Avem în București luminițe cu fotbaliști, și mingi, și Euro 2020. Păi, nu‑i frumos?

11 decembrie 2019   PE CE LUME TRĂIM

Poleială, beteală, găteală. Sulimeneală. Avem o Capitală fardată pînă către kitsch şi ar fi şi păcat să nu fie aşa în ţara rimelurilor groase. Marea horă colorată ţipător din faţa Casei Presei, cu fotbalişti electrici şi mingi orbitoare, aduce cu celebra statuie din Stalingradul bombardat. Un grup de copii dansează roată în jurul unui crocodil care înghiţise soarele aruncînd astfel Pămîntul în beznă.

Cum s-ar putea asta translata în povestea noastră? Copiii sînt, de bună seamă, fotbalişti nevinovaţi. Ce ştiu ei?!… Dau cu piciorul în minge şi le e de ajuns. Adaptîndu-se oricărei orînduiri, dedicînd victoriile oricărei puteri. Dar crocodilul? Aici variantele sînt nenumărate. De exemplu, crocodilii din primării pe cale să înghită soarele de deasupra Bucureştiului, care va dispărea curînd în fumul eşapamentelor. În locul astrului care ne dă căldură şi lumină vom rămîne cu caloriferele reci şi sclipiciul din beculeţe aranjate într-un design care trădează o copilărie dificilă.

Sînt convins, însă, că vizitatorii străini prezenţi la Romexpo pentru tragerea la sorţi a grupelor Euro 2020, Figo şi restul de mahări ai fotbalului, au apreciat scuarul veseliei ţipătoare din goana limuzinelor de lux, înainte de a se afunda într-o cameră de hotel şi a consuma din frumuseţile locale. Căci ce popor e mai primitor ca al nostru?! De unde şi vorba poetului. Bucuroşi le-om duce toate. Da’ pe toate, toate! Păi, dacă se poate…

Mai multe