Azi în Astypalea, mîine-n toată Europa
În Grecia, cu cele peste o mie de insule ale ei, cam toate locurile în care ajungi sînt, într-un fel sau altul, „secrete“, „perle ascunse“, „destinații exclusive“. Astăzi, rivalitatea turistică între insulele grecești arată ca un fel de concurs de frumusețe – fiecare dintre ele își expune public atracțiile, exersează tehnici de marketing, încearcă să iasă cu ceva în evidență. Nu-i greu, căci frumusețile Greciei insulare sînt cu adevărat mitice. Natura și cultura, istoria prelungită blînd în prezent, aerul tihnit, bucătăria și, nu în ultimul rînd, temperamentul viu al localnicilor atrag continuu vizitatori din toate colțurile lumii.
Astypalea este numele unei nimfe din luxurianta mitologie a vechii Grecii. Cine poate spune că-l știe? Poate doar cei mai dedicați cunoscători. Astypalea este și numele unei insule din Arhipelagul Dodecanez, aflat în sud-estul Mării Egee. Cine poate spune că o știe? Poate doar cei mai dedicați cunoscători. Insula cu nume de nimfă are forma unui fluture așezat pe apa în culori de smarald. Puțini oameni locuiesc permanent pe ea (cam 1.200), dar din primăvară pînă-n toamnă turiștii vin aici pentru a găsi liniște și locuri nealterate de turism. Categoria turiștilor care caută locuri neafectate de turism crește și, ce ironie, tinde să devină majoritară.
Oricine ajunge pe insula Astypalea remarcă imediat farmecul morilor de vînt (opt la număr) ce se află de-a lungul unei străzi strîmte, de un pitoresc aparte, ce șerpuiește prin Chroa, principala așezare a insulei. Biserica bizantină și castelul venețian sînt mărturii ale unei istorii bogate, iar peisajele largi oferă privitorului prilej de contemplație. Printre stîncile insulei, crește șofranul sălbatic, ce se culege cu mîna în noiembrie și condimentează inubliabil mîncărurile tradiționale ale insulei tot anul. Pe insulă se produce, de asemenea, o miere de cimbru sălbatic, cu un gust cu totul aparte.
În cele mai multe locuri din Grecia, localnicii sînt amabili cu turiștii pentru că au nevoie de banii lor. Ospitalitatea, desigur, este o valoare, dar în același timp are o valoare. Turiștii știu asta – ei sînt gata să plătească pentru bucuria de a locui un timp printre localnici. Ai zice că cele două categorii au același interes, dar nu e chiar așa. Turiștii privesc spre zile de vacanță, iar localnicii spre veniturile de zi cu zi. Ceea ce diferențiază Astypalea, însă, de toate celelalte destinații grecești este o interesantă sinergie între localnici și turiști. Și unii, și alții au proiectat pasiunea lor pentru puritatea naturii, limpezimea mării, autenticitatea arhitecturii într-o ambiție nemaiauzită. Mai ales în Grecia. O insulă complet liberă de fumat! Astăzi, pe minunatele plaje din Astypalea nu se fumează. Astfel, aceste plaje devin locuri în care energia naturală a soarelui, a vîntului, a mării, a nisipului se poate simți din plin, ca o experiență vibrantă în care comuniunea cu natura, dar și comuniunea cu ceilalți se realizează la nivel esențial. Nu se fumează nici în baruri, restaurante și hoteluri. Astypalea a adoptat și promovează o veritabilă cultură eliberată de țigări.
După cum știm, IQOS este preocupat să ofere fumătorilor adulți alternative la țigara clasică. Pe o insulă eliberată de fumul de țigară, IOQS alege să-i informeze pe turiști și pe localnici că cel mai bun lucru este să se lase de fumat, iar pe aceia care vor continua să fumeze să îi informeze că există alternative mai bune decît continuarea fumatului. IQOS organizează locuri libere de fumul de țigară, își oferă produsele alternative la fumatul tradițional și, mai ales, asigură o informare deplină și corectă a adulților care nu vor să se lase de fumat asupra acestor alternative.
Și încă ceva. În mitologie, Astypalea era sora altei nimfe cu nume mult mai celebru: Europa. Putem spera că, vorba aceea, azi în Astypalea, mîine-n toată Europa!
realizat cu sprijinul IQOS