Carlson

26 aprilie 2023   PE CE LUME TRĂIM

Începînd de luni, Tucker Carlson este deținătorul în exercițiu al unei performanțe dubioase – aceea de a fi fost dat afară de la trei dintre cele mai importante stații de televiziune americane. MSNBC, CNN și Fox News.

Fox News a decis în week-end-ul trecut să îl concedieze pe Carlson într-o mișcare care i-a lăsat cu gura căscată atît pe angajații postului, cît și pe analiștii de media. „Afacerea asta seamănă cu anunțul morții lui Stalin difuzat de radioul sovietic”, observa sarcastic un jurnalist american. Cu doar cîteva zile înainte, New York Times scria imprudent că nimeni n-ar trebui să se aștepte la schimbări majore la Fox News după ce compania a fost obligată să ajungă la o costisitoare înțelegere cu producătorul de aparate de vot Dominion. Fox urmează să plătească aproape 800 de milioane de dolari pentru că a sugerat, inclusiv prin vocea lui Carlson, că ultimele alegeri prezidențiale americane ar fi fost fraudate. 

La o primă vedere, s-ar putea crede că, înhămați la căruța conservatorismului trumpist, angajații Fox News acționau din convingere – ca atare, se simțeau obligați să amplifice și să susțină aproape toate punctele de vedere venite din zona republicană. Nu e tocmai așa și în desfășurarea publică a conflictului cu Dominion s-a văzut că foarte mulți dintre oamenii lui Rupert Murdoch erau sceptici cu privire la teoriile conspiraționiste avansate de Trump și de apropiații săi. Carlson însuși era exasperat de conduita și retorica fostului șef de stat. 

„Sîntem foarte aproape de momentul în care îl vom putea ignora. De-abia aștept”, îi scria prezentatorul unui apropiat. Într-un alt mesaj, Carlson sintetiza: „Cu toții pretindem că mandatul lui Trump a avut multe realizări pentru că dacă am admite ce dezastru a fost ar fi imposibil de digerat. Dar, serios, nu există o parte bună a lui Trump”. Aceste mesaje sînt dovada că vedetele Fox News știau foarte bine realitatea, însă se fereau să comunice asta și publicului lor. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care familia Murdoch, deținătorii conglomeratului media din care face parte și Fox News, a preferat o înțelegere scumpă unui proces care s-ar fi dovedit probabil fatal pentru credibilitatea și sustenabilitatea stației. 

De altfel, Rupert Murdoch are la îndemînă și precedentul News of the World, un tabloid britanic care a fost închis în urma unui val de procese rezultat din metodele invazive de documentare a articolelor. Și în acel caz, despăgubirile au fost semnificative.

Pentru scurtă vreme, Fox News a încercat să se despartă de Trump. Fidel unei strategii pe care o urmează încă de la înființarea sa, postul nu încearcă să își convingă publicul că adevărul trebuie căutat, ci mai degrabă caută argumente în favoarea adevărurilor publicului. Altfel spus, acoperirea părtinitoare a evenimentelor politice e parte din ADN-ul stației,nu o greșeală sau o dovadă de nepricepere. 

De aceea, această tentativă de declarare a autonomiei a fost un eșec. În 2020 și 2021, cînd o bună parte din public a ales să migreze către stații mai mici, dar mai ferm conservatoare decît era Fox la acea dată, Fox încercase să susțină un rival lui Trump, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, însă publicul n-a fost mulțumit. N-a ajutat aici nici strategia de autovictimizare a fostului președinte care a pus Fox în situația de a arăta ca un trădător în lumea lui Trump. Pusă în fața scăderilor de audiență, stația a revenit la ceea ce aștepta acest public. Mai mult, jurnaliștii Fox care au îndrăznit să relateze corect informații din zona politică au fost admonestați, unii dintre ei concediați, alții și-au văzut carierele blocate. 

Revenirea a produs rezultate. Cifrele au crescut la loc și părea că totul e bine. Însă valurile de acuzații lansate seară de seară (nu numai pe tema alegerilor, ci și, spre exemplu, pe cea a atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021) au produs consecințele pe care le vedem astăzi. Fox News se clatină sub aceste lovituri și e prins într-o capcană pe care și-a întins-o singur. Căutarea cu orice preț a audienței se dovedește costisitoare atît în termeni financiari, cît și reputaționali. 

În ceea ce-l privește pe Carlson, nu e clar ce îi rezervă viitorul. Dacă ne uităm la precedente, toate vedetele conservatoare care au părăsit stația n-au reușit să păstreze același nivel de interes din partea publicului. Glenn Beck, Megyn Kelly sau Bill O’Reilly sînt toți mai degrabă niște foști de la Fox decît orice altceva. Dar opțiuni există întotdeauna. De la Russia Today și pînă la Spotify, sînt o grămadă de platforme care l-ar putea ajuta pe Tucker Carlson să rămînă măcar vag important. Credințele și valorile sale – izolaționism american, conservatorism radical, protecționism economic – sînt împărtășite sau măcar apreciate de foarte mulți oameni. Între ei mulți politicieni. Viktor Orbán e unul proeminent. Mai sînt și alții. 

Polarizarea politică americană, fenomen la care Fox News a contribuit din plin, nu va scădea ca urmare a dispariției lui Tucker Carlson. Din contra, chiar. Foarte probabil, în locul său se va ridica alt prezentator cu opinii probabil și mai radicale.

Și cînd auziți, în România, teorii conspiraționiste rostite cu gura plină de tot felul de trăitori în pre-apocalipsă, să știți că o bună parte își reclamă legitimitatea din faptul că au fost preluate și amplificate de Fox News și de prezentatorii săi. Globalismul cu care luptă oportunist personaje cum e Tucker Carlson are uneori capacitatea asta stranie de a contribui la propria distrugere.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

Mai multe