Articolul 7

12 martie 2019   PE CE LUME TRĂIM

Nu e nici o cale prin care întîmplările de zilele astea să fie privite într-o lumină pozitivă. Conducătorii României împing țara cu o voioșie tîmp-ticăloasă spre invocarea articolului 7, așa-numita „opțiune nucleară“ aflată la dispoziția Uniunii Europene pentru cazurile în care în statele membre sînt observate amenințări grave la adresa valorilor blocului comunitar. În cazul României, nici o surpriză, e vorba de statul de drept și de independența magistraților.

Procedura a fost deja declanșată de Comisia Europeană în cazul Ungariei și de Parlament în cazul Poloniei. În final, ea poate ajunge pînă la suspendarea dreptului de vot în interiorul instituțiilor europene, transformînd astfel respectivul stat într-un soi de observator – un membru-fantomă al Uniunii, fără putere de influențare a deciziilor, fie că ele îl privesc direct sau nu.

Privită din afară, situația e aproape comică. În urmă cu o săptămînă, premierul Viorica Dăncilă anunța mîndră că, în urma întîlnirii cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a decis constituirea unei comisii bilaterale de experți care să analizeze căi prin care România să obțină eliminarea Mecanismului de Verificare și Cooperare. MCV este acel semn de neîncredere istorică în România și Bulgaria inventat pentru ca Uniunea să se asigure că nu a greșit atunci cînd a permis aderarea celor două. Mai scurt, un cadru oficial prin care Sofia și Bucureștiul sînt ghidate, sub amenințarea sancțiunilor, în direcția respectării statului de drept.

Un citat din doamna premier: „Am abordat problema MCV și am decis să înființăm o comisie care să analizeze punct cu punct. Va fi o Comisie formată din Guvernul României și experți de la Bruxelles pentru că ne dorim ridicarea MCV. Considerăm că este discriminator, pentru că numai România și Bulgaria sînt supuse acestui mecanism de verificare.“

În fapt, ce s-a întîmplat aici e grav pentru România. Comisia Europeană a acceptat înființarea acestui panel de experți nu pentru a merge în direcția ridicării MCV, ci tocmai pentru că exasperarea în fața derapajelor Bucureștiului a ajuns la cote maxime. În acea adunare de experți, României nu i se vor șterge din obligații, ci i se vor adăuga altele noi. Și oricîte glume s-ar face despre inteligența sau competența membrilor Guvernului român, aici chiar nu se pune problema că n-ar pricepe despre ce e vorba. Guvernul român își înșală cu bună știință poporul.

Timmermans a fost la București acum cîteva zile. Luni seară s-a întîlnit cu Viorica Dăncilă. La ora 21,16, executivul trimite către presă un comunicat. Îl redau în întregime: „Primul-ministru Viorica Dăncilă și prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans au avut astăzi, la Palatul  Victoria, o întîlnire în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României și Comisia Europeană. Discuțiile au fost constructive și au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămîna trecută. Ambele părți au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv și au convenit asupra pașilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări între Executivul României şi Comisia Europeană. Cei doi înalți oficiali au agreat planul de lucru al experților români și europeni care vor avea deja o primă întîlnire săptămîna aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluții. În acest context au agreat că o nouă întîlnire va avea loc săptămîna viitoare cu ocazia vizitei doamnei prim-ministru la -Bruxelles.“

La 22,40, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene emite, la rîndu-i, un read-out al convorbirii dintre cei doi: „Cei doi înalți oficiali au finalizat planul de lucru al experților români și  europeni care vor avea deja o primă întîlnire săptămîna aceasta, pentru a găsi soluții de punere în aplicare a recomandărilor  MCV. Săptămîna viitoare premierul și prim-vicepreședintele CE Timmermans vor avea o întîlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experți.“

Observați diferențele. Prima dintre ele este că în comunicatul Guvernului nu apare, de data asta, nici un cuvînt despre MCV. A doua e că Guvernul nu suflă o vorbă despre agenda viitoarei întîlniri. Nimic despre „progresul“ înregistrat de experți.

Ceea ce nu vrea Guvernul român să spună e că, pe lîngă cele cîteva zeci de condiții pe care Guvernul le avea de îndeplinit după ultimul raport MCV din toamnă, s-au adăugat altele. Și nu puține. Aproape toate au legătură cu ordonanțele privind Justiția emise deja sau aflate pe masa executivului.

Traducerea acestei situații e că, la nivelul Comisiei Europene, se face un ultim efort pentru îndreptarea României. Dacă și de data asta eșuează, și sînt puține șanse să nu fie așa, foarte probabil Bucureștiul va intra în clubul select menționat la începutul acestui text, alături de Varșovia și Budapesta. Diferența e că, spre deosebire de cele două, izolarea României, irelevanța sa istorică fac mult mai ușoară transformarea ei în exemplu. Să nu vă mirați dacă, într-un viitor apropiat, vom plăti pentru toate păcatele Estului. Vreau să fiu bine înțeles, semidictatura lui Orbán și încrîncenarea pășunistă a lui Kaczynski nu sînt mai puțin grave. Dar asta e o preocupare pentru popoarele lor.

Amintiți-vă unde eram acum aproximativ doi ani. Cu toate păcatele noastre, cu politicienii noștri de provincie, nu se gîndea nimeni că putem ajunge atît de repede la momentul în care Europa începe să regrete aderarea României.

Minciună cu minciună, omisiune cu omisiune, Guvernul actual scoate țara din Occident și o duce către nicăieri. Cei care contribuie la marșul spre beznă își iau asupra lor o culpă istorică, indiferent dacă profită direct de pe urma lui sau sînt doar mici oportuniști fericiți să graviteze în zona Puterii.

Derapajul actual nu ar fi posibil fără orbirea unor politicieni și tehnocrați ocupați cu calcule meschine. Ce nu vor sau nu pot să înțeleagă oamenii ăștia e că nota de plată vine pentru întreaga masă.

Și avem precedente. În interbelic, o întreagă generație de elite a încurajat sau tolerat instaurarea a trei dictaturi succesive. Regretele ulterioare n-au ajutat la nimic. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Mai multe