„Bătrîna doamnă” (UTA) poate arunca în aer deciziile FRF cu procesul intentat la TAS?

20 mai 2020   PE CE LUME TRĂIM

În acelaşi mod în care poţi cîştiga, ca pasager, un proces împotriva şoferului care a oprit autobuzul cu o staţie mai înainte decît cea la care trebuia să cobori pentru că se declanşase un incendiu la bord. Ştiu, nu e fancy să susţii o decizie a federaţiei. Ea trage tinichelele ce i-au fost puse de vorbele multor oameni din miezul fotbalului care îi percep pe Burleanu şi pe lui ca pe o companie de fripurişti veniţi să le zboare altora şunca din fasole. Numai că raţiunea nu cunoaşte asemenea snoave.

FRF, avînd de luat o decizie în timp de pandemie, a hotărît ca lupta la promovare în Liga 1 să se desfăşoare doar între cele șase echipe cu şanse şi acte în regulă şi – aici e rana – să înjumătăţească punctele. UTA s-a trezit astfel că, în loc de 11 puncte avans faţă de a doua clasată, mai are doar 5. Şi a luat foc. Merge la judecată, ceea ce bine face, oricine ar fi acţionat probabil la fel. Din practic suită în prima ligă, se vede acum la doar două zbîrci de a fi ajunsă din urmă. Două meciuri rele de face, e în aer. Bine, nu chiar, căci promovează şi locul secund. Numai că ghimpele în inimă rămîne. Şi putem să ne indignăm... dacă nu vedem tot tabloul.

Tot FRF a decis că nu se mai joacă decît cinci meciuri, în loc de 14 cîte erau în programul normal. Mult mai complicat pentru urmăritoare să depăşească liderul. Pînă la urmă, ele au nevoie nu de două meciuri proaste, ci doar de unul ca să iasă practic din luptă. În situaţie de forţă majoră, cei de la federaţiei au scos din joben un sistem care nu e cert perfect, dar pare echitabil, astfel încît posibilităţile de succes ale tuturor celor care mai joacă şi respiră să fie păstrate pe cît se poate. Îmi pare rău că nu pot să îi înjur pe cei de la Casa Fotbalului. O pot face pentru altele, de exemplu pentru că nu au sărit imediat cu o părere fermă în cazul răzvrătiţilor din prima divizie care nu mai vor să joace deşi deocamdată e voie, banii din drepturi TV i-au încasat aproape în întregime, iar cheltuieli, odată cu oprirea campionatului, şomaj tehnic sau înjumătăţiri de salarii, nu prea mai au. Ăsta da hold-up, care merita un răspuns!

Despre UTA, da, e posibil să cîştige la Lausanne. Orice e posibil în această lume întoarsă cu fesele în sus. Totuşi, de-ar fi să pierdem tot, măcar bunul-simţ să nu-l rătăcim. Că poate vin vremuri şi mai grele, şi fără el ajungem să jucăm fotbal nu doar fără retrogradate, dar şi fără porţi.

Mai multe