Banul face presa

12 octombrie 2016   PE CE LUME TRĂIM

Închiderea unui ziar a devenit știre de prima pagină. Presa europeană a comentat pe larg, săptămîna aceasta, suspendarea publicării ziarului maghiar Népszabadság. Cum se poate ca un ziar de largă circulație să dispară, de la o zi la alta? Scăderile de tiraj, scăderile de venit din publicitate, schimbarea obiceiurilor de lectură și de consum media generează peste tot în Europa o criză a presei tipărite. Ziare importante au fost obligate să-și restrîngă activitatea, să se restructureze, să se reformeze. Unele nu au reușit – și au intrat în insolvență. Cazul ziarului Népszabadság ridică însă niște semne de întrebare. Există suspiciuni că publicația de opoziție a fost închisă la comandă politică. În ultimele săptămîni, în ziar apăruseră cîteva investigații contondente cu privire la posibile fapte de corupție ale unor membri ai guvernului. Chiar și modul brutal și cumva teatral în care s-a petrecut acest proces de suspendare – fără prea multe explicații, ziariștilor nu li s-a mai permis accesul în redacție – e un indiciu în acest sens.

Dispariția acestui ziar îi servește, cu siguranță, premierului Viktor Orbán. Ce e sigur e că ziarul deranja Puterea de la Budapesta. Nici un reprezentant al guvernului nu a vrut să comenteze închiderea publicației. În schimb, o figură importantă și vizibilă a FIDESZ, vicepreședintele Szilárd Németh, a spus, într-o scurtă declarație de presă citată de Liberties.eu, că „era și timpul“ ca ziarul Népszabadság să se închidă. Un comentariu cinic de vreme ce numeroase publicații apropiate de cercurile Puterii sînt la adăpost de criza financiară, căci sînt răsfățate, printre altele, cu publicitate de la agenții sau instituții de stat.

Cît despre Népszabadság, situația economică și juridică a publicației e destul de complicată. Fundația pentru Presă Liberă, susținută de Partidul Socialist maghiar, a deținut, pînă în 2015, 28% din ziar. Care ziar are, din 1990 încoace, doi acționari principali, grupurile de presă Bertelsmann și Ringier. În urma fuziunii (controversate) dintre Ringier și Axel Springer, Ringier a fost obligat de Consiliul Presei (creat la inițiativa guvernului FIDESZ) să vîndă, în 2014, părțile pe care le deținea din ziarul Népszabadság. Cumpărătorul a fost Mediaworks, o companie creată de omul de afaceri Heinrich Pecina.

Multă vreme s-a zvonit și că premierul Viktor Orbán însuși ar fi interesat să preia controlul asupra ziarului, s-a spus chiar că ar fi negociat cu Pecina – detalii cu privire la această discuție, dacă ea chiar a avut loc, nu au fost făcute publice. Oricum, implicarea Puterii e plauzibilă. În ultima vreme, multe reviste și ziare, dar și posturi de radio și de televiziune au intrat sub controlul apropiaților lui Viktor Orbán, luînd o vizibilă orientare pro-guvernamentală. O cartografiere sumară a concentrării instituțiilor de media arată clar că, în Ungaria, Opoziția controlează doar o părticică infimă din presă.

Népszabadság era unul dintre ziarele de opoziție – iar acum, după închidere, nici măcar arhiva online a publicației nu mai este disponibilă. Site-ul ziarului prezintă doar un anunț din partea conducerii companiei în care e explicată situația publicației. Printre altele, abonații sînt anunțați că în scurt timp vor primi o ofertă de înlocuire a abonamentului la ziarul Népszabadság cu abonamente la alte publicații din portofoliul companiei (numeroase ziare locale și cîteva titluri de reviste). Viitorul publicațiilor deținute de grup și al celor peste o mie de angajați depinde de succesul economic al companiei, se mai arată în comunicat.

În ultimii zece ani, ziarul a pierdut peste 74% din audiență. Numărul de cititori a scăzut cu peste 100.000. Din 2007 pînă acum, publicația a generat pierderi de peste cinci miliarde de forinți. Pierderi semnificative s-au înregistrat și anul acesta, în ciuda eforturilor de reorganizare.

Oricare va fi epilogul, episodul trist din Ungaria arată cît de vulnerabilă este presa, mai ales atunci cînd este vulnerabilă economic.

Mai multe