Ce caut eu la Alba Iulia?

19 august 2015   PE CE LUME TRĂIM

În primul rînd, să revăd Cetatea. Să ştiţi că e spectaculoasă rău. Mă voi rebucura că nişte bani europeni au fost bine cheltuiţi. Apoi, să mai stau la o tacla cu oarece oficialităţi locale. Oameni cu simţ al umorului şi cu multă pasiune pentru gospodăreală şi bună rînduială. Mă voi amuza (bineînţeles) de concurenţa pe care doresc a o face (şi o fac) Sibiului şi Sighişoarei. Una dintre cele mai nostime şi interesante rivalităţi locale din România. Măcar asta aduce ceva, nu ca altele, mai degrabă sterile, cum ar fi cea dintre Galaţi şi Brăila, de exemplu. Voi încerca să înţeleg cît mai multe evenimente şi să particip cît mai activ, fără a fi pisălog. Am tendinţa să vorbesc prea mult cînd mă-nfierbîntă vreun subiect. Am văzut programul şi am ce vedea şi ce asculta. 

Vreau să revăd oameni dragi sau oameni pe care îi preţuiesc. Mai deunăzi, Adina Popescu, într-un articol din prezenta publicaţie, îi lua peste picior pe românii care, la ocazii festive, se fîstîcesc în preajma Personalităţii Publice şi fie cad în linguşeală greţoasă, fie irită interlocutorul cu întrebări idioate. Ce să zic? Şi eu mă fîstîcesc. E normal să ai trac şi să încerci să nu pari un tip banal, adică altminteri decît te simţi a fi. Vrei cu tot dinadinsul ca Personalitatea Publică să te remarce, să te ţină minte. Încerci să te bagi în seamă, ai gura uscată, pulsul razna. E de înţeles. De aceea, rişti să fii agasant sau inept. Promit Adinei că voi încerca din răsputeri să nu cad în capcanele pe care le-a descris atît de bine. 

Apoi, o să ascult muzică interesantă, în spectacole care promit să fie memorabile. Dau din casă. Îl cunosc destul de bine pe Nicu Alifantis şi el mi-a mărturisit că are emoţii cît casa. Va fi prima oară în viaţa lui cînd va încerca să cînte muzică populară. Asta nu poate fi ratat! Voi încerca să îmi lămuresc nedumeriri despre Europa în care trăiesc.

Vor fi acolo oameni deştepţi care promit să nu vorbească lemnos şi prăfos despre Unitate în Diversitate şi alte lozinci din materialele de propagandă ale Uniunii. Acolo da, nu promit nimic. Adică nu promit că nu mă voi băga în seamă. Prea am multe nedumeriri şi prea îmi pare că lucrurile stau cam alandala în zona asta a noastră de lume. Mă gîndesc că ar fi mai confortabil să îmi organizez dezbaterile astea mai degrabă la un pahar-două de şpriţ, după conferinţă. Cred că voi fi mai puţin agasant. 

În plus, o să mă plimb. Puţină mişcare fac prin Bucureşti.

Nimic fain. Plicticos. Obligaţiile de zi cu zi mă opresc de la prea multe preumblări. Am ajuns animal de canapea şi birou. Îmi promit să iau la rînd circuitele de vizitare a Cetăţii. Nu sînt sigur că voi reuşi. Parcă văd că se iveşte cîrciuma-n drum sau vreo veche cunoştinţă cu care tare-aş sta la o palavră, la o cafea. E bine însă că măcar îmi propun să fac şi mişcare. 

Mişcare o să fac şi ca ziarist. Nu ca acum, din degeţele, pe o tastatură. Neeeeee. Asta e uşor demodat. Mi-a zis Iulia Badea-Guéritée că acum s-a inventat

jurnalismul. Adică, în loc să scriu textul, îl zic. Îl zic în faţa publicului, după cum fac şi comicii ăia din cîrciumile tematice. Am uşoare emoţii. Nu de alta, dar tot

jurnalişti s-ar chema Badea sau Banciu. În alt sens, C.T. Popescu tot jurnalism din ăsta face atunci cînd e invitat la o televiziune. E drept, voi grăi ceva cît mai interesant în faţa unui public, nu a unei camere. Ceea ce e mult mai greu, vă mărturisesc. Am a fi cît mai nostim cu putinţă. Zic că nu e bine să fie o zicere prea serioasă. În fond, lumea vrea să se şi distreze, nu numai să afle. Îi trebuie emoţie. De subiecte haioase, mulţumesc Domnului, nu duc lipsă. Voi grăi despre Uniunea Europeană şi instituţiile sale, aşa că sînt liniştit. Am subiecte. Cum să nu rîzi atunci cînd povesteşti epopeea castravetelui european prea strîmb? Sau despre naufragiaţii care nu au voie să facă pipi în mare, drept care s-a prevăzut un normativ privind existenţa obligatorie a unei bude ecologice pe fiecare vîrtelniţă eoliană din Marea Nordului? Atît. Nu dau mai mult în avanpremieră. Veniţi să vedeţi.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

Mai multe