Cai verzi pe steaguri albastre
(cît mai are? au votat deja; e demenţă totală; lasă că nici unul nu-i mai breaz ca ălălalt; aşa e, zici că se urăsc de moarte, dă-i în pisici)
„Am făcut progrese în cheltuirea fondurilor europene, statisticile arată ceva mai bine de cînd s-a înfiinţat ministerul, numai că avem programe oprite de la plăţi şi există o mare probabilitate ca suspendarea să se prelungească, în condiţiile în care neregularităţile constatate sînt foarte, foarte serioase.“ Cam aşa aş putea rezuma o zi de conferinţă pe tema absorbţiei fondurilor europene, la Constanţa. Sala a fost neaşteptat de plină. Ziarişti, primari (foarte mulţi primari de municipii şi oraşe), consultanţi, oameni din sistem, de pe la autorităţile de management şi organismele intermediare. Spicherul numărul 1 a fost Leonard Orban, ministrul de resort.
Intervenţiile nu au fost defel pline de amabilităţi şi vorbe ivropeneşti, cu neologisme şi goale de conţinut util, ci au fost cît se poate de concrete. Poate pentru că nu s-a făcut nici o referire la tensiunea/isteria politică naţională. Despre „evenimente“ se vorbea numai afară, la cafea. Conferinţa s-a ţinut exact în vinerea votului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, după o săptămînă plină de schimbări din funcţii, acuzaţii de plagiat, zvonuri, proteste, tensiuni de înaltă încărcătură şi miză cvasipatriotică.
(ai văzut ce-au făcut ăia de la Realitatea? S-au dus aici, în Constanţa, la blocul unde a locuit, pînă de curînd, mama lui Băsescu; au început să-i întrebe pe vecini ce cred despre suspendarea fiului defunctei lor vecine…)
Nu m-am putut abţine să nu constat că, în cifre şi pe teren, cel mai eficient program a fost cel al dezvoltării regionale, iar cel mai prăpădit – cel al dezvoltării resurselor umane. Primul a avut stabilitate la nivelul conducerii, salarii bune pentru experţii care au avut o poziţie privilegiată în minister, de-a lungul anilor. Ceilalţi au „beneficiat“ de schimbări politice de şef mai dese decît ale antrenorilor de la Steaua şi de salarii mediocre, chiar şi pentru standardele lefurilor publice. Nu cred că e o simplă coincidenţă. Ministrul mi-a dat dreptate.
Primarul Pendiuc al Piteştilor este unul dintre cei mai vechi din România. Nici nu mai ştiu cîte mandate consecutive a cîştigat. Între alte observaţii riguros exacte, de pe o listă de doleanţe adresate spre rezolvare ministrului Orban, una m-a făcut să tresar. Zice dl Pendiuc: „Mulţi bani europeni se cheltuie prost. Există localităţi care nu au canalizare, dar fac proiect european pentru un parc sau un stadion. Trebuie analizată oportunitatea acestor idei“. Cu prima parte a observaţiei sînt perfect de acord. La nivelul Uniunii Europene există un adevărat campionat al proiectelor care aruncă banii pe geam, fără nici o noimă. Numai că asta poate fi ideea unei comunităţi locale despre dezvoltarea urbei: întîi, un stadion. Canalizarea, mai pe urmă… UE finanţează proiecte care reprezintă dorinţele comunităţii locale, exprimate de primar şi consilieri. Nu îmi pot imagina un filtru guvernamental care să zică: „comuna X are proiect util, comuna Y vrea cai verzi pe pereţi“. Ar fi total împotriva logicii europene. Absolut toată lumea ştie că, între Lisabona şi Tulcea, miliarde de euro se duc pe achiziţia unor tichii de mărgăritar. De aceea, de curînd, Comisia a lansat un slogan nou-nouţ: „better spending“, dedicat fondurilor structurale. Mă tem că va rămîne doar o vorbă-n vînt, ca multe altele din spiciurile de la Bruxelles. Pentru a controla şi redirija centralist dorinţele locale, ar trebui să se renunţe la principiul subsidiarităţii, ceea ce ar crea un adevărat haos instituţional şi, în opinia mea, worst spending, atîta vreme cît s-ar muta decizia alocării fondurilor înspre autorităţi centrale. Considerînd că direcţia în care va evolua acest tip de decizii este mai importantă pentru prosperitatea mea decît eventualul plagiat al lui Ponta, îmi permit să promit că voi reveni asupra subiectului.
(ai văzut? Au depolitizat şi Loteria română, au schimbat conducerea; daaaa, păi toată lumea a observat că la 6 din 49 ieşeau numai numere pedeliste)
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.
Foto: L. Muntean