), prea puţine informaţii publice. Doar o impresie: cariera internaţională a dlui Severin pare a continua. Prea puţin văzută în România a fost Corina Creţu, alături de Tony Blair, la o reuniune a comisiei de dezvoltare, apropo de situaţia din Palestina. Promit să revin pe temă, deoarece merită.

Teme caraghioase lîngă cele serioase. Mondenităţi uşurele şi politică globală. Acesta e amestecul zilnic de activităţi din meniul mepilor noştri la Bruxelles. Dar nu sînt ei de vină. Ăsta e Parlamentul European. Ei doar s-au integrat. Ceea ce nu e rău.

Mai multe